Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

91

1658 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1901 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2046 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

80 gramów

60 gramów

4 sztuki

0.5 pęczka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pekińską poszatkuj. Ogórka konserwowego pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Przełóż wszystko do miski.

Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej      - Krok 1

Krok 2

Paprykę, ser żółty i szynkę pokrój w paski. Jaja obierz i pokrój w kostkę. Dodaj wszystko do miski z kapustą.

Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej      - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i ketchupem. Wymieszaj sałatkę z sosem. Podawaj posypaną grzankami.

Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej      - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • tomasz zieleniewski

    tomasz zieleniewski , 14.05.2019

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuza Wilk

    Zuza Wilk , 28.07.2018

    Halo!Chrzan do sosu???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anna adamowicz

    anna adamowicz , 21.02.2018

    co z chrzanem????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Zawodniak

    Danuta Zawodniak , 17.05.2017

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Dybek

    Paulina Dybek , 19.05.2016

    wszystko ok, ale co z chrzanem który jest podany w przepisie???

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej      - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej     Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej

Pyszna, szybka, oryginalna i aromatyczna – tak w skrócie można scharakteryzować sałatkę, którą wam dziś prezentujemy. Sałatka szefa z kapusty pekińskiej łączy w sobie to, co najważniejsze w tego rodzaju daniach, czyli łatwość przyrządzenia i oryginalny smak. Produkty niezbędne do przygotowania posiłku bez trudu kupicie w każdym sklepie spożywczym, dzięki czemu sałatkę możecie serwować niemal zawsze. Dodatek grzanek sprawia, że sałatka może być daniem samym w sobie lub też uzupełnieniem innych posiłków. Smacznego!

Dla kogo?

Sałatka z kapusty pekińskiej to propozycja dla osób zabieganych, które nie poświęcają zbyt dużo czasu aktywnościom kulinarnym.

Na jaką okazję?

Sałatka z kapustą pekińską sprawdzi się praktycznie zawsze. Możecie przygotować ją na śniadanie, jako przekąskę, przystawkę lub dodatek do obiadu. Organizując imprezę, nie zapomnijcie o tym przepisie – przyda się na pewno!

Czy wiesz, że?

Kapusta pekińska pojawiła się na stołach niemal wszystkich krajów za sprawą Chińczyków i Japończyków. To oni rozsławili to warzywo, które dziś uprawiane jest w wielu miejscach na świecie. Kapusta ma także swój pomnik, znajdujący się w chińskim mieście Suzhou.

Dla urozmaicenia:

Sałatka z kapustą pekińską to także doskonała propozycja na drugie śniadanie w pracy. Gotowy sos przelejcie do osobnego pojemnika, a warzywa wymieszajcie z nim tuż przed jedzeniem. Dzięki temu prostemu zabiegowi sałatka zachowa swą chrupką strukturę.