Przystawki
Przykładowe menu otwierają hors d'œuvre, czyli małe przystawki, podawane bezpośrednio przed posiłkiem. Przekąski powinny być poręczne i smaczne. Pamiętaj, że to jedynie wstęp do dań głównych, serwuj zatem małe porcje. Co się sprawdzi? Wypróbuj np. przepis na placki warzywne z cukinią i wędzonym pstrągiem. To wyraziste danie, które zasmakuje miłośnikom rybnych smaków. Idealną przystawką może być również jajko podane w oryginalny sposób. Świetną inspirację przynosi przepis na jajka flamenco. Bogata w składniki, kolorowa przekąska wspaniale będzie się prezentowała, jeśli podasz ją na małym talerzyku. Całość udekoruj listkami świeżych ziół i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Zupy
Po przystawce czas na pierwsze danie. Wybierz takie, które będzie jednocześnie smaczne i proste w przygotowaniu. Te dwie cechy opisują zupę krem z groszku. W sezonie wykorzystaj świeży groszek, poza nim mrożony. Używając konserwowego, nie osiągniesz intensywnie zielonej barwy potrawy. W przykładowym menu znajdziesz także inną propozycję wykwintnego dania – zupę pomidorową z soczewicą. To pyszna wariacja na temat popularnej i lubianej przez wielu potrawy. Do jej przygotowania najlepiej sprawdzi się czerwona soczewica, która po ugotowaniu jest miększa niż inne jej rodzaje. Dzięki temu łatwiejsze będzie osiągnięcie aksamitnej konsystencji kremu. Przygotowywanej zupie wyrazistości nada natka pietruszki, która sprawdzi się także do dekoracji.
Dania główne
Danie główne to najważniejszy punkt obiadu. Zadbaj więc o to, aby było wyjątkowe. Jeśli lubisz ryby, przygotuj np. polędwiczkę z dorsza z warzywami. Aby urozmaicić danie, rybę przed upieczeniem możesz posypać startym parmezanem. Kolejnym daniem głównym którym zaskoczysz gości jest kurczak curry. Aby potrawa była wyśmienita, zadbaj o odpowiednie przyprawy. Wypróbuj również przepis na duszoną wołowinę w sosie chrzanowym, czyli perfekcyjne połączenie składników. Wybierz danie z powyższego przykładowego menu, a obiad z pewnością będzie udany.
Przykładowe menu – sposoby na deser
W przykładowym menu nie może zabraknąć deseru, który powinien być zwieńczeniem wielodaniowego obiadu. Popularnie podaje się na nim różnego rodzaju ciasta, tym razem przyrządź jednak coś oryginalniejszego. Świetną inspiracją jest szarlotka w słoiku. Deser ten wygląda efektownie i przypomina w smaku klasyczną szarlotkę, jest jednak znacznie prostszy w przygotowaniu. Różni się również sposobem podawania – mini zapiekanki serwuje się w małych żaroodpornych naczyniach. Dolną warstwę deseru stanowić powinny podsmażone kawałki jabłka.
Obiad smaczny i efektowny, a jednocześnie prosty w przygotowaniu? Sprawdź przykładowe menu, skomponuj idealny zestaw potraw i celebruj wyjątkowe chwile w wielkim stylu. Curry z kurczaka czy duszona wołowina– na co się zdecydujesz?