Duszona wołowina w sosie chrzanowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

311 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

231 osób wydrukowało

Pobierz pdf

226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 opakowanie

4 ziarna

8 ziaren

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pręgę wołową pokrój w grube kawałki o szerokości około 2 cm. Marchewkę i cebulę pokrój w plastry.

Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - Krok 1

Krok 2

Na dnie garnka ułóż warzywa, a następnie mięso.

Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - Krok 2

Krok 3

Dodaj wszystkie przyprawy, zalej wodą i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny.

Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i chrzanem.

Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - Krok 4

Krok 5

Wyjmij wołowinę, a do wywaru wlej śmietanę z chrzanem i sosem Knorr.

Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - Krok 5

Krok 6

Całość gotuj, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie sos chrzanowy. Dodaj z powrotem mięso, duś jeszcze kilka minut i podawaj np. z gotowanymi ziemniakami.

Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona wołowina w sosie chrzanowym Duszona wołowina w sosie chrzanowym

Duszona wołowina w sosie chrzanowym to dobre rozwiązanie, gdy przygotowujesz uroczysty obiad lub kolację. Podstawą dania jest dobrze dobrane mięso. Aby przygotować potrawę potrzebujesz wołowiny, np. pręgi wołowej. Przy zakupie zwróć uwagę na jej wygląd – powinna być czerwona, ze znacznym przerostem tłuszczowym w kolorze biało-różowym. Przed duszeniem mięso należy umyć i delikatnie osuszyć. Aby wywar zyskał jeszcze więcej smaku, dodaj pokrojoną pietruszkę, selera, pora oraz liście kapusty włoskiej. Idealnie wpasuje się tu również czosnek. Pamiętaj, żeby całość dusić pod przykryciem. Kupując chrzan, staraj się wybierać korzenie twarde, średniej wielkości, z gładką, niepomarszczoną skórką. Duszona wołowina z sosem chrzanowym będzie dobrze smakować z purée ziemniaczanym, kaszą gryczaną, pęczakiem lub kluskami śląskimi. Z kolei odpowiednim dodatkiem warzywnym będzie sałatka z pomidorów, urozmaicona wyrazistymi w smaku kiełkami rzodkiewki. Koniecznie sprawdź nasz przepis na to smaczne mięsne danie.