Wołowina w sosie chrzanowym - pręga wołowa | Przepisy.pl pixel

Duszona wołowina w sosie chrzanowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

20

heart
332 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

288 osób wydrukowało

Pobierz pdf

294 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 opakowanie

4 ziarna

8 ziaren

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pręgę wołową pokrój w grube kawałki o szerokości około 2 cm. Marchewkę i cebulę pokrój w plastry.

Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - Krok 1

Krok 2

Na dnie garnka ułóż warzywa, a następnie mięso.

Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - Krok 2

Krok 3

Dodaj wszystkie przyprawy, zalej wodą i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny.

Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i chrzanem.

Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - Krok 4

Krok 5

Wyjmij wołowinę, a do wywaru wlej śmietanę z chrzanem i sosem Knorr.

Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - Krok 5

Krok 6

Całość gotuj, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie sos chrzanowy. Dodaj z powrotem mięso, duś jeszcze kilka minut i podawaj np. z gotowanymi ziemniakami.

Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona wołowina w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona wołowina w sosie chrzanowym Duszona wołowina w sosie chrzanowym

Duszona wołowina w sosie chrzanowym to dobre rozwiązanie, gdy przygotowujesz uroczysty obiad lub kolację. Podstawą dania jest dobrze dobrane mięso. Aby przygotować potrawę potrzebujesz wołowiny, np. pręgi wołowej. Przy zakupie zwróć uwagę na jej wygląd – powinna być czerwona, ze znacznym przerostem tłuszczowym w kolorze biało-różowym. Przed duszeniem mięso należy umyć i delikatnie osuszyć. Aby wywar zyskał jeszcze więcej smaku, dodaj pokrojoną pietruszkę, selera, pora oraz liście kapusty włoskiej. Idealnie wpasuje się tu również czosnek. Pamiętaj, żeby całość dusić pod przykryciem. Kupując chrzan, staraj się wybierać korzenie twarde, średniej wielkości, z gładką, niepomarszczoną skórką. Duszona wołowina z sosem chrzanowym będzie dobrze smakować z purée ziemniaczanym, kaszą gryczaną, pęczakiem lub kluskami śląskimi. Z kolei odpowiednim dodatkiem warzywnym będzie sałatka z pomidorów, urozmaicona wyrazistymi w smaku kiełkami rzodkiewki. Koniecznie sprawdź nasz przepis na to smaczne mięsne danie.