Gulasz z karkówki z suszoną morelą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z karkówki z suszoną morelą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
223 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

277 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 litr

1 łyżka

2 ziarna

500 gramów

50 mililitrów

2 opakowania

0.5 pęczka

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Zamarynuj w oleju i przyprawach. Odstaw na 30 minut.

Gulasz z karkówki z suszoną morelą - Krok 1

Krok 2

Karkówkę smaż na dobrze rozgrzanej patelni lub w rondlu.

Gulasz z karkówki z suszoną morelą - Krok 2

Krok 3

Po chwili smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.

Gulasz z karkówki z suszoną morelą - Krok 3

Krok 4

Gdy składniki będą rumiane wlej na patelnię białe wino. Poczekaj aż odparuje.

Gulasz z karkówki z suszoną morelą - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj sos Knorr z 300 ml wody.

Gulasz z karkówki z suszoną morelą - Krok 5

Krok 6

Na patelnię wlej 700 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone morele. Dodaj także sos Knorr i całość duś około 20 minut. Gulasz podawaj z posiekaną natką pietruszki i np.: kaszą.

Gulasz z karkówki z suszoną morelą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Iv

    Iv , 14.01.2022

    Pyszny !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z karkówki z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z karkówki z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z karkówki z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z karkówki z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z karkówki z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z karkówki z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z karkówki z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z karkówki z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z karkówki z suszoną moreląGulasz z karkówki z suszoną morelą

Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Zamarynuj w oleju i przyprawach. Odstaw na 30 minut.