Gulasz wołowy z kluskami na parze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz wołowy z kluskami na parze

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

3

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

5 łyżek

4 szczypty

4 szczypty

1 łyżeczka

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju około 5-7 minut co jakiś czas mieszając.

Krok 2

Do mięsa dodajemy startą na grubych oczkach tarki marchewkę, pietruszkę i selera, przeciśnięty czosnek i kolendrę.

Krok 3

Mięso zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy godzinę. Po godzinie dodajemy przygotowany zgodnie z zalecaniami Fix i gotujemy kolejną godzinę.

Krok 4

Kiedy mięso jest już miękkie dodajemy kremówkę oraz przecier pomidorowy i gotujemy nie dłużej niż 5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.

Krok 5

Na talerzu podajemy pokrojone w plastry kluski i polewamy je gulaszem. Na gulasz dajemy łyżkę śmietany i posypujemy natką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wołowy z kluskami na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wołowy z kluskami na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wołowy z kluskami na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wołowy z kluskami na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wołowy z kluskami na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wołowy z kluskami na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wołowy z kluskami na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wołowy z kluskami na parze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej