Wiosenny gulasz

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

111

1185 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2273 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3661 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 gramów

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w kostkę. Pokrój cebulę w półksiężyce. Pokrój czosnek w plasterki. Usuń z papryk gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Pokrój marchewkę w plasterki.

Wiosenny gulasz - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej 0.5 łyżki oliwy w dużym garnku na średnim ogniu. Wrzuć pokrojone w kostkę mięso i poczekaj aż się zrumieni z każdej strony. Smaż ok. 5 min. Odstaw.

Wiosenny gulasz - Krok 2

Krok 3

Dodaj do garnka 0.5 łyżki oliwy. Podsmaż cebule i czosnek aż po 3-4 min. zaczną wydzielać aromat. Dodaj marchewki i papryki, gotuj dalej przez około 5 min. Wrzuć mięso z powrotem do garnka.

Wiosenny gulasz - Krok 3

Krok 4

Knorr Naturalnie smaczne wymieszaj z 500 ml wody, następnie wlej do mięsa z warzywami. Dodaj liście laurowe. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 1,5 h lub do momentu aż mięso zmięknie. Podawaj z kaszą jęczmienną lub kluskami. Udekoruj gęstym jogurtem naturalnym i posiekaną pietruszką.

Wiosenny gulasz - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby przyrządzić całe danie w jednym garnku, po godzinie gotowania dodaj do gulaszu pokrojone w kostkę ziemniaki.

84

Opinie o przepisie

  • Mieczyslaw Sawka

    Mieczyslaw Sawka

    bardzo dobre damie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • nitka ...

    nitka ...

    Prawdziwy kucharz na pewno ale to są przepisy nie dla "prawdziwych kucharzy" tylko dla zwykłych ludzi ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kobielska

    Joanna Kobielska

    Czy bez przypraw Knorra już się w Polsce nie gotuje? Żałosne :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Saa

    Łukasz Saa

    Udusi sie sam ten co to zjadl ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Salwa

    Agnieszka Salwa

    No nie mogę...jak tu takie pyszne rzeczy:)Już mi się ssanie w żołądku włączyło:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józek Dusza

    Józek Dusza

    Mięso się nie zmacerowało przez 12 godzin , mięso bez smaku takie jałowe danie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stary Cap

    Stary Cap

    i że niby po 1,5 godziny gotowania te warzywa nie rozlecą się na papkę i będą wyglądać tak jędrnie jak na tym śmiesznym zdjęciu potrawy? poza tym prawdziwy kucharz sam przyprawia, a nie pakuje do wszystkiego proszek z torebki!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Polski Stradivarius Skrzypce z 16,000 wypalonych zapałek - Unikat

    Polski Stradivarius Skrzypce z 16,000 wypalonych zapałek - Unikat

    (y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Kulka

    Justyna Kulka

    bardzo smaczny :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jakacka

    Anna Jakacka

    Może być pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożenka Misiak

    Bożenka Misiak

    Taki właßnie zrobiłam dzisiaj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Sztalkoper

    Witold Sztalkoper

    Smacznego !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Andrzejczuk

    Barbara Andrzejczuk

    Za mięsem nie przepadam ale za "chwastami"jestem na tak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Jola, koniecznie daj znać jak wyszło! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Mikulska

    Halina Mikulska

    Wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Wojtczak

    Jola Wojtczak

    Napewno pychotka dzisiaj to wypróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Walczak

    Jolanta Walczak

    Smacznego napewno tak smakuje jak wyglonda smacznie ....:-) pozdrawiam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Soliwoda

    Emilia Soliwoda

    Dokładnie taki gulasz Stasiu robi przez okrągły rok (głównie zimą, bo jest rozgrzewający!) i radzi sobie bez naturalnie smacznej przyprawy knorr :D.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Sawicki

    Piotr Sawicki

    Musi być pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Jurek

    Janusz Jurek

    WYGLĄDA SMAKOWICIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Jasion

    Jacek Jasion

    Mniam, mniam ... =D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Gęgniewicz-Uszałowicz

    Ela Gęgniewicz-Uszałowicz

    Muszę zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Gac

    Sławomir Gac

    Też jestem na tak, tylko kto mi to zrobi ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenona Wołejszo

    Zenona Wołejszo

    Dodałbym jeszcze pod koniec gotowania papryki zielona i żółta,doprawła na pikantnie i podała jako sos do placka po wegiersku przez cały rok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Hubaczek

    Aleksander Hubaczek

    Dzisiaj gulasz a jutro wpier...ol!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Meyer

    Jerzy Meyer

    Bardzo smakowita potrawa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rachelle Colin

    Rachelle Colin

    Miammmmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Perskawiec

    Darek Perskawiec

    Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jurgen Bergmann

    Jurgen Bergmann

    Ja tez chyba za chwile bede gotowal !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislaw Lis

    Stanislaw Lis

    Lubię to bo i moja córka to lubi.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Liść laurowy z Turcji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Liść laurowy z Turcji Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wiosenny gulaszWiosenny gulasz

Zastanawiasz się nad smacznym daniem jednogarnkowym? W takim przypadku koniecznie przygotuj wiosenny gulasz. Jego kluczowym składnikiem jest wysokiej jakości wołowina. Mięso i paprykę (po uprzednim wykrojeniu z niej gniazd nasiennych) pokrój w równą kostkę, cebulę w półksiężyce, a czosnek i marchewkę w plasterki. Pamiętaj o odpowiedniej kolejności smażenia wymienionych produktów. Na samym początku zarumień na rozgrzanym tłuszczu wołowinę. Następnie ją odstaw i smaż kolejno: cebulę, czosnek, marchewki i paprykę. Pamiętaj też o przyprawach – świetnie sprawdzą się np. liście laurowe. Z czym serwować gotowy gulasz? Możliwości jest naprawdę wiele. Podaj go na przykład z gruboziarnistą kaszą jęczmienną typu pęczak lub z kluskami śląskimi. Całość udekoruj gęstym jogurtem naturalnym (sprawdzi się również kwaśna śmietana) oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Wypróbuj nasz przepis i przyrządź dzięki niemu wyjątkowo smaczną potrawę. Serwuj ją jako samodzielne danie obiadowe lub ciepłą kolację. Udanego gotowania.