Risotto grzybowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto grzybowe

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

0.5 sztuki

1 szczypta

8 łyżek

350 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kruszonka: zmiksuj orzechy i bułkę, niezbyt drobno. Na małą patelnię nalej 5 łyżek oliwy, dodaj zmiksowane orzechy (wcześniej odłóż jedną łyżkę) i bułkę oraz posiekane 3 ząbki czosnku. Podgrzewaj na niewielkim ogniu mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. Wystarczy, że kruszonka delikatnie się zrumieni. Na koniec wyłącz ogień, dodaj sól i wymieszaj.

Krok 2

Risotto: Kostkę grzybową rozpuść w litrze wrzątku. Pozostały czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na pozostałej oliwie, w garnku o grubym dnie. Dodaj ryż i pozostałe zmiksowane orzechy i smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając.

Krok 3

Kiedy się zeszkli, dodawaj po łyżce wazowej bulionu grzybowego i mieszaj co jakiś czas. Cały proces dodawania bulionu powinien trwać około 25 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany. Jeśli tak nie jest, dodaj jeszcze trochę wrzątku, aby ryż się ugotował i pozostał wilgotny.

Krok 4

Kiedy ryż będzie gotowy, dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. Na głębokie talerze nakładaj risotto i posypuj kruszonką. Podawaj od razu.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej