Risotto grzybowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto grzybowe

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

0.5 sztuki

1 szczypta

8 łyżek

350 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kruszonka: zmiksuj orzechy i bułkę, niezbyt drobno. Na małą patelnię nalej 5 łyżek oliwy, dodaj zmiksowane orzechy (wcześniej odłóż jedną łyżkę) i bułkę oraz posiekane 3 ząbki czosnku. Podgrzewaj na niewielkim ogniu mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. Wystarczy, że kruszonka delikatnie się zrumieni. Na koniec wyłącz ogień, dodaj sól i wymieszaj.

Krok 2

Risotto: Kostkę grzybową rozpuść w litrze wrzątku. Pozostały czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na pozostałej oliwie, w garnku o grubym dnie. Dodaj ryż i pozostałe zmiksowane orzechy i smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając.

Krok 3

Kiedy się zeszkli, dodawaj po łyżce wazowej bulionu grzybowego i mieszaj co jakiś czas. Cały proces dodawania bulionu powinien trwać około 25 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany. Jeśli tak nie jest, dodaj jeszcze trochę wrzątku, aby ryż się ugotował i pozostał wilgotny.

Krok 4

Kiedy ryż będzie gotowy, dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. Na głębokie talerze nakładaj risotto i posypuj kruszonką. Podawaj od razu.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej