
Składniki
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
1 sztuka
8 łyżek
0.5 sztuki
350 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kruszonka: zmiksuj orzechy i bułkę, niezbyt drobno. Na małą patelnię nalej 5 łyżek oliwy, dodaj zmiksowane orzechy (wcześniej odłóż jedną łyżkę) i bułkę oraz posiekane 3 ząbki czosnku. Podgrzewaj na niewielkim ogniu mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. Wystarczy, że kruszonka delikatnie się zrumieni. Na koniec wyłącz ogień, dodaj sól i wymieszaj.
Krok 2
Risotto: Kostkę grzybową rozpuść w litrze wrzątku. Pozostały czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na pozostałej oliwie, w garnku o grubym dnie. Dodaj ryż i pozostałe zmiksowane orzechy i smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając.
Krok 3
Kiedy się zeszkli, dodawaj po łyżce wazowej bulionu grzybowego i mieszaj co jakiś czas. Cały proces dodawania bulionu powinien trwać około 25 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany. Jeśli tak nie jest, dodaj jeszcze trochę wrzątku, aby ryż się ugotował i pozostał wilgotny.
Krok 4
Kiedy ryż będzie gotowy, dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. Na głębokie talerze nakładaj risotto i posypuj kruszonką. Podawaj od razu.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej