Risotto grzybowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto grzybowe

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

8 łyżek

0.5 sztuki

350 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kruszonka: zmiksuj orzechy i bułkę, niezbyt drobno. Na małą patelnię nalej 5 łyżek oliwy, dodaj zmiksowane orzechy (wcześniej odłóż jedną łyżkę) i bułkę oraz posiekane 3 ząbki czosnku. Podgrzewaj na niewielkim ogniu mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. Wystarczy, że kruszonka delikatnie się zrumieni. Na koniec wyłącz ogień, dodaj sól i wymieszaj.

Krok 2

Risotto: Kostkę grzybową rozpuść w litrze wrzątku. Pozostały czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na pozostałej oliwie, w garnku o grubym dnie. Dodaj ryż i pozostałe zmiksowane orzechy i smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając.

Krok 3

Kiedy się zeszkli, dodawaj po łyżce wazowej bulionu grzybowego i mieszaj co jakiś czas. Cały proces dodawania bulionu powinien trwać około 25 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany. Jeśli tak nie jest, dodaj jeszcze trochę wrzątku, aby ryż się ugotował i pozostał wilgotny.

Krok 4

Kiedy ryż będzie gotowy, dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. Na głębokie talerze nakładaj risotto i posypuj kruszonką. Podawaj od razu.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto grzybowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej