Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem
łatwe
226 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
500 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
400 mililitrów
200 gramów
2 sztuki
50 gramów
250 gramów
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu rozpuść margarynę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę.

Krok 2
Dodaj pokruszone (niezbyt drobno) orzechy, szpinak i pokrojoną w kostkę dynię. Wszystko podsmaż minutę, aby szpinak nadal był świeży i zielony.

Krok 3
Przełóż składniki do miski, dodaj twarożek, połowę startego sera oraz żółtka. Wymieszaj farsz, ewentualnie dopraw.

Krok 4
Takim farszem nadziewaj surowy makaron canelloni.

Krok 5
Mleko zagotuj z zawartością opakowania Fix Knorr. Następnie dodaj pozostały ser i wymieszaj, aż powstanie gładki sos.

Krok 6
Wylej niewielką ilość sosu na dno naczynia żaroodpornego i ułóż równo rurki makaronu. Zalej pozostałym sosem i piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut w 180 °C. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut w 220 °C, aby wierzch zrobił się rumiany i chrupiący. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem
Canelloni to włoski makaron, którego kształt przypomina rurki. To klasyczny rodzaj pasty, która nadaje się do nadziewania. Typowym nadzieniem canelloni jest mięso mielone w sosie pomidorowym ze startym serem żółtym.Ten przepis to jednak zupełnie nowe podejście do klasycznego makaronowego dania. Nadzieniem bowiem jest dynia połączona z twarożkiem i szpinakiem. Sezon na dynie trwa przez całą jesień, od września do listopada. Istnieje kilka jej odmian, jak piżmowa, makaronowa czy hokkaido, która jest chyba najczęściej używana w kuchni. Połączenie dyni z twarożkiem, chrupiącymi orzechami, szpinakiem (najlepiej świeżym) i parmezanem to pomysł na niezwykle kremowy sos. Duszona na patelni dynia staje się miękka i krucha, zachowuje również swój piękny pomarańczowy kolor. Dodatki urozmaicą jej smak, gdyż w sama w sobie jest raczej mdła. Dlatego tak ważne jest odpowiednie doprawienie farszu. Canelloni z dynią polej serowym sosem i posyp parmezanem.
























