Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

973 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

209 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

200 gramów

400 mililitrów

200 gramów

2 sztuki

50 gramów

250 gramów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozpuść margarynę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę.

Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokruszone (niezbyt drobno) orzechy, szpinak i pokrojoną w kostkę dynię. Wszystko podsmaż minutę, aby szpinak nadal był świeży i zielony.

Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - Krok 2

Krok 3

Przełóż składniki do miski, dodaj twarożek, połowę startego sera oraz żółtka. Wymieszaj farsz, ewentualnie dopraw.

Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - Krok 3

Krok 4

Takim farszem nadziewaj surowy makaron canelloni.

Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - Krok 4

Krok 5

Mleko zagotuj z zawartością opakowania Fix Knorr. Następnie dodaj pozostały ser i wymieszaj, aż powstanie gładki sos.

Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - Krok 5

Krok 6

Wylej niewielką ilość sosu na dno naczynia żaroodpornego i ułóż równo rurki makaronu. Zalej pozostałym sosem i piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut w 180 °C. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut w 220 °C, aby wierzch zrobił się rumiany i chrupiący. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem  Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem

Canelloni to włoski makaron, którego kształt przypomina rurki. To klasyczny rodzaj pasty, która nadaje się do nadziewania. Typowym nadzieniem canelloni jest mięso mielone w sosie pomidorowym ze startym serem żółtym.Ten przepis to jednak zupełnie nowe podejście do klasycznego makaronowego dania. Nadzieniem bowiem jest dynia połączona z twarożkiem i szpinakiem. Sezon na dynie trwa przez całą jesień, od września do listopada. Istnieje kilka jej odmian, jak piżmowa, makaronowa czy hokkaido, która jest chyba najczęściej używana w kuchni. Połączenie dyni z twarożkiem, chrupiącymi orzechami, szpinakiem (najlepiej świeżym) i parmezanem to pomysł na niezwykle kremowy sos. Duszona na patelni dynia staje się miękka i krucha, zachowuje również swój piękny pomarańczowy kolor. Dodatki urozmaicą jej smak, gdyż w sama w sobie jest raczej mdła. Dlatego tak ważne jest odpowiednie doprawienie farszu. Canelloni z dynią polej serowym sosem i posyp parmezanem.