Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

817 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

1 sztuka

200 gramów

400 mililitrów

200 gramów

2 sztuki

50 gramów

250 gramów

2 sztuki

1 szczypta

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozpuść margarynę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę.

Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokruszone (niezbyt drobno) orzechy, szpinak i pokrojoną w kostkę dynię. Wszystko podsmaż minutę, aby szpinak nadal był świeży i zielony.

Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - Krok 2

Krok 3

Przełóż składniki do miski, dodaj twarożek, połowę startego sera oraz żółtka. Wymieszaj farsz, ewentualnie dopraw.

Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - Krok 3

Krok 4

Takim farszem nadziewaj surowy makaron canelloni.

Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - Krok 4

Krok 5

Mleko zagotuj z zawartością opakowania Fix Knorr. Następnie dodaj pozostały ser i wymieszaj, aż powstanie gładki sos.

Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - Krok 5

Krok 6

Wylej niewielką ilość sosu na dno naczynia żaroodpornego i ułóż równo rurki makaronu. Zalej pozostałym sosem i piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut w 180 °C. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut w 220 °C, aby wierzch zrobił się rumiany i chrupiący. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem  Cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem

Canelloni to włoski makaron, którego kształt przypomina rurki. To klasyczny rodzaj pasty, która nadaje się do nadziewania. Typowym nadzieniem canelloni jest mięso mielone w sosie pomidorowym ze startym serem żółtym.Ten przepis to jednak zupełnie nowe podejście do klasycznego makaronowego dania. Nadzieniem bowiem jest dynia połączona z twarożkiem i szpinakiem. Sezon na dynie trwa przez całą jesień, od września do listopada. Istnieje kilka jej odmian, jak piżmowa, makaronowa czy hokkaido, która jest chyba najczęściej używana w kuchni. Połączenie dyni z twarożkiem, chrupiącymi orzechami, szpinakiem (najlepiej świeżym) i parmezanem to pomysł na niezwykle kremowy sos. Duszona na patelni dynia staje się miękka i krucha, zachowuje również swój piękny pomarańczowy kolor. Dodatki urozmaicą jej smak, gdyż w sama w sobie jest raczej mdła. Dlatego tak ważne jest odpowiednie doprawienie farszu. Canelloni z dynią polej serowym sosem i posyp parmezanem.