Makaron ze szpinakiem i bazylią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

693 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

392 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

533 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.

Makaron ze szpinakiem i bazylią  - Krok 1

Krok 2

Dokładnie umyj szpinak i posiekaj go. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj umyty i pokrojony szpinak. Smaż 2-3 minuty.

Makaron ze szpinakiem i bazylią  - Krok 2

Krok 3

Pomidora pokrój w kostkę. Następnie dodaj do szpinaku i wlej śmietanę.

Makaron ze szpinakiem i bazylią  - Krok 3

Krok 4

Sos dopraw przyprawą czosnek Knorr.

Makaron ze szpinakiem i bazylią  - Krok 4

Krok 5

Na końcu wbij jajko i bardzo energicznie mieszaj, aby sos lekko zgęstniał, ale się nie zagotował. Dodaj porwane liście bazylii oraz makaron. Wymieszaj i podawaj natychmiast.

Makaron ze szpinakiem i bazylią  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szpinakiem i bazylią Makaron ze szpinakiem i bazylią

Przepis na makaron ze szpinakiem i bazylią to propozycja dla osób, które lubią włoskie dania w nieco delikatniejszej wersji. Kremowy sos, który przygotowuje się ze świeżego szpinaku, cebuli, czosnku, pomidorów, śmietany i jajka ma łagodny smak, choć nie brakuje mu wyrazistości. Jeśli chcesz, aby był nieco pikantniejszy, dodaj do niego odrobinę suszonego peperoncino. Urozmaicisz sos, dorzucając do niego pokrojone w paski suszone pomidory lub czerwoną duszoną paprykę. Dodatek bazylii, którą dołącza się do niego na końcu, nada całości aromatu. Ze śmietanowo-warzywnym sosem łączy się jeszcze na patelni makaron tagliatelle. Zastąp go innym rodzajem, np. penne lub świderkami. Potrawa będzie smakowała wyśmienicie posypana miękkim kozim serem. Można też podać ją z parmezanem, mozzarellą lub serem żółtym. Danie serwuj ozdobione pomidorkami koktajlowymi, liśćmi bazylii oraz kulkami mozzarelli. Będzie wyśmienitą propozycją na obiad o każdej porze roku. Dowiedz się, jak przygotować makaron ze szpinakiem i bazylią. Zapoznaj się z podanym przepisem.