Składniki
200 gramów
4 łyżki
1 łyżeczka
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Krok 2
Dokładnie umyj szpinak i posiekaj go. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj umyty i pokrojony szpinak. Smaż 2-3 minuty.
Krok 3
Pomidora pokrój w kostkę. Następnie dodaj do szpinaku i wlej śmietanę.
Krok 4
Sos dopraw przyprawą czosnek Knorr.
Krok 5
Na końcu wbij jajko i bardzo energicznie mieszaj, aby sos lekko zgęstniał, ale się nie zagotował. Dodaj porwane liście bazylii oraz makaron. Wymieszaj i podawaj natychmiast.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ze szpinakiem i bazylią
Przepis na makaron ze szpinakiem i bazylią to propozycja dla osób, które lubią włoskie dania w nieco delikatniejszej wersji. Kremowy sos, który przygotowuje się ze świeżego szpinaku, cebuli, czosnku, pomidorów, śmietany i jajka ma łagodny smak, choć nie brakuje mu wyrazistości. Jeśli chcesz, aby był nieco pikantniejszy, dodaj do niego odrobinę suszonego peperoncino. Urozmaicisz sos, dorzucając do niego pokrojone w paski suszone pomidory lub czerwoną duszoną paprykę. Dodatek bazylii, którą dołącza się do niego na końcu, nada całości aromatu. Ze śmietanowo-warzywnym sosem łączy się jeszcze na patelni makaron tagliatelle. Zastąp go innym rodzajem, np. penne lub świderkami. Potrawa będzie smakowała wyśmienicie posypana miękkim kozim serem. Można też podać ją z parmezanem, mozzarellą lub serem żółtym. Danie serwuj ozdobione pomidorkami koktajlowymi, liśćmi bazylii oraz kulkami mozzarelli. Będzie wyśmienitą propozycją na obiad o każdej porze roku. Dowiedz się, jak przygotować makaron ze szpinakiem i bazylią. Zapoznaj się z podanym przepisem.