Makaron ze szpinakiem i bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron ze szpinakiem i bazylią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
790 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

451 osób wydrukowało

Pobierz pdf

679 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.

Makaron ze szpinakiem i bazylią  - Krok 1

Krok 2

Dokładnie umyj szpinak i posiekaj go. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj umyty i pokrojony szpinak. Smaż 2-3 minuty.

Makaron ze szpinakiem i bazylią  - Krok 2

Krok 3

Pomidora pokrój w kostkę. Następnie dodaj do szpinaku i wlej śmietanę.

Makaron ze szpinakiem i bazylią  - Krok 3

Krok 4

Sos dopraw przyprawą czosnek Knorr.

Makaron ze szpinakiem i bazylią  - Krok 4

Krok 5

Na końcu wbij jajko i bardzo energicznie mieszaj, aby sos lekko zgęstniał, ale się nie zagotował. Dodaj porwane liście bazylii oraz makaron. Wymieszaj i podawaj natychmiast.

Makaron ze szpinakiem i bazylią  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

2

Opinie o przepisie

  • Julia

    Julia , 03.05.2021

    śmietanka ile %?:)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szpinakiem i bazylią Makaron ze szpinakiem i bazylią

Przepis na makaron ze szpinakiem i bazylią to propozycja dla osób, które lubią włoskie dania w nieco delikatniejszej wersji. Kremowy sos, który przygotowuje się ze świeżego szpinaku, cebuli, czosnku, pomidorów, śmietany i jajka ma łagodny smak, choć nie brakuje mu wyrazistości. Jeśli chcesz, aby był nieco pikantniejszy, dodaj do niego odrobinę suszonego peperoncino. Urozmaicisz sos, dorzucając do niego pokrojone w paski suszone pomidory lub czerwoną duszoną paprykę. Dodatek bazylii, którą dołącza się do niego na końcu, nada całości aromatu. Ze śmietanowo-warzywnym sosem łączy się jeszcze na patelni makaron tagliatelle. Zastąp go innym rodzajem, np. penne lub świderkami. Potrawa będzie smakowała wyśmienicie posypana miękkim kozim serem. Można też podać ją z parmezanem, mozzarellą lub serem żółtym. Danie serwuj ozdobione pomidorkami koktajlowymi, liśćmi bazylii oraz kulkami mozzarelli. Będzie wyśmienitą propozycją na obiad o każdej porze roku. Dowiedz się, jak przygotować makaron ze szpinakiem i bazylią. Zapoznaj się z podanym przepisem.