Makaron ze szpinakiem i bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron ze szpinakiem i bazylią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

705 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

401 osób wydrukowało

Pobierz pdf

560 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.

Makaron ze szpinakiem i bazylią  - Krok 1

Krok 2

Dokładnie umyj szpinak i posiekaj go. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj umyty i pokrojony szpinak. Smaż 2-3 minuty.

Makaron ze szpinakiem i bazylią  - Krok 2

Krok 3

Pomidora pokrój w kostkę. Następnie dodaj do szpinaku i wlej śmietanę.

Makaron ze szpinakiem i bazylią  - Krok 3

Krok 4

Sos dopraw przyprawą czosnek Knorr.

Makaron ze szpinakiem i bazylią  - Krok 4

Krok 5

Na końcu wbij jajko i bardzo energicznie mieszaj, aby sos lekko zgęstniał, ale się nie zagotował. Dodaj porwane liście bazylii oraz makaron. Wymieszaj i podawaj natychmiast.

Makaron ze szpinakiem i bazylią  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szpinakiem i bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szpinakiem i bazylią Makaron ze szpinakiem i bazylią

Przepis na makaron ze szpinakiem i bazylią to propozycja dla osób, które lubią włoskie dania w nieco delikatniejszej wersji. Kremowy sos, który przygotowuje się ze świeżego szpinaku, cebuli, czosnku, pomidorów, śmietany i jajka ma łagodny smak, choć nie brakuje mu wyrazistości. Jeśli chcesz, aby był nieco pikantniejszy, dodaj do niego odrobinę suszonego peperoncino. Urozmaicisz sos, dorzucając do niego pokrojone w paski suszone pomidory lub czerwoną duszoną paprykę. Dodatek bazylii, którą dołącza się do niego na końcu, nada całości aromatu. Ze śmietanowo-warzywnym sosem łączy się jeszcze na patelni makaron tagliatelle. Zastąp go innym rodzajem, np. penne lub świderkami. Potrawa będzie smakowała wyśmienicie posypana miękkim kozim serem. Można też podać ją z parmezanem, mozzarellą lub serem żółtym. Danie serwuj ozdobione pomidorkami koktajlowymi, liśćmi bazylii oraz kulkami mozzarelli. Będzie wyśmienitą propozycją na obiad o każdej porze roku. Dowiedz się, jak przygotować makaron ze szpinakiem i bazylią. Zapoznaj się z podanym przepisem.