
Składniki
200 gramów
4 łyżki
1 łyżeczka
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.

Krok 2
Dokładnie umyj szpinak i posiekaj go. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj umyty i pokrojony szpinak. Smaż 2-3 minuty.

Krok 3
Pomidora pokrój w kostkę. Następnie dodaj do szpinaku i wlej śmietanę.

Krok 4
Sos dopraw przyprawą czosnek Knorr.

Krok 5
Na końcu wbij jajko i bardzo energicznie mieszaj, aby sos lekko zgęstniał, ale się nie zagotował. Dodaj porwane liście bazylii oraz makaron. Wymieszaj i podawaj natychmiast.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ze szpinakiem i bazylią
Przepis na makaron ze szpinakiem i bazylią to propozycja dla osób, które lubią włoskie dania w nieco delikatniejszej wersji. Kremowy sos, który przygotowuje się ze świeżego szpinaku, cebuli, czosnku, pomidorów, śmietany i jajka ma łagodny smak, choć nie brakuje mu wyrazistości. Jeśli chcesz, aby był nieco pikantniejszy, dodaj do niego odrobinę suszonego peperoncino. Urozmaicisz sos, dorzucając do niego pokrojone w paski suszone pomidory lub czerwoną duszoną paprykę. Dodatek bazylii, którą dołącza się do niego na końcu, nada całości aromatu. Ze śmietanowo-warzywnym sosem łączy się jeszcze na patelni makaron tagliatelle. Zastąp go innym rodzajem, np. penne lub świderkami. Potrawa będzie smakowała wyśmienicie posypana miękkim kozim serem. Można też podać ją z parmezanem, mozzarellą lub serem żółtym. Danie serwuj ozdobione pomidorkami koktajlowymi, liśćmi bazylii oraz kulkami mozzarelli. Będzie wyśmienitą propozycją na obiad o każdej porze roku. Dowiedz się, jak przygotować makaron ze szpinakiem i bazylią. Zapoznaj się z podanym przepisem.