
Składniki
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
50 gramów
2 sztuki
300 gramów
100 gramów
0.5 łyżki
0.5 łyżki
50 gramów
50 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw zrób placki dosa. Zostaw ryż i soczewicę w wodzie na noc. Następnego dnia odsącz je i zmiksuj. Na posmarowaną olejem patelnię wlej chochlę powstałego ciasta i je rozsmaruj. Skrop placek olejem. Smaż z każdej ze stron aż zacznie się oddzielać od brzegów patelni. Każdy z gotowych placków zwiń w stożek.
Krok 5
Dodaj do tego pastę tamaryndową i gotuj jeszcze przez 3 minuty.
Krok 6
Teraz wsyp ugotowaną soczewicę i zmiksuj wszystko. Następnie gotuj sambar jeszcze przez 10 minut. Serwuj placki dosa z sambarem i czatnejem.
Krok 2
Teraz przygotuj czatnej. Posiekanego kokosa i chili zmiksuj z ciecierzycą, a następnie zmieszaj wszystko z olejem i gorczycą.
Krok 3
Na koniec przygotuj sambar. W niewielkiej ilości wody rozpuść pastę tamaryndową. Soczewicę ugotuj, skrój warzywa w kostkę a cebulę posiekaj.
Krok 4
Na rozgrzany olej wrzuć gorczycę. Kiedy zacznie pękać dodaj mieloną kozieradkę, cebulę, warzywa i liście curry. Krótko podsmaż wszystko a potem podlej dwoma szklankami wody i, dodaj bulionetkę Knorr i gotuj jeszcze przez kilka minut.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej