Placki Dosa z ryżu i soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki Dosa z ryżu i soczewicy

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

50 gramów

2 sztuki

300 gramów

100 gramów

0.5 łyżki

0.5 łyżki

50 gramów

50 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw zrób placki dosa. Zostaw ryż i soczewicę w wodzie na noc. Następnego dnia odsącz je i zmiksuj. Na posmarowaną olejem patelnię wlej chochlę powstałego ciasta i je rozsmaruj. Skrop placek olejem. Smaż z każdej ze stron aż zacznie się oddzielać od brzegów patelni. Każdy z gotowych placków zwiń w stożek.

Krok 5

Dodaj do tego pastę tamaryndową i gotuj jeszcze przez 3 minuty.

Krok 6

Teraz wsyp ugotowaną soczewicę i zmiksuj wszystko. Następnie gotuj sambar jeszcze przez 10 minut. Serwuj placki dosa z sambarem i czatnejem.

Krok 2

Teraz przygotuj czatnej. Posiekanego kokosa i chili zmiksuj z ciecierzycą, a następnie zmieszaj wszystko z olejem i gorczycą.

Krok 3

Na koniec przygotuj sambar. W niewielkiej ilości wody rozpuść pastę tamaryndową. Soczewicę ugotuj, skrój warzywa w kostkę a cebulę posiekaj.

Krok 4

Na rozgrzany olej wrzuć gorczycę. Kiedy zacznie pękać dodaj mieloną kozieradkę, cebulę, warzywa i liście curry. Krótko podsmaż wszystko a potem podlej dwoma szklankami wody i, dodaj bulionetkę Knorr i gotuj jeszcze przez kilka minut.

garlic

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki Dosa z ryżu i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki Dosa z ryżu i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki Dosa z ryżu i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki Dosa z ryżu i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki Dosa z ryżu i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki Dosa z ryżu i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki Dosa z ryżu i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki Dosa z ryżu i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej