Kaszotto z fetą i batatem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaszotto z fetą i batatem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

102 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

203 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

50 mililitrów

1 sztuka

300 gramów

4 sztuki

100 gramów

50 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

3 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek rozetrzyj na miazgę ze szczyptą soli, bataty obierz i pokrój w kostkę. Ser feta pokrusz na mniejsze kawałki lub pokrój w kostkę, a jarmuż porwij na mniejsze kawałki.

Kaszotto z fetą i batatem - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i dodaj kaszę gryczaną. Całość zalej 250 ml wody wymieszanej z Fixem Knorr. Kaszę doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj i wstaw na około 20 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika.

Kaszotto z fetą i batatem - Krok 2

Krok 3

W tym czasie bataty i połówki szalotek wymieszaj z syropem klonowym i chili. Następnie składniki rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika z kaszą, aż bataty zrobią się miękkie.

Kaszotto z fetą i batatem - Krok 3

Krok 4

Orzechy i jarmuż wymieszaj w misce z pozostałym na ściankach syropem i dodaj łyżkę oliwy. Całość również wstaw do piekarnika na 8 minut.

Kaszotto z fetą i batatem - Krok 4

Krok 5

W dużej misce wymieszaj 50 ml oliwy, ocet jabłkowy, musztardę, lubczyk oraz starty czosnek.

Kaszotto z fetą i batatem - Krok 5

Krok 6

Do powstałego sosu dodaj wszystkie wystudzone składniki. Całość dokładnie wymieszaj i rozłóż na talerze.

Kaszotto z fetą i batatem - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać 100 g świeżych liści rukoli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto z fetą i batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto z fetą i batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto z fetą i batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto z fetą i batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto z fetą i batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto z fetą i batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto z fetą i batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszotto z fetą i batatem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z jagodami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto z fetą i batatemKaszotto z fetą i batatem

Obalamy mity! Kto powiedział, że sałatka nie może być daniem głównym? Nic bardziej mylnego! Pora przyjrzeć się temu w praktyce. Z wykorzystaniem kaszy, sera i warzyw stworzysz znakomity posiłek. Sięgnij po przepis na kaszotto z fetą i batatem i spraw przyjemność swoim kubkom smakowym.

Dla kogo?

Dla wszystkich osób szukających inspiracji na pyszne, ale nieskomplikowane posiłki.

Na jaką okazję?

Kaszotto z fetą i batatem sprawdzi się zarówno w formie obiadokolacji, a także jako propozycja na lunch, posiłek w pracy lub szkole. Smakuje równie dobrze kolejnego dnia, dlatego bez problemu możesz przygotować je wcześniej.

Czy wiesz, że?

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, występują w niemal 400 odmianach. Każda z nich różni się kolorem skórki i miąższu. W Polsce najbardziej popularne i spotykane są te w pomarańczowo-brązowym odcieniu.

Dla urozmaicenia:

Do kaszotto z fetą możesz dodać 100 g liści rukoli. Dzięki temu potrawa nabierze charakterystycznego, nieco ostrego smaku.