
Składniki
100 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
50 mililitrów
1 sztuka
300 gramów
4 sztuki
100 gramów
50 gramów
200 gramów
1 łyżeczka
3 łyżeczki
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek rozetrzyj na miazgę ze szczyptą soli, bataty obierz i pokrój w kostkę. Ser feta pokrusz na mniejsze kawałki lub pokrój w kostkę, a jarmuż porwij na mniejsze kawałki.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i dodaj kaszę gryczaną. Całość zalej 250 ml wody wymieszanej z Fixem Knorr. Kaszę doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj i wstaw na około 20 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika.
Krok 3
W tym czasie bataty i połówki szalotek wymieszaj z syropem klonowym i chili. Następnie składniki rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika z kaszą, aż bataty zrobią się miękkie.
Krok 4
Orzechy i jarmuż wymieszaj w misce z pozostałym na ściankach syropem i dodaj łyżkę oliwy. Całość również wstaw do piekarnika na 8 minut.
Krok 5
W dużej misce wymieszaj 50 ml oliwy, ocet jabłkowy, musztardę, lubczyk oraz starty czosnek.
Krok 6
Do powstałego sosu dodaj wszystkie wystudzone składniki. Całość dokładnie wymieszaj i rozłóż na talerze.
Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać 100 g świeżych liści rukoli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Knorr Pomidorowe Kaszotto z cukinią i papryką
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaszotto z fetą i batatem
Obalamy mity! Kto powiedział, że sałatka nie może być daniem głównym? Nic bardziej mylnego! Pora przyjrzeć się temu w praktyce. Z wykorzystaniem kaszy, sera i warzyw stworzysz znakomity posiłek. Sięgnij po przepis na kaszotto z fetą i batatem i spraw przyjemność swoim kubkom smakowym.
Dla kogo?
Dla wszystkich osób szukających inspiracji na pyszne, ale nieskomplikowane posiłki.
Na jaką okazję?
Kaszotto z fetą i batatem sprawdzi się zarówno w formie obiadokolacji, a także jako propozycja na lunch, posiłek w pracy lub szkole. Smakuje równie dobrze kolejnego dnia, dlatego bez problemu możesz przygotować je wcześniej.
Czy wiesz, że?
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, występują w niemal 400 odmianach. Każda z nich różni się kolorem skórki i miąższu. W Polsce najbardziej popularne i spotykane są te w pomarańczowo-brązowym odcieniu.
Dla urozmaicenia:
Do kaszotto z fetą możesz dodać 100 g liści rukoli. Dzięki temu potrawa nabierze charakterystycznego, nieco ostrego smaku.