Bataty faszerowane kaszotto
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
Składniki
4 sztuki
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
3 łyżki
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ser zetrzyj na tarce, cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.
Krok 2
Fix wymieszaj z kaszą kuskus i oliwą, a następnie zalej 200 ml wrzącej wody. Całość przykryj i odstaw, by kasza wchłonęła wodę i wystygła.
Krok 3
Paprykę (na 30 minut), cukinię (na 15 minut) i bataty (na 30-40 minut) wstaw do nagrzanego piekarnika. Gotowe warzywa wyjmij i ostudź.
Krok 4
Następnie posiekaj natkę pietruszki i miętę. Cukinię, paprykę oraz wydrążony z batatów miąższ pokrój w kostkę.
Krok 5
Wszystkie składniki wymieszaj z kaszą. Dodaj do nich sok i skórkę z cytryny, a następnie powstałym farszem napełnij połówki batatów i posyp je serem Tuż przed podaniem wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut.
Dobra rada:
Aby nadać potrawie charakteru, do farszu można dodać papryczkę chili. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Knorr Pomidorowe Kaszotto z cukinią i papryką
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bataty faszerowane kaszotto
Zastanawiasz się, jakie produkty powinieneś wdrożyć do swojego jadłospisu? Pamiętaj o batatach, które zazwyczaj są podawane jako alternatywa dla naszych rodzimych ziemniaków. Jeśli jeszcze nie poznałeś ich charakterystycznego smaku, to warto po nie sięgnąć. Zainspiruj się przepisem na bataty faszerowane kaszotto i poczuj tę słodycz!
Dla kogo?
Dla wszystkich wielbicieli faszerowanych dań. To co, nadziewamy?
Na jaką okazję?
Bataty faszerowane kaszotto sprawdzą się zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Zaskocz swoich gości tym niestandardowym połączeniem.
Czy wiesz, że?
Bataty ze względu na słodkawy smak świetnie nadają się do równego rodzaju ciast, można też zrobić z nich pyszne chipsy.
Dla urozmaicenia:
Do farszu z kaszotto dodaj odrobinę papryczki chili. Dzięki temu danie nabierze wyrazistości i temperamentu!