Bataty faszerowane kaszotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bataty faszerowane kaszotto

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

heart
136 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

3 łyżki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ser zetrzyj na tarce, cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.

Bataty faszerowane kaszotto - Krok 1

Krok 2

Fix wymieszaj z kaszą kuskus i oliwą, a następnie zalej 200 ml wrzącej wody. Całość przykryj i odstaw, by kasza wchłonęła wodę i wystygła.

Bataty faszerowane kaszotto - Krok 2

Krok 3

Paprykę (na 30 minut), cukinię (na 15 minut) i bataty (na 30-40 minut) wstaw do nagrzanego piekarnika. Gotowe warzywa wyjmij i ostudź.

Bataty faszerowane kaszotto - Krok 3

Krok 4

Następnie posiekaj natkę pietruszki i miętę. Cukinię, paprykę oraz wydrążony z batatów miąższ pokrój w kostkę.

Bataty faszerowane kaszotto - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki wymieszaj z kaszą. Dodaj do nich sok i skórkę z cytryny, a następnie powstałym farszem napełnij połówki batatów i posyp je serem Tuż przed podaniem wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut.

Bataty faszerowane kaszotto - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby nadać potrawie charakteru, do farszu można dodać papryczkę chili. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 23.01.2023

    Uwielbiam bataty zapiekane, zrobiłam z kaszą jaglaną ale w sumie to nie ma znaczenia. Ser kozi robi tutaj robotę. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bataty faszerowane kaszottoBataty faszerowane kaszotto

Zastanawiasz się, jakie produkty powinieneś wdrożyć do swojego jadłospisu? Pamiętaj o batatach, które zazwyczaj są podawane jako alternatywa dla naszych rodzimych ziemniaków. Jeśli jeszcze nie poznałeś ich charakterystycznego smaku, to warto po nie sięgnąć. Zainspiruj się przepisem na bataty faszerowane kaszotto i poczuj tę słodycz!

Dla kogo?

Dla wszystkich wielbicieli faszerowanych dań. To co, nadziewamy?

Na jaką okazję?

Bataty faszerowane kaszotto sprawdzą się zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Zaskocz swoich gości tym niestandardowym połączeniem.

Czy wiesz, że?

Bataty ze względu na słodkawy smak świetnie nadają się do równego rodzaju ciast, można też zrobić z nich pyszne chipsy.

Dla urozmaicenia:

Do farszu z kaszotto dodaj odrobinę papryczki chili. Dzięki temu danie nabierze wyrazistości i temperamentu!