Bataty faszerowane kaszotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bataty faszerowane kaszotto

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

136 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

3 łyżki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ser zetrzyj na tarce, cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.

Bataty faszerowane kaszotto - Krok 1

Krok 2

Fix wymieszaj z kaszą kuskus i oliwą, a następnie zalej 200 ml wrzącej wody. Całość przykryj i odstaw, by kasza wchłonęła wodę i wystygła.

Bataty faszerowane kaszotto - Krok 2

Krok 3

Paprykę (na 30 minut), cukinię (na 15 minut) i bataty (na 30-40 minut) wstaw do nagrzanego piekarnika. Gotowe warzywa wyjmij i ostudź.

Bataty faszerowane kaszotto - Krok 3

Krok 4

Następnie posiekaj natkę pietruszki i miętę. Cukinię, paprykę oraz wydrążony z batatów miąższ pokrój w kostkę.

Bataty faszerowane kaszotto - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki wymieszaj z kaszą. Dodaj do nich sok i skórkę z cytryny, a następnie powstałym farszem napełnij połówki batatów i posyp je serem Tuż przed podaniem wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut.

Bataty faszerowane kaszotto - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby nadać potrawie charakteru, do farszu można dodać papryczkę chili. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 23.01.2023

    Uwielbiam bataty zapiekane, zrobiłam z kaszą jaglaną ale w sumie to nie ma znaczenia. Ser kozi robi tutaj robotę. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bataty faszerowane kaszottoBataty faszerowane kaszotto

Zastanawiasz się, jakie produkty powinieneś wdrożyć do swojego jadłospisu? Pamiętaj o batatach, które zazwyczaj są podawane jako alternatywa dla naszych rodzimych ziemniaków. Jeśli jeszcze nie poznałeś ich charakterystycznego smaku, to warto po nie sięgnąć. Zainspiruj się przepisem na bataty faszerowane kaszotto i poczuj tę słodycz!

Dla kogo?

Dla wszystkich wielbicieli faszerowanych dań. To co, nadziewamy?

Na jaką okazję?

Bataty faszerowane kaszotto sprawdzą się zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Zaskocz swoich gości tym niestandardowym połączeniem.

Czy wiesz, że?

Bataty ze względu na słodkawy smak świetnie nadają się do równego rodzaju ciast, można też zrobić z nich pyszne chipsy.

Dla urozmaicenia:

Do farszu z kaszotto dodaj odrobinę papryczki chili. Dzięki temu danie nabierze wyrazistości i temperamentu!