Bataty faszerowane kaszotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bataty faszerowane kaszotto

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

112 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

201 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

3 łyżki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ser zetrzyj na tarce, cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.

Bataty faszerowane kaszotto - Krok 1

Krok 2

Fix wymieszaj z kaszą kuskus i oliwą, a następnie zalej 200 ml wrzącej wody. Całość przykryj i odstaw, by kasza wchłonęła wodę i wystygła.

Bataty faszerowane kaszotto - Krok 2

Krok 3

Paprykę (na 30 minut), cukinię (na 15 minut) i bataty (na 30-40 minut) wstaw do nagrzanego piekarnika. Gotowe warzywa wyjmij i ostudź.

Bataty faszerowane kaszotto - Krok 3

Krok 4

Następnie posiekaj natkę pietruszki i miętę. Cukinię, paprykę oraz wydrążony z batatów miąższ pokrój w kostkę.

Bataty faszerowane kaszotto - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki wymieszaj z kaszą. Dodaj do nich sok i skórkę z cytryny, a następnie powstałym farszem napełnij połówki batatów i posyp je serem Tuż przed podaniem wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut.

Bataty faszerowane kaszotto - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby nadać potrawie charakteru, do farszu można dodać papryczkę chili. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bataty faszerowane kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bataty faszerowane kaszottoBataty faszerowane kaszotto

Zastanawiasz się, jakie produkty powinieneś wdrożyć do swojego jadłospisu? Pamiętaj o batatach, które zazwyczaj są podawane jako alternatywa dla naszych rodzimych ziemniaków. Jeśli jeszcze nie poznałeś ich charakterystycznego smaku, to warto po nie sięgnąć. Zainspiruj się przepisem na bataty faszerowane kaszotto i poczuj tę słodycz!

Dla kogo?

Dla wszystkich wielbicieli faszerowanych dań. To co, nadziewamy?

Na jaką okazję?

Bataty faszerowane kaszotto sprawdzą się zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Zaskocz swoich gości tym niestandardowym połączeniem.

Czy wiesz, że?

Bataty ze względu na słodkawy smak świetnie nadają się do równego rodzaju ciast, można też zrobić z nich pyszne chipsy.

Dla urozmaicenia:

Do farszu z kaszotto dodaj odrobinę papryczki chili. Dzięki temu danie nabierze wyrazistości i temperamentu!