Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

100 mililitrów

100 gramów

125 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 185°C. Dynię obierz, pozbądź się pestek i pokrój w mniejsze kawałki. Skrop oliwą i piecz przez ok 40 minut aż będzie miękka i rumiana na zewnątrz.

Krok 2

Ugotuj kaszę gryczaną według wskazówek na opakowaniu.

Krok 3

Rozpuść kostkę Knorr w 250 ml wrzącej wody i zalej kuskus w misce. Pozostaw pod przykryciem na 5 minut.

Krok 4

Chilli bez pestek oraz natkę pietruszki posiekaj drobno.

Krok 5

W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę gryczaną, kus kus, pestki dyni, chilli, zioła, kminek oraz tymianek Knorr. Wyciśnij sok z cytryny.

Krok 6

Dodaj kawałki dyni wraz z oliwą z pieczenia, sok z jednej cytryny, lekko wymieszaj i podawaj posypane pokruszonym serem feta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dyniąSałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią

Przygotowywanie posiłków do pracy czy szkoły może być naprawdę ciekawe. Łącz i baw się smakami! Jedna z propozycji, która może Cię zaskoczyć, to sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią. Ale jak to…dwie kasze w jednym posiłku? Można i tak! Smacznego!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które chcą obalić stereotyp, że wartościowy posiłek musi być nudny. Nic bardziej mylnego! Łącz składniki według upodobania!

Na jaką okazję?

Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią to propozycja wielozadaniowa. Dobrze sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.

Czy wiesz, że?

Kuskus to kasza, którą otrzymuje się z pszenicy durum. Pochodzi z krajów Maghrebu tj. Maroko, Algierii i Tunezji, skąd wywodzi się jej nazwa. W wolnym tłumaczeniu słowo kuskus znaczy tyle, co potłuczony, rozbity.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki z kuskusem, kasza gryczaną i dynią możesz dodać trochę tymianku, który nada potrawie charakterystycznego ziołowego smaku.