Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią
łatwe
101 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
100 mililitrów
100 gramów
125 gramów
250 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
2 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 185°C. Dynię obierz, pozbądź się pestek i pokrój w mniejsze kawałki. Skrop oliwą i piecz przez ok 40 minut aż będzie miękka i rumiana na zewnątrz.
Krok 2
Ugotuj kaszę gryczaną według wskazówek na opakowaniu.
Krok 3
Rozpuść kostkę Knorr w 250 ml wrzącej wody i zalej kuskus w misce. Pozostaw pod przykryciem na 5 minut.
Krok 4
Chilli bez pestek oraz natkę pietruszki posiekaj drobno.
Krok 5
W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę gryczaną, kus kus, pestki dyni, chilli, zioła, kminek oraz tymianek Knorr. Wyciśnij sok z cytryny.
Krok 6
Dodaj kawałki dyni wraz z oliwą z pieczenia, sok z jednej cytryny, lekko wymieszaj i podawaj posypane pokruszonym serem feta.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią
Przygotowywanie posiłków do pracy czy szkoły może być naprawdę ciekawe. Łącz i baw się smakami! Jedna z propozycji, która może Cię zaskoczyć, to sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią. Ale jak to…dwie kasze w jednym posiłku? Można i tak! Smacznego!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które chcą obalić stereotyp, że wartościowy posiłek musi być nudny. Nic bardziej mylnego! Łącz składniki według upodobania!
Na jaką okazję?
Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią to propozycja wielozadaniowa. Dobrze sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.
Czy wiesz, że?
Kuskus to kasza, którą otrzymuje się z pszenicy durum. Pochodzi z krajów Maghrebu tj. Maroko, Algierii i Tunezji, skąd wywodzi się jej nazwa. W wolnym tłumaczeniu słowo kuskus znaczy tyle, co potłuczony, rozbity.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki z kuskusem, kasza gryczaną i dynią możesz dodać trochę tymianku, który nada potrawie charakterystycznego ziołowego smaku.