Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią
łatwe
102 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
100 mililitrów
100 gramów
125 gramów
250 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
2 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 185°C. Dynię obierz, pozbądź się pestek i pokrój w mniejsze kawałki. Skrop oliwą i piecz przez ok 40 minut aż będzie miękka i rumiana na zewnątrz.
Krok 2
Ugotuj kaszę gryczaną według wskazówek na opakowaniu.
Krok 3
Rozpuść kostkę Knorr w 250 ml wrzącej wody i zalej kuskus w misce. Pozostaw pod przykryciem na 5 minut.
Krok 4
Chilli bez pestek oraz natkę pietruszki posiekaj drobno.
Krok 5
W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę gryczaną, kus kus, pestki dyni, chilli, zioła, kminek oraz tymianek Knorr. Wyciśnij sok z cytryny.
Krok 6
Dodaj kawałki dyni wraz z oliwą z pieczenia, sok z jednej cytryny, lekko wymieszaj i podawaj posypane pokruszonym serem feta.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią
Przygotowywanie posiłków do pracy czy szkoły może być naprawdę ciekawe. Łącz i baw się smakami! Jedna z propozycji, która może Cię zaskoczyć, to sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią. Ale jak to…dwie kasze w jednym posiłku? Można i tak! Smacznego!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które chcą obalić stereotyp, że wartościowy posiłek musi być nudny. Nic bardziej mylnego! Łącz składniki według upodobania!
Na jaką okazję?
Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią to propozycja wielozadaniowa. Dobrze sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.
Czy wiesz, że?
Kuskus to kasza, którą otrzymuje się z pszenicy durum. Pochodzi z krajów Maghrebu tj. Maroko, Algierii i Tunezji, skąd wywodzi się jej nazwa. W wolnym tłumaczeniu słowo kuskus znaczy tyle, co potłuczony, rozbity.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki z kuskusem, kasza gryczaną i dynią możesz dodać trochę tymianku, który nada potrawie charakterystycznego ziołowego smaku.


































