Sałatka tabbouleh przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka tabbouleh

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

60

heart
325 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

696 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1405 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

10 łyżek

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuskus zalej wrzątkiem wedle wskazań producenta, przykryj naczynie, odstaw do wchłonięcia wody i ostygnięcia kaszki.

Sałatka tabbouleh - Krok 1

Krok 2

Przemieszaj dokładnie kaszkę i widelcem rozgnieć wszystkie grudki, dodaj drobno posiekaną cebulę, sparzone, obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w kosteczkę pomidory (lub pomidory z puszki), obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę ogórka, tak samo pokrojone papryki, sok z cytryny, oliwę i posiekaną zieleninę, dopraw mieloną papryką i solą, wymieszaj dokładnie, odstaw na kilka godzin.

Sałatka tabbouleh - Krok 2
Robert Makłowicz

Dobra rada:

Tabbouleh podawaj jako samodzielne danie sałatkowe lub jako dodatek do potraw z rusztu, np. kotlecików jagnięcych z miętą i zielem angielskim.

1

Opinie o przepisie

  • Eva Brodde

    Eva Brodde , 23.08.2018

    kasza kuskus

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka tabbouleh - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka tabbouleh - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka tabbouleh - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka tabbouleh - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka tabbouleh - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka tabbouleh - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka tabbouleh - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka tabbouleh - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej