Dania z Kaszy Kuskus
23 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej Kasza kus kus
Kasza kus kus
Kasza kuskus jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Drobne, żółte granulki od dawna są dla mieszkańców krajów Maghrebu, czyli północno-zachodniej Afryki, symbolem bogactwa i szczęścia. Również w Europie zaczęto doceniać ich uniwersalność, smak oraz łatwość i szybkość przyrządzenia. Kasza kuskus powstaje jako produkt mielenia twardej pszenicy durum – tej samej, z której wytwarza się włoski makaron. Otrzymana w czasie tego procesu mąka jest łączona z wodą, a następnie formowana w małe kulki. Kaszę kuskus należy zalać wrzątkiem lub bulionem i po kilku minutach jest już gotowa do spożycia. Dzięki temu uznaje się ją za idealną propozycję dla zapracowanych, dla których czas jest często wyznacznikiem wyboru potraw. Kuskus z powodzeniem zastąpi ziemniaki, ryż czy inne rodzaje kasz, stanowiące najbardziej popularne dodatki obiadowe. Można dodać do niego trochę ziół, przypraw i oliwy, aby nadać potrawie bardziej intensywny smak. Kuskus świetnie sprawdza się też jako nadzienie do faszerowania warzyw. Wystarczy wydrążyć miąższ z kilku sztuk pomidorów, papryk, bakłażanów lub z cukinii, przygotować nadzienie na bazie kaszy, następnie wypełnić nim wnętrze warzyw i zapiec w piekarniku. Takie danie idealnie sprawdzi się jako propozycja na lunch czy kolację, ale również z powodzeniem może służyć jako ciepła przekąska podczas imprezy. W porze wakacyjnej wypróbuj koniecznie przepisy na letnie sałatki z kaszą kuskus. Gdy masz ochotę na bardziej orientalne smaki, przyrządź ją w stylu marokańskim. Do kaszy i warzyw, takich jak pomidory, ogórki, cebula i papryka dodaj oliwę oraz aromatyczne zioła, np. kolendrę. Następnie połącz składniki. Możesz także uzupełnić danie wołowiną lub kurczakiem. Najbardziej klasyczną sałatką tego typu jest arabski tabbouleh, czyli mieszanka warzyw, ziół, czosnku, cytryny, oliwy i przypraw z kaszą kuskus. Stanowi doskonałe samodzielne danie, a także dodatek do potraw z grilla, np. karkówki czy kiełbas. Sprawdź koniecznie i włącz kaszę kuskus na stałe do swojego menu.




