Dania z Kaszy Kuskus | Przepisy.pl pixel

Dania z Kaszy Kuskus

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza kus kusKasza kus kus

Kasza kuskus jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Drobne, żółte granulki od dawna są dla mieszkańców krajów Maghrebu, czyli północno-zachodniej Afryki, symbolem bogactwa i szczęścia. Również w Europie zaczęto doceniać ich uniwersalność, smak oraz łatwość i szybkość przyrządzenia. Kasza kuskus powstaje jako produkt mielenia twardej pszenicy durum – tej samej, z której wytwarza się włoski makaron. Otrzymana w czasie tego procesu mąka jest łączona z wodą, a następnie formowana w małe kulki. Kaszę kuskus należy zalać wrzątkiem lub bulionem i po kilku minutach jest już gotowa do spożycia. Dzięki temu uznaje się ją za idealną propozycję dla zapracowanych, dla których czas jest często wyznacznikiem wyboru potraw. Kuskus z powodzeniem zastąpi ziemniaki, ryż czy inne rodzaje kasz, stanowiące najbardziej popularne dodatki obiadowe. Można dodać do niego trochę ziół, przypraw i oliwy, aby nadać potrawie bardziej intensywny smak. Kuskus świetnie sprawdza się też jako nadzienie do faszerowania warzyw. Wystarczy wydrążyć miąższ z kilku sztuk pomidorów, papryk, bakłażanów lub z cukinii, przygotować nadzienie na bazie kaszy, następnie wypełnić nim wnętrze warzyw i zapiec w piekarniku. Takie danie idealnie sprawdzi się jako propozycja na lunch czy kolację, ale również z powodzeniem może służyć jako ciepła przekąska podczas imprezy. W porze wakacyjnej wypróbuj koniecznie przepisy na letnie sałatki z kaszą kuskus. Gdy masz ochotę na bardziej orientalne smaki, przyrządź ją w stylu marokańskim. Do kaszy i warzyw, takich jak pomidory, ogórki, cebula i papryka dodaj oliwę oraz aromatyczne zioła, np. kolendrę. Następnie połącz składniki. Możesz także uzupełnić danie wołowiną lub kurczakiem. Najbardziej klasyczną sałatką tego typu jest arabski tabbouleh, czyli mieszanka warzyw, ziół, czosnku, cytryny, oliwy i przypraw z kaszą kuskus. Stanowi doskonałe samodzielne danie, a także dodatek do potraw z grilla, np. karkówki czy kiełbas. Sprawdź koniecznie i włącz kaszę kuskus na stałe do swojego menu.