Dania z Kaszy Kuskus | Przepisy.pl pixel

Dania z Kaszy Kuskus

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza kus kusKasza kus kus

Kasza kuskus jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Drobne, żółte granulki od dawna są dla mieszkańców krajów Maghrebu, czyli północno-zachodniej Afryki, symbolem bogactwa i szczęścia. Również w Europie zaczęto doceniać ich uniwersalność, smak oraz łatwość i szybkość przyrządzenia. Kasza kuskus powstaje jako produkt mielenia twardej pszenicy durum – tej samej, z której wytwarza się włoski makaron. Otrzymana w czasie tego procesu mąka jest łączona z wodą, a następnie formowana w małe kulki. Kaszę kuskus należy zalać wrzątkiem lub bulionem i po kilku minutach jest już gotowa do spożycia. Dzięki temu uznaje się ją za idealną propozycję dla zapracowanych, dla których czas jest często wyznacznikiem wyboru potraw. Kuskus z powodzeniem zastąpi ziemniaki, ryż czy inne rodzaje kasz, stanowiące najbardziej popularne dodatki obiadowe. Można dodać do niego trochę ziół, przypraw i oliwy, aby nadać potrawie bardziej intensywny smak. Kuskus świetnie sprawdza się też jako nadzienie do faszerowania warzyw. Wystarczy wydrążyć miąższ z kilku sztuk pomidorów, papryk, bakłażanów lub z cukinii, przygotować nadzienie na bazie kaszy, następnie wypełnić nim wnętrze warzyw i zapiec w piekarniku. Takie danie idealnie sprawdzi się jako propozycja na lunch czy kolację, ale również z powodzeniem może służyć jako ciepła przekąska podczas imprezy. W porze wakacyjnej wypróbuj koniecznie przepisy na letnie sałatki z kaszą kuskus. Gdy masz ochotę na bardziej orientalne smaki, przyrządź ją w stylu marokańskim. Do kaszy i warzyw, takich jak pomidory, ogórki, cebula i papryka dodaj oliwę oraz aromatyczne zioła, np. kolendrę. Następnie połącz składniki. Możesz także uzupełnić danie wołowiną lub kurczakiem. Najbardziej klasyczną sałatką tego typu jest arabski tabbouleh, czyli mieszanka warzyw, ziół, czosnku, cytryny, oliwy i przypraw z kaszą kuskus. Stanowi doskonałe samodzielne danie, a także dodatek do potraw z grilla, np. karkówki czy kiełbas. Sprawdź koniecznie i włącz kaszę kuskus na stałe do swojego menu.