Dania z Kaszy Kuskus
23 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejKasza kus kus
Kasza kuskus jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Drobne, żółte granulki od dawna są dla mieszkańców krajów Maghrebu, czyli północno-zachodniej Afryki, symbolem bogactwa i szczęścia. Również w Europie zaczęto doceniać ich uniwersalność, smak oraz łatwość i szybkość przyrządzenia. Kasza kuskus powstaje jako produkt mielenia twardej pszenicy durum – tej samej, z której wytwarza się włoski makaron. Otrzymana w czasie tego procesu mąka jest łączona z wodą, a następnie formowana w małe kulki. Kaszę kuskus należy zalać wrzątkiem lub bulionem i po kilku minutach jest już gotowa do spożycia. Dzięki temu uznaje się ją za idealną propozycję dla zapracowanych, dla których czas jest często wyznacznikiem wyboru potraw. Kuskus z powodzeniem zastąpi ziemniaki, ryż czy inne rodzaje kasz, stanowiące najbardziej popularne dodatki obiadowe. Można dodać do niego trochę ziół, przypraw i oliwy, aby nadać potrawie bardziej intensywny smak. Kuskus świetnie sprawdza się też jako nadzienie do faszerowania warzyw. Wystarczy wydrążyć miąższ z kilku sztuk pomidorów, papryk, bakłażanów lub z cukinii, przygotować nadzienie na bazie kaszy, następnie wypełnić nim wnętrze warzyw i zapiec w piekarniku. Takie danie idealnie sprawdzi się jako propozycja na lunch czy kolację, ale również z powodzeniem może służyć jako ciepła przekąska podczas imprezy. W porze wakacyjnej wypróbuj koniecznie przepisy na letnie sałatki z kaszą kuskus. Gdy masz ochotę na bardziej orientalne smaki, przyrządź ją w stylu marokańskim. Do kaszy i warzyw, takich jak pomidory, ogórki, cebula i papryka dodaj oliwę oraz aromatyczne zioła, np. kolendrę. Następnie połącz składniki. Możesz także uzupełnić danie wołowiną lub kurczakiem. Najbardziej klasyczną sałatką tego typu jest arabski tabbouleh, czyli mieszanka warzyw, ziół, czosnku, cytryny, oliwy i przypraw z kaszą kuskus. Stanowi doskonałe samodzielne danie, a także dodatek do potraw z grilla, np. karkówki czy kiełbas. Sprawdź koniecznie i włącz kaszę kuskus na stałe do swojego menu.