Dania z Kaszy Kuskus | Przepisy.pl pixel

Dania z Kaszy Kuskus

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza kus kusKasza kus kus

Kasza kuskus jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Drobne, żółte granulki od dawna są dla mieszkańców krajów Maghrebu, czyli północno-zachodniej Afryki, symbolem bogactwa i szczęścia. Również w Europie zaczęto doceniać ich uniwersalność, smak oraz łatwość i szybkość przyrządzenia. Kasza kuskus powstaje jako produkt mielenia twardej pszenicy durum – tej samej, z której wytwarza się włoski makaron. Otrzymana w czasie tego procesu mąka jest łączona z wodą, a następnie formowana w małe kulki. Kaszę kuskus należy zalać wrzątkiem lub bulionem i po kilku minutach jest już gotowa do spożycia. Dzięki temu uznaje się ją za idealną propozycję dla zapracowanych, dla których czas jest często wyznacznikiem wyboru potraw. Kuskus z powodzeniem zastąpi ziemniaki, ryż czy inne rodzaje kasz, stanowiące najbardziej popularne dodatki obiadowe. Można dodać do niego trochę ziół, przypraw i oliwy, aby nadać potrawie bardziej intensywny smak. Kuskus świetnie sprawdza się też jako nadzienie do faszerowania warzyw. Wystarczy wydrążyć miąższ z kilku sztuk pomidorów, papryk, bakłażanów lub z cukinii, przygotować nadzienie na bazie kaszy, następnie wypełnić nim wnętrze warzyw i zapiec w piekarniku. Takie danie idealnie sprawdzi się jako propozycja na lunch czy kolację, ale również z powodzeniem może służyć jako ciepła przekąska podczas imprezy. W porze wakacyjnej wypróbuj koniecznie przepisy na letnie sałatki z kaszą kuskus. Gdy masz ochotę na bardziej orientalne smaki, przyrządź ją w stylu marokańskim. Do kaszy i warzyw, takich jak pomidory, ogórki, cebula i papryka dodaj oliwę oraz aromatyczne zioła, np. kolendrę. Następnie połącz składniki. Możesz także uzupełnić danie wołowiną lub kurczakiem. Najbardziej klasyczną sałatką tego typu jest arabski tabbouleh, czyli mieszanka warzyw, ziół, czosnku, cytryny, oliwy i przypraw z kaszą kuskus. Stanowi doskonałe samodzielne danie, a także dodatek do potraw z grilla, np. karkówki czy kiełbas. Sprawdź koniecznie i włącz kaszę kuskus na stałe do swojego menu.