Papryka faszerowana kuskusem i fetą - kaszą | Przepisy.pl pixel

Zapiekane papryki z kuskusem i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

165 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

100 gramów

1 pęczek

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Z papryk odetnij kapelusze i wydrąż gniazda. Z kostki rosołowej i 500 ml wody przygotuj bulion.

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na margarynie wraz z czosnkiem. Dodaj rodzynki, orzechy i szpinak. Smaż chwilę.

Krok 3

Patelnię zdejmij z ognia, następnie wsyp kuskus, wlej połowę bulionu i przykryj – pozostaw do momentu, gdy kasza wchłonie płyn.

Krok 4

Ser pokrój w kostkę i wraz z posiekaną natką oraz kuminem wymieszaj z kuskusem. Papryki napełnij przygotowaną kaszą i ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Krok 5

Pozostały bulion wlej do naczynia z paprykami o wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez 40 minut, jeśli zajdzie potrzeba, dolej jeszcze bulion.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do naczynia włóż pokrojone w cząstki ziemniaki, doskonale będą pasowały do dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane papryki z kuskusem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane papryki z kuskusem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane papryki z kuskusem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane papryki z kuskusem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane papryki z kuskusem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane papryki z kuskusem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane papryki z kuskusem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane papryki z kuskusem i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placuszki warzywne
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane papryki z kuskusem i fetąZapiekane papryki z kuskusem i fetą

Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Z papryk odetnij kapelusze i wydrąż gniazda. Z kostki rosołowej i 500 ml wody przygotuj bulion.