Sakiewki z kuskusem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sakiewki z kuskusem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
509 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

125 gramów

1 łyżka

1 sztuka

null

90 mililitrów

100 gramów

null szczypt

null

60 mililitrów

3 sztuki

1 łyżka

250 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj bulion z wody i bulionetki Knorr. Namocz rodzynki we wrzącej wodzie.

Sakiewki z kuskusem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj kuskus według przepisu na opakowaniu, zalej go przygotowanym wcześniej bulionem.

Sakiewki z kuskusem - Krok 2

Krok 3

Oddziel od sałaty 12 liści, resztę poszatkuj w kostkę. W misce ubij śmietanę, jogurt i sok z cytryny.

Sakiewki z kuskusem - Krok 3

Krok 4

Dolewaj oliwę ubijając powoli. Dopraw cynamonem.

Sakiewki z kuskusem - Krok 4

Krok 5

Dodaj kuskus, kukurydzę, pokrojone dymki i cebulę, kolendrę, szczypior i odcedzone rodzynki. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Sakiewki z kuskusem - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj z pokrojoną sałatą lodową.

Sakiewki z kuskusem - Krok 6

Krok 7

Sałatkę nakładaj na pozostawione w całości liście sałaty formując sakiewki.

Sakiewki z kuskusem - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sakiewki z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sakiewki z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sakiewki z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sakiewki z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sakiewki z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sakiewki z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sakiewki z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sakiewki z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej