
Składniki
1 sztuka
125 gramów
1 łyżka
1 sztuka
null
90 mililitrów
100 gramów
null szczypt
null
60 mililitrów
3 sztuki
1 łyżka
250 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj bulion z wody i bulionetki Knorr. Namocz rodzynki we wrzącej wodzie.

Krok 2
Przygotuj kuskus według przepisu na opakowaniu, zalej go przygotowanym wcześniej bulionem.

Krok 3
Oddziel od sałaty 12 liści, resztę poszatkuj w kostkę. W misce ubij śmietanę, jogurt i sok z cytryny.

Krok 4
Dolewaj oliwę ubijając powoli. Dopraw cynamonem.

Krok 5
Dodaj kuskus, kukurydzę, pokrojone dymki i cebulę, kolendrę, szczypior i odcedzone rodzynki. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Krok 6
Wymieszaj z pokrojoną sałatą lodową.

Krok 7
Sałatkę nakładaj na pozostawione w całości liście sałaty formując sakiewki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































