
Składniki
1 sztuka
125 gramów
1 łyżka
1 sztuka
null
90 mililitrów
100 gramów
null szczypt
null
60 mililitrów
3 sztuki
1 łyżka
250 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj bulion z wody i bulionetki Knorr. Namocz rodzynki we wrzącej wodzie.

Krok 2
Przygotuj kuskus według przepisu na opakowaniu, zalej go przygotowanym wcześniej bulionem.

Krok 3
Oddziel od sałaty 12 liści, resztę poszatkuj w kostkę. W misce ubij śmietanę, jogurt i sok z cytryny.

Krok 4
Dolewaj oliwę ubijając powoli. Dopraw cynamonem.

Krok 5
Dodaj kuskus, kukurydzę, pokrojone dymki i cebulę, kolendrę, szczypior i odcedzone rodzynki. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Krok 6
Wymieszaj z pokrojoną sałatą lodową.

Krok 7
Sałatkę nakładaj na pozostawione w całości liście sałaty formując sakiewki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej