
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
4 sztuki
1 szczypta
1 łyżeczka
3
2 sztuki
1 łyżeczka
10 dekagramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój w plasterki, posyp solą i odłóż, aby puściły sok.
Krok 2
Ziemniaki obierz i gotuj przez 10 minut. Odcedź i pokrój w plastry.
Krok 3
Cukinię i pomidory pokrój w plastry, a czosnek posiekaj i zeszklij na oleju.
Krok 4
Bakłażan opłucz i osusz, następnie razem z cukinią dodaj do czosnku. Smaż 3 minuty.
Krok 5
Plasterki warzyw ułóż na przemian w formie żaroodpornej. Oprósz solą, pieprzem i ziołami a także serem.
Krok 6
Zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej