Zapiekana jarosza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana jarosza

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

3

2 sztuki

1 łyżeczka

10 dekagramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój w plasterki, posyp solą i odłóż, aby puściły sok.

Krok 2

Ziemniaki obierz i gotuj przez 10 minut. Odcedź i pokrój w plastry.

Krok 3

Cukinię i pomidory pokrój w plastry, a czosnek posiekaj i zeszklij na oleju.

Krok 4

Bakłażan opłucz i osusz, następnie razem z cukinią dodaj do czosnku. Smaż 3 minuty.

Krok 5

Plasterki warzyw ułóż na przemian w formie żaroodpornej. Oprósz solą, pieprzem i ziołami a także serem.

Krok 6

Zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana jarosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana jarosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana jarosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana jarosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana jarosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana jarosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana jarosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana jarosza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej