Szynka wieprzowa pieczona na Święta w miodzie | Przepisy.pl pixel

Świąteczna szynka w korzennej nucie

Autor: supermama

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1015 gramów

1 litr

4 łyżki

1 litr

7 sztuk

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę całą oprószyć solą gruboziarnistą,mini kosteczką pietruszka oraz wymieszaną z 3 łyżkami oleju przyprawą do mięsa,ułożyć w misce.Dolać 2 szklanki grzańca oraz kilka gozdzików,które wkładamy w szynkę.Wcześniej naciętą w duże romby.Posypujemy cynamonem i skórką pomarańczową. Zostawiamy pod przykryciem całą noc w lodówce.

Krok 2

Na drugi dzień układamy szynkę w naczyniu żaroodpornym.Polewamy połową soku z wiśni. W małym garnuszku podrzewamy miód i polewamy szynkę,zostawiamy resztę.

Krok 3

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st około 1,5godziny co jakiś czas polewając szynkę roztopionym miodem. W ten sposób otrzymamy glazurowaną pyszną chrupiącą skórkę. Zapach i smak wspaniały. Podajemy z wiśniami. Dodatkowo warto zrobić sos z otrzymanego płynu podczas pieczenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna szynka w korzennej nucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna szynka w korzennej nucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna szynka w korzennej nucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna szynka w korzennej nucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna szynka w korzennej nucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna szynka w korzennej nucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna szynka w korzennej nucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna szynka w korzennej nucie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej