Świąteczna szynka w korzennej nucie

Autor: supermama

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1015 gramów

1 litr

4 łyżki

1 litr

7 sztuk

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę całą oprószyć solą gruboziarnistą,mini kosteczką pietruszka oraz wymieszaną z 3 łyżkami oleju przyprawą do mięsa,ułożyć w misce.Dolać 2 szklanki grzańca oraz kilka gozdzików,które wkładamy w szynkę.Wcześniej naciętą w duże romby.Posypujemy cynamonem i skórką pomarańczową. Zostawiamy pod przykryciem całą noc w lodówce.

Krok 2

Na drugi dzień układamy szynkę w naczyniu żaroodpornym.Polewamy połową soku z wiśni. W małym garnuszku podrzewamy miód i polewamy szynkę,zostawiamy resztę.

Krok 3

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st około 1,5godziny co jakiś czas polewając szynkę roztopionym miodem. W ten sposób otrzymamy glazurowaną pyszną chrupiącą skórkę. Zapach i smak wspaniały. Podajemy z wiśniami. Dodatkowo warto zrobić sos z otrzymanego płynu podczas pieczenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna szynka w korzennej nucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna szynka w korzennej nucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna szynka w korzennej nucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna szynka w korzennej nucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna szynka w korzennej nucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna szynka w korzennej nucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna szynka w korzennej nucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej