
Składniki
1015 gramów
1 litr
4 łyżki
1 litr
7 sztuk
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę całą oprószyć solą gruboziarnistą,mini kosteczką pietruszka oraz wymieszaną z 3 łyżkami oleju przyprawą do mięsa,ułożyć w misce.Dolać 2 szklanki grzańca oraz kilka gozdzików,które wkładamy w szynkę.Wcześniej naciętą w duże romby.Posypujemy cynamonem i skórką pomarańczową. Zostawiamy pod przykryciem całą noc w lodówce.
Krok 2
Na drugi dzień układamy szynkę w naczyniu żaroodpornym.Polewamy połową soku z wiśni. W małym garnuszku podrzewamy miód i polewamy szynkę,zostawiamy resztę.
Krok 3
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st około 1,5godziny co jakiś czas polewając szynkę roztopionym miodem. W ten sposób otrzymamy glazurowaną pyszną chrupiącą skórkę. Zapach i smak wspaniały. Podajemy z wiśniami. Dodatkowo warto zrobić sos z otrzymanego płynu podczas pieczenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej