
Składniki
1015 gramów
1 litr
4 łyżki
1 litr
7 sztuk
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę całą oprószyć solą gruboziarnistą,mini kosteczką pietruszka oraz wymieszaną z 3 łyżkami oleju przyprawą do mięsa,ułożyć w misce.Dolać 2 szklanki grzańca oraz kilka gozdzików,które wkładamy w szynkę.Wcześniej naciętą w duże romby.Posypujemy cynamonem i skórką pomarańczową. Zostawiamy pod przykryciem całą noc w lodówce.
Krok 2
Na drugi dzień układamy szynkę w naczyniu żaroodpornym.Polewamy połową soku z wiśni. W małym garnuszku podrzewamy miód i polewamy szynkę,zostawiamy resztę.
Krok 3
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st około 1,5godziny co jakiś czas polewając szynkę roztopionym miodem. W ten sposób otrzymamy glazurowaną pyszną chrupiącą skórkę. Zapach i smak wspaniały. Podajemy z wiśniami. Dodatkowo warto zrobić sos z otrzymanego płynu podczas pieczenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































