Placek po cygańsku - przepis z gulaszem: z mięsem | Przepisy.pl pixel

Placek z gulaszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

309 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 opakowanie

5 łyżek

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 ziarna

1 sztuka

1 szczypta

5 łyżek

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, dodaj jajka, 1 posiekaną cebulę i mąkę, dokładnie wymieszaj, smaż duże placki na złocisto z każdej strony. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Placek z gulaszem - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w kostkę. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce, selera pokrój w plastry, cebulę posiekaj.

Placek z gulaszem - Krok 2

Krok 3

Przesmaż na patelni mięso, dodaj cebulę i warzywa, smaż kilka minut i dodaj selera, zalej wodą, dodaj liść laurowy, posiekaną papryczkę chili i Fix Knorr, gotuj do zmięknięcia mięsa.

Placek z gulaszem - Krok 3

Krok 4

Na każdym placku ułóż łyżkę gulaszu i złóż na pół. Podawaj z kleksem śmietany.

Placek z gulaszem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Paluszki rybne
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z gulaszemPlacek z gulaszem

Placki z gulaszem to ciekawa propozycja podania popularnych placków ziemniaczanych. Dodatkowych walorów smakowych nadaje im wyrazisty, pikantny sos. Aby przygotować to danie, wybierz dobrej jakości mięso wieprzowe (na przykład kawałek łopatki lub szynki). Pokrój je na dowolne kawałki, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni. W międzyczasie zetrzyj na tarce włoszczyznę: marchew, pietruszkę i seler. Cebulę drobno poszatkuj. Wszystkie warzywa dodaj do smażonego mięsa, na koniec zalewając je wodą i doprawiając do smaku. Aromat z pewnością zapewni ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Istotna jest także papryka chili, która podkreśli ostrość dania. Całość zapraw podobnie jak gulasz (wypróbuj wariantu z przecierem pomidorowym). Placki przygotuj z ziemniaków startych na tarce. Wymieszaj je dokładnie z jajkiem, posiekaną cebulą i mąką – zadbaj o to, by miały spójną konsystencję. Podsmaż je na patelni na złocisty kolor z każdej strony. Podawaj udekorowane odrobiną kwaśnej śmietany. Sprawdź nasz przepis.