
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 opakowanie
5 łyżek
2 sztuki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 ziarna
1 sztuka
1 szczypta
5 łyżek
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, dodaj jajka, 1 posiekaną cebulę i mąkę, dokładnie wymieszaj, smaż duże placki na złocisto z każdej strony. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 2
Mięso pokrój w kostkę. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce, selera pokrój w plastry, cebulę posiekaj.
Krok 3
Przesmaż na patelni mięso, dodaj cebulę i warzywa, smaż kilka minut i dodaj selera, zalej wodą, dodaj liść laurowy, posiekaną papryczkę chili i Fix Knorr, gotuj do zmięknięcia mięsa.
Krok 4
Na każdym placku ułóż łyżkę gulaszu i złóż na pół. Podawaj z kleksem śmietany.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Gulasz węgierski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuŚwieże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek z gulaszem
Placki z gulaszem to ciekawa propozycja podania popularnych placków ziemniaczanych. Dodatkowych walorów smakowych nadaje im wyrazisty, pikantny sos. Aby przygotować to danie, wybierz dobrej jakości mięso wieprzowe (na przykład kawałek łopatki lub szynki). Pokrój je na dowolne kawałki, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni. W międzyczasie zetrzyj na tarce włoszczyznę: marchew, pietruszkę i seler. Cebulę drobno poszatkuj. Wszystkie warzywa dodaj do smażonego mięsa, na koniec zalewając je wodą i doprawiając do smaku. Aromat z pewnością zapewni ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Istotna jest także papryka chili, która podkreśli ostrość dania. Całość zapraw podobnie jak gulasz (wypróbuj wariantu z przecierem pomidorowym). Placki przygotuj z ziemniaków startych na tarce. Wymieszaj je dokładnie z jajkiem, posiekaną cebulą i mąką – zadbaj o to, by miały spójną konsystencję. Podsmaż je na patelni na złocisty kolor z każdej strony. Podawaj udekorowane odrobiną kwaśnej śmietany. Sprawdź nasz przepis.