
Składniki
500 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
3 łyżki
0.5 sztuki
3 sztuki
1 szczypta
0.5 sztuki
3 łyżki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ostudź.
Krok 2
Potnij je w plastry i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem z mięsem mielonym. Smaż przez 5 minut.
Krok 3
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i dodaj do ziemniaków i mięsa. Smaż kolejne 5-10 minut. Dopraw do smaku.
Krok 4
Jajka rozmąć widelcem razem ze śmietaną i wylej na podsmażone składniki.
Krok 5
Przykryj, smaż aż spód tortilli się zetnie, po czym delikatnie ją przewróć i zrumień drugą stronę.
Krok 6
Klasyczną tortillę z wołowiną udekoruj przed podaniem posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej