
Składniki
sos:
1 szczypta
2 sztuki
1 szczypta
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
700 mililitrów
3 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
8 sztuk
800 gramów
5 plastrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule obierz i posiekaj, zarumień na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Wymieszaj z bryndzą, jajkami, pieprzem i wyrób na gładką masę.

Krok 2
Gotową masą posmaruj naleśniki i zwiń je.

Krok 3
Z masła i mąki zrób jasną zasmażkę, zdejmij z ognia.

Krok 4
Dolej mleko, sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem, cukrem, gałką muszkatołową. Mieszając gotuj do momentu, gdy sos zgęstnieje.

Krok 5
Naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, zalej sosem, na wierzchu ułóż plasterki oscypka, posyp tartą bułką. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z bryndzą i oscypkiem
Smaki Podhala w twoim domu. Naleśniki z bryndzą i oscypkiem to danie dla wszystkich, którzy kochają góralski temperament – również w kuchni. Intensywny smak bryndzy łączy się tu z aromatycznym oscypkiem i nutą gałki muszkatołowej. Naleśniki można podawać na zimno, jednak zapieczone w piekarniku smakują jeszcze lepiej. Przygotowując to danie, najlepiej wybierać sery wyrabiane w polskich górach, według oryginalnej receptury. Zazwyczaj jednak jesteśmy skazani na kupowanie wędzonego oscypka czy bryndzy w supermarketach, dlatego warto wiedzieć, po czym poznać oryginalne sery. Prawdziwy wędzony oscypek wytwarzany jest z owczego mleka, dlatego powinien mieć jasnokremową barwę. Jeżeli jest żółtawy, to znak, że został zrobiony z krowiego mleka i w niczym nie przypomina oryginalnego oscypka. Bryndza swoją konsystencją przypomina pastę i ma lekko ostry, słonawy smak. Do góralskich serków obowiązkowym dodatkiem jest kwaśna żurawina.