Naleśniki z bryndzą i oscypkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

124 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

700 mililitrów

3 łyżki

3 łyżki

5 plastrów

sos:

1 szczypta

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obierz i posiekaj, zarumień na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Wymieszaj z bryndzą, jajkami, pieprzem i wyrób na gładką masę.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 1

Krok 2

Gotową masą posmaruj naleśniki i zwiń je.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 2

Krok 3

Z masła i mąki zrób jasną zasmażkę, zdejmij z ognia.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 3

Krok 4

Dolej mleko, sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem, cukrem, gałką muszkatołową. Mieszając gotuj do momentu, gdy sos zgęstnieje.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 4

Krok 5

Naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, zalej sosem, na wierzchu ułóż plasterki oscypka, posyp tartą bułką. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z bryndzą i oscypkiemNaleśniki z bryndzą i oscypkiem

Smaki Podhala w twoim domu. Naleśniki z bryndzą i oscypkiem to danie dla wszystkich, którzy kochają góralski temperament – również w kuchni. Intensywny smak bryndzy łączy się tu z aromatycznym oscypkiem i nutą gałki muszkatołowej. Naleśniki można podawać na zimno, jednak zapieczone w piekarniku smakują jeszcze lepiej. Przygotowując to danie, najlepiej wybierać sery wyrabiane w polskich górach, według oryginalnej receptury. Zazwyczaj jednak jesteśmy skazani na kupowanie wędzonego oscypka czy bryndzy w supermarketach, dlatego warto wiedzieć, po czym poznać oryginalne sery. Prawdziwy wędzony oscypek wytwarzany jest z owczego mleka, dlatego powinien mieć jasnokremową barwę. Jeżeli jest żółtawy, to znak, że został zrobiony z krowiego mleka i w niczym nie przypomina oryginalnego oscypka. Bryndza swoją konsystencją przypomina pastę i ma lekko ostry, słonawy smak. Do góralskich serków obowiązkowym dodatkiem jest kwaśna żurawina.