Naleśniki z bryndzą i oscypkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

122 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

700 mililitrów

3 łyżki

3 łyżki

5 plastrów

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obierz i posiekaj, zarumień na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Wymieszaj z bryndzą, jajkami, pieprzem i wyrób na gładką masę.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 1

Krok 2

Gotową masą posmaruj naleśniki i zwiń je.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 2

Krok 3

Z masła i mąki zrób jasną zasmażkę, zdejmij z ognia.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 3

Krok 4

Dolej mleko, sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem, cukrem, gałką muszkatołową. Mieszając gotuj do momentu, gdy sos zgęstnieje.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 4

Krok 5

Naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, zalej sosem, na wierzchu ułóż plasterki oscypka, posyp tartą bułką. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z bryndzą i oscypkiemNaleśniki z bryndzą i oscypkiem

Smaki Podhala w twoim domu. Naleśniki z bryndzą i oscypkiem to danie dla wszystkich, którzy kochają góralski temperament – również w kuchni. Intensywny smak bryndzy łączy się tu z aromatycznym oscypkiem i nutą gałki muszkatołowej. Naleśniki można podawać na zimno, jednak zapieczone w piekarniku smakują jeszcze lepiej. Przygotowując to danie, najlepiej wybierać sery wyrabiane w polskich górach, według oryginalnej receptury. Zazwyczaj jednak jesteśmy skazani na kupowanie wędzonego oscypka czy bryndzy w supermarketach, dlatego warto wiedzieć, po czym poznać oryginalne sery. Prawdziwy wędzony oscypek wytwarzany jest z owczego mleka, dlatego powinien mieć jasnokremową barwę. Jeżeli jest żółtawy, to znak, że został zrobiony z krowiego mleka i w niczym nie przypomina oryginalnego oscypka. Bryndza swoją konsystencją przypomina pastę i ma lekko ostry, słonawy smak. Do góralskich serków obowiązkowym dodatkiem jest kwaśna żurawina.