Przepisy na Naleśniki z serem
21 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej
Naleśniki z serem
Szukasz przepisu na szybki obiad? Podaj naleśniki z serem. Są nie tylko smaczne, ale też proste w przygotowaniu. Sekret tego dania tkwi w farszu, który zrobisz, wykorzystując tłusty lub półtłusty twaróg. Wystarczy dokładnie rozdrobnić ser widelcem lub użyć maszynki do mielenia, a następnie dodać do niego pozostałe składniki (m.in. żółtko i śmietanę) oraz wymieszać. Naleśniki smaż na suchej i rozgrzanej patelni – do czasu, aż spód się lekko zarumieni. Przepis możesz w prosty sposób modyfikować, np. zastępując mleko szklanką kefiru lub dodając do masy twarożkowej kroplę cytrusowego aromatu (doskonale pasują np. rodzynki oraz skórka pomarańczowa). Gotowe naleśniki podawaj posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym. Dobrze sprawdzą się również takie dodatki, jak: bita śmietana, polewa czekoladowa oraz świeże owoce (truskawki, jagody, maliny). Naleśniki serwuj nie tylko na obiad, ale również na deser lub kolację. Jeśli lubisz warzywa, koniecznie przygotuj naleśniki ze szpinakiem i camembertem. Jak zrobić do nich farsz? Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek, a następnie dodaj rozmrożony szpinak, który należy dusić do momentu odparowania płynu. Do wystudzonej masy (należy ją odłożyć na bok na jakiś czas) wrzuć pestki słonecznika oraz pokrojony w kostkę ser. Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Danie podawaj na ciepło, udekorowane listkami świeżej bazylii i pomidorkami cherry. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie naleśników z serem i rodzynkami. Połącz twaróg ze śmietaną oraz lekko podgrzanym miodem, następnie do serowej masy dodaj namoczone rodzynki i zrumienione migdałowe płatki. Posmarowane masą naleśniki składaj w koperty, a po usmażeniu podawaj je udekorowane świeżymi owocami i listkami mięty. Nie zapomnij także o naleśnikach z bryndzą i oscypkiem, które łączą intensywny, lekko słonawy smak bryndzy z aromatycznym oscypkiem i nutką gałki muszkatołowej. Pamiętaj, że do góralskich serów obowiązkowym dodatkiem jest kwaśna żurawina. Zobacz, jak krok po kroku zrobić naleśniki z serem i serwuj je na obiad, kolację lub jako deser!