Trudno ich nie lubić. Cienkie, delikatne placki są w stanie pomieścić mnóstwo smakowitego nadzienia. Z czym można jeść naleśniki? Tak naprawdę ze wszystkim. Przygotujemy je w wersjach słodkich i wytrawnych, więc dla każdego znajdzie się coś pysznego.

Naleśnikowe patenty

Zanim dowiemy się, z czym zrobić naleśniki, warto przyswoić podstawowe informacje na temat ich przygotowania. Wszystko po to, by proste danie zamieniło się w niezwykłą ucztę.

  • W przepisie uwzględnijmy użycie wody gazowanej. Dzięki niej ciasto będzie delikatniejsze.
  • Dobrze jest zaopatrzyć się w patelnię przeznaczoną specjalnie do smażenia naleśników. Wyróżniają ją nieprzywierająca powłoka oraz niskie brzegi, które pozwalają na równomierne rozłożenie płynnego ciasta i ułatwiają przewracanie naleśników.
  • Nie należy przesadzać z ilością tłuszczu. Niewielka porcja wystarczy, by usmażyć upragniony przysmak. Zbyt duża ilość oliwy lub oleju sprawi, że placki będą ciężkie i nieapetyczne.
  • Przed umieszczeniem ciasta na patelni trzeba upewnić się, że jest ona dobrze rozgrzana. Jeśli patelnia będzie chłodna, istnieje spore ryzyko przywierania ciasta.
  • Gdy planujemy zostawić część naleśników na później, przykryjmy je folią aluminiową, spożywczą lub talerzem, by nie wysychały.

Naleśniki na deser

Przepadają za nimi nie tylko dzieci. Niejeden dorosły smakosz nie będzie mógł powstrzymać się przed degustacją naleśnika z owocami, udekorowanego bitą śmietaną. Z czym przygotować naleśniki na słodko? Jeden z tradycyjnych przepisów obejmuje twaróg z rodzynkami. Sprawdzą się różnego rodzaju owocowe przetwory – dżemy, konfitury i powidła. Efektownym deserem są naleśniki z czekoladą i bananami. Słodkie nadzienia możemy podawać w towarzystwie orzeźwiających lodów. Połączenie jabłek i cynamonu kojarzy się z ukochaną przez wiele osób szarlotką. Nie będziemy mieć problemów z pomysłem na to, z czym zrobić naleśniki na słodko – trudniej będzie wybrać jeden z wielu wariantów. Tort naleśnikowy jest oryginalnym pomysłem na ich zaserwowanie z ulubionymi kremami i dodatkami. W naleśnikach znajdźmy miejsce dla serka waniliowego, mascarpone lub ricotty.

Wytrawne oblicze naleśników

Nie samymi słodkościami kucharz żyje. Zastanawiacie się, z czym podać naleśniki na obiad? Dobrze trafiliście. Przygotujemy je w stylu meksykańskiej tortilli. Nie szczędźmy mięsa mielonego, kukurydzy, fasoli i pikantnych przypraw. Inspiracje nadchodzą także z Włoch – bolońskie, mocno pomidorowe naleśniki oczarują niejednego smakosza. Z czym jeszcze zrobić naleśniki na słono? Dla zapracowanych szefów kuchni polecamy kurczaka z dodatkami. Pasują do niego zarówno pieczarki, szpinak, jak i kapusta pekińska. Błyskawicznym sposobem na szybki farsz do naleśników jest tuńczyk z cebulą, papryką i żółtym serem. Rodzajów sera, pasujących do naleśników jest mnóstwo. Spróbujmy bryndzy, oscypka, fety lub dowolnego pleśniowego.

Naleśniki na każdy dzień

Możemy jeść je prosto z patelni, możemy je dodatkowo zapiekać. Zamieniać w krokiety, zwijać w rulony lub ćwiartki. Rodzaj nadzienia dopasujemy do aury za oknem oraz daty w kalendarzu. W lecie korzystajmy z dobrodziejstw świeżych warzyw, przygotowując naleśniki z cukinią. Gdy potrzeba orzeźwienia, naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi będą strzałem w dziesiątkę. Podczas chłodniejszych dni meksykańskie naleśniki na ostro skutecznie nas rozgrzeją. Zanim wyruszymy na górską wędrówkę, skosztujmy góralskich naleśników z oscypkiem i żurawiną, będących idealnym połączeniem wytrawnych i słodkich smaków. Naleśniki z kozim serem i szpinakiem nadają się do podania jako stylowa przystawka. Pomysł na rodzinny obiad? Zapiekane naleśniki po bolońsku sprawą, że posiłek w gronie najbliższych będzie jeszcze przyjemniejszy.