Dania Kuchni Niemieckiej

168 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (168)

Golonka po bawarsku
ratingratingratingratingrating

188

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wyśmienite miękkie mięso z warzywami duszone do perfekcji w aromatycznym rosole czyli golonka po...
Sałatka z porów
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szukasz przepisu na smaczny i wyrazisty dodatek do dania głównego? Skorzystaj z inspiracji na sał...
Ziemniak pieczony z serem
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ziemniaki pieczone – popularne danie z grilla, podawane jest z sosami i farszem. Wypróbuj jednego...
Zupa czosnkowa z boczkiem
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sekret zupy czosnkowej z boczkiem tkwi w jej zdecydowanym, lekko ostrawym smaku i idealnej, kremo...
Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ręka do góry, kto wie, jak smakuje kartoffelsalat z boczkiem? Niemiecką sałatkę ziemniaczaną z bo...
Currywurst
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przyrządzoną w ten sposób kiełbasę można zjeść w wielu niemieckich restauracjach, jest także najp...
Bawarski kąsek
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Żebra po kasselsku
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Sałatka z łososiem i szparagami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka ziemniaczana to proste w przygotowaniu danie, które sprawdza się serwowane na wiele okazj...
Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Łosoś w ostatnim czasie króluje na naszych stołach, jest rybą często i chętnie kupowaną przez Pol...
Sałatka z rzodkiewki
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Do przygotowania prostej, uniwersalnej sałatki potrzebujesz jedynie kilku warzyw i sprawdzonego p...
Knedle ziołowe
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Ziołowe knedle smakują wyśmienicie polane chochlą sosu borowikowego, ale mogą być też dodatkiem d...
Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Pieczona gęś z kasztanami lub jabłkami to bardzo elegancka potrawa, które z pewnością sprawdzi si...
Sałatka ziemniaczana
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Ziemniaki wcale nie muszą stanowić tylko dodatku do różnego rodzaju posiłków. Mogą stać się podst...
Kartoffelsalat czyli niemiecka sałatka ziemniaczana
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sałatka ziemniaczana to jedna z flagowych potraw kuchni niemieckiej. Nieskończona ilość wersji, w...
Duszona fasola
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
To domowe i pyszne danie stanowi ciekawą propozycję zarówno dla miłośników warzywnych, jak i mięs...
Sałatka z ziemniaków
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz przepisu na danie z ziemniakami? Przygotuj z nich smaczną sałatkę na kolację lub drugie ś...
Ziemniaki w mundurkach
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ziemniaki wypełnione apetycznym farszem z łososia, groszku i kukurydzy sprawdzą się zarówno jako...
Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Placki ziemniaczane należą do najbardziej znanych potraw. Wydaje Ci się, że nic Cię w nich nie za...
Ziemniaki faszerowane śledziem
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Ziemniaki faszerowane śledziem – to dobra propozycja, jeśli potrzebujesz przystawki przed daniem...
Szpecle czyli niemieckie kluski
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Kluski szpecle są potrawą spotykaną w Niemczech, pochodzącą z kuchni tyrolskiej. Są doskonałą pro...
Sałatka ze szpeclami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia niemieckaKuchnia niemiecka

Nadeszła pora, by rozsmakować się w wyśmienitej niemieckiej kuchni. Potrawy naszych zachodnich sąsiadów nadal są mało znane i niestety niedoceniane w innych krajach. Czas to zmienić! Podobna do polskiej, ale bardziej kaloryczna sztuka kulinarna Niemiec, to nie tylko piwo, ziemniaki czy kapusta. Zobacz nasze najlepsze przepisy oraz przekonaj się sam, że kuchnia niemiecka może być smaczna i różnorodna. Zapraszamy do gotowania!

Dla kogo?

Uwielbiasz mięso? Jeśli tak, to kuchnia niemiecka jest w sam raz dla Ciebie! Fani tłustych specjałów z całą pewnością rozsmakują się w wybornych mięsiwach, szwarcwaldzkiej szynce bądź kultowej Weisswurst, czyli białej kiełbasie z dodatkiem musztardy. Skusisz się?

Na jaką okazję?

Kuchnia niemiecka to przede wszystkim znakomite wędliny, kiełbasy oraz typowo mięsne dania. Wśród przepisów znajdziemy m.in. te na smaczne pieczenie, które warto przygotować na specjalne uroczystości w rodzinnym gronie. Co powiesz na soczystą golonkę z kapustą, wzbogaconą o klasyczne germańskie kluseczki - szpecle? Aż ślinka cieknie!

Czy wiesz, że?

Jak doskonale wiemy, Niemcy szczycą się przepysznymi kiełbasami, których mają ponad tysiąc odmian! Duma narodowa! Bardzo popularną potrawą jest tak zwana Currywurst. Stanowi ona niejako symbol dzisiejszego Berlina, gdzie można ją spotkać na każdym kroku. Berliński specjał to nic innego, jak grillowana bądź smażona z dużą ilością przyprawy curry kiełbasa. Serwuje się ją polaną ketchupem, w towarzystwie bułki albo frytek. Palce lizać!

Dla urozmaicenia:

Bardzo rozpoznawalnym elementem niemieckiej kuchni są potrawy skomponowane na bazie ugotowanych ziemniaków. Nadają się one znakomicie do rozmaitych naleśników, sałatek i knedli. Można z nich przyrządzić także słynną kartoflankę czy sałatkę ziemniaczaną, w której tradycyjny skład skupia w sobie oprócz kartofli również boczek, cebulę, przyprawy, ocet oraz natkę pietruszki.