
Składniki
400 gramów
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
150 mililitrów
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj łyżkę miodu, trzy łyżki wody oraz łyżkę Przyprawy do grilla Knorr. Całość delikatnie podgrzewając wymieszaj ze sobą.

Krok 2
Kiełbaski grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych. Kiełbaski cały czas smaruj wcześniej przygotowana bejcą z miodu tak aby skórka kiełbasy zrobiła się rumiana i chrupiąca.

Krok 3
W między czasie przygotuj sos. W tym celu w małym garnuszku podsmaż posiekaną szalotkę, dodaj ketchup Hellmann's, curry i kmin rzymski. Całość zagotuj, dopraw na koniec do smaku posiekaną natką. Kiełbaski polej ciepłym sosem i posyp z wierzchu szczyptą curry.


Dobra rada:
Do sosu możesz też dodać szczyptę papryki wędzonej. Nada ona potrawie ciekawszego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Currywurst
Przyrządzoną w ten sposób kiełbasę można zjeść w wielu niemieckich restauracjach, jest także najpopularniejszym street foodem na ulicach Berlina, Frankfurtu czy Monachium. Dzięki naszemu przepisowi poznasz tajniki przygotowania pikantnego i aromatycznego currywurst. Zacznij od zrobienia marynaty z wody, miodu oraz przyprawy do grilla. Na średnio rozgrzanym grillu ułóż mięso – najlepiej sprawdzi się biała kiełbasa. Podczas pieczenia co jakiś czas smaruj ją marynatą, dzięki czemu będzie smaczniejsza, a jej skórka stanie się rumiana i chrupiąca. Kluczem do odtworzenia smaku currywurst jest odpowiednio przyrządzony sos. Będziesz do niego potrzebować pikantnego ketchupu, podsmażonej szalotki, curry oraz kuminu, czyli kminu rzymskiego. Całość należy wymieszać w rondelku i zagotować, dodając na koniec drobno posiekaną natkę pietruszki. Kiełbaski podawaj zaraz po zdjęciu z grilla, polane ciepłym sosem i posypane szczyptą curry madras. Jako dodatek do currywurst pasuje zarówno pieczywo, jak i frytki. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji.



































