
Składniki
400 gramów
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
150 mililitrów
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj łyżkę miodu, trzy łyżki wody oraz łyżkę Przyprawy do grilla Knorr. Całość delikatnie podgrzewając wymieszaj ze sobą.

Krok 2
Kiełbaski grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych. Kiełbaski cały czas smaruj wcześniej przygotowana bejcą z miodu tak aby skórka kiełbasy zrobiła się rumiana i chrupiąca.

Krok 3
W między czasie przygotuj sos. W tym celu w małym garnuszku podsmaż posiekaną szalotkę, dodaj ketchup Hellmann's, curry i kmin rzymski. Całość zagotuj, dopraw na koniec do smaku posiekaną natką. Kiełbaski polej ciepłym sosem i posyp z wierzchu szczyptą curry.


Dobra rada:
Do sosu możesz też dodać szczyptę papryki wędzonej. Nada ona potrawie ciekawszego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Currywurst
Przyrządzoną w ten sposób kiełbasę można zjeść w wielu niemieckich restauracjach, jest także najpopularniejszym street foodem na ulicach Berlina, Frankfurtu czy Monachium. Dzięki naszemu przepisowi poznasz tajniki przygotowania pikantnego i aromatycznego currywurst. Zacznij od zrobienia marynaty z wody, miodu oraz przyprawy do grilla. Na średnio rozgrzanym grillu ułóż mięso – najlepiej sprawdzi się biała kiełbasa. Podczas pieczenia co jakiś czas smaruj ją marynatą, dzięki czemu będzie smaczniejsza, a jej skórka stanie się rumiana i chrupiąca. Kluczem do odtworzenia smaku currywurst jest odpowiednio przyrządzony sos. Będziesz do niego potrzebować pikantnego ketchupu, podsmażonej szalotki, curry oraz kuminu, czyli kminu rzymskiego. Całość należy wymieszać w rondelku i zagotować, dodając na koniec drobno posiekaną natkę pietruszki. Kiełbaski podawaj zaraz po zdjęciu z grilla, polane ciepłym sosem i posypane szczyptą curry madras. Jako dodatek do currywurst pasuje zarówno pieczywo, jak i frytki. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji.



































