Currywurst

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

147 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

200 osób wydrukowało

Pobierz pdf

506 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

400 gramów

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj łyżkę miodu, trzy łyżki wody oraz łyżkę Przyprawy do grilla Knorr. Całość delikatnie podgrzewając wymieszaj ze sobą.

Currywurst - Krok 1

Krok 2

Kiełbaski grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych. Kiełbaski cały czas smaruj wcześniej przygotowana bejcą z miodu tak aby skórka kiełbasy zrobiła się rumiana i chrupiąca.

Currywurst - Krok 2

Krok 3

W między czasie przygotuj sos. W tym celu w małym garnuszku podsmaż posiekaną szalotkę, dodaj ketchup Hellmann's, curry i kmin rzymski. Całość zagotuj, dopraw na koniec do smaku posiekaną natką. Kiełbaski polej ciepłym sosem i posyp z wierzchu szczyptą curry.

Currywurst - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz też dodać szczyptę papryki wędzonej. Nada ona potrawie ciekawszego smaku.

2

Opinie o przepisie

  • Kuba Morgan

    Kuba Morgan

    kwestia gustu..nie jadam tego ,nic ciekawego,gdybym miał do wyboru to wolę naszą zwyczajną lub grilową...te ich gotowane lub parzone badziewie...od 5 lat próbuję te ich '' wyroby '' , porażka...!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Dawidowski

    Jerzy Dawidowski

    Niemcy nie znaja tego co jest smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CurrywurstCurrywurst

Przyrządzoną w ten sposób kiełbasę można zjeść w wielu niemieckich restauracjach, jest także najpopularniejszym street foodem na ulicach Berlina, Frankfurtu czy Monachium. Dzięki naszemu przepisowi poznasz tajniki przygotowania pikantnego i aromatycznego currywurst. Zacznij od zrobienia marynaty z wody, miodu oraz przyprawy do grilla. Na średnio rozgrzanym grillu ułóż mięso – najlepiej sprawdzi się biała kiełbasa. Podczas pieczenia co jakiś czas smaruj ją marynatą, dzięki czemu będzie smaczniejsza, a jej skórka stanie się rumiana i chrupiąca. Kluczem do odtworzenia smaku currywurst jest odpowiednio przyrządzony sos. Będziesz do niego potrzebować pikantnego ketchupu, podsmażonej szalotki, curry oraz kuminu, czyli kminu rzymskiego. Całość należy wymieszać w rondelku i zagotować, dodając na koniec drobno posiekaną natkę pietruszki. Kiełbaski podawaj zaraz po zdjęciu z grilla, polane ciepłym sosem i posypane szczyptą curry madras. Jako dodatek do currywurst pasuje zarówno pieczywo, jak i frytki. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji.