Frankfurterki - przepis z grilla: na ciepło z serem | Przepisy.pl pixel

Frankfurterki po góralsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 łyżka

3 sztuki

100 gramów

2 sztuki

15 sztuk

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbaski natnij wzdłuż do połowy. W nacięcie wciśnij kawałek sera i pół plasterka ogórka kiszonego. Kiełbaski delikatnie oprósz Przyprawą do grilla Knorr i zawiń w cienkie plastry boczku.

Frankfurterki po góralsku - Krok 1

Krok 2

Kiełbaski grilluj na średnio rozgrzanym grillu przez około 15 minut. grilluj cały czas obracając kiełbaski wokół własnej osi, tak aby były rumiane i chrupiące. Podawaj z ketchupem Hellmann's ognistym wymieszanym z posiekanym szczypiorkiem.

Frankfurterki po góralsku - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sos do kiełbasek szczypior możesz zastąpić kolendrą. Nada ona potrawie nieco orientalnego charakteru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frankfurterki po góralskuFrankfurterki po góralsku

Nasz przepis na frankfurterki nawiązuje do smaków, jakie znacie z urlopowych wypadów w góry. Połączenie oscypka, boczku i ogórków kiszonych z pewnością zachwyci każdego miłośnika góralskich serów. Frankfurterki z grilla są doskonałą propozycją na letnią imprezę w plenerze lub obiad, przygotowany na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Możecie więc rozkoszować się tym daniem cały rok, niezależnie od pory i panujących warunków atmosferycznych. Nasz przepis to także łatwość przygotowania – poradzi sobie z nim każdy, nawet kucharz, dopiero stawiający swoje pierwsze kulinarne kroki.

Dla kogo?

Frankfurterki na grilla przypadną do gustu każdemu, kto lubi tradycyjne i wyraziste w smaku dania.

Na jaką okazję?

Przygotujcie frankfurterki na obiad, kolację, a nawet na pyszne śniadanie. Sprawdzą się zawsze. Są także obowiązkowym elementem menu plenerowego grilla.

Czy wiesz, że?

Frankfurterki wywodzą się z Niemiec, a konkretnie z Frankfurtu. Serwowane są na śniadanie, obiad oraz kolację, stanowiąc także jedno z popularniejszych dań typu „fast food”. W Niemczech często serwowane są z tradycyjną sałatką ziemniaczaną.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy orientalnych smaków mogą zastąpić szczypiorek świeżą kolendrą.