Frankfurterki po góralsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

64 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 łyżka

3 sztuki

100 gramów

2 sztuki

15 sztuk

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbaski natnij wzdłuż do połowy. W nacięcie wciśnij kawałek sera i pół plasterka ogórka kiszonego. Kiełbaski delikatnie oprósz Przyprawą do grilla Knorr i zawiń w cienkie plastry boczku.

Frankfurterki po góralsku - Krok 1

Krok 2

Kiełbaski grilluj na średnio rozgrzanym grillu przez około 15 minut. grilluj cały czas obracając kiełbaski wokół własnej osi, tak aby były rumiane i chrupiące. Podawaj z ketchupem Hellmann's ognistym wymieszanym z posiekanym szczypiorkiem.

Frankfurterki po góralsku - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sos do kiełbasek szczypior możesz zastąpić kolendrą. Nada ona potrawie nieco orientalnego charakteru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Klasyczny burger wołowy
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frankfurterki po góralskuFrankfurterki po góralsku

Nasz przepis na frankfurterki nawiązuje do smaków, jakie znacie z urlopowych wypadów w góry. Połączenie oscypka, boczku i ogórków kiszonych z pewnością zachwyci każdego miłośnika góralskich serów. Frankfurterki z grilla są doskonałą propozycją na letnią imprezę w plenerze lub obiad, przygotowany na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Możecie więc rozkoszować się tym daniem cały rok, niezależnie od pory i panujących warunków atmosferycznych. Nasz przepis to także łatwość przygotowania – poradzi sobie z nim każdy, nawet kucharz, dopiero stawiający swoje pierwsze kulinarne kroki.

Dla kogo?

Frankfurterki na grilla przypadną do gustu każdemu, kto lubi tradycyjne i wyraziste w smaku dania.

Na jaką okazję?

Przygotujcie frankfurterki na obiad, kolację, a nawet na pyszne śniadanie. Sprawdzą się zawsze. Są także obowiązkowym elementem menu plenerowego grilla.

Czy wiesz, że?

Frankfurterki wywodzą się z Niemiec, a konkretnie z Frankfurtu. Serwowane są na śniadanie, obiad oraz kolację, stanowiąc także jedno z popularniejszych dań typu „fast food”. W Niemczech często serwowane są z tradycyjną sałatką ziemniaczaną.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy orientalnych smaków mogą zastąpić szczypiorek świeżą kolendrą.