
Składniki
0.5 szklanki
5 łyżek
1 łyżka
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
1 łyżeczka
5 sztuk
1 pęczek
4 sztuki
3 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz cebulę, pokrój ją bardzo drobno, a następnie na rozgrzanej patelni lub w garnku podsmaż na oliwie. Gdy się zeszkli, dodaj delikatnie zmiażdżone w moździerzu przyprawy- ziele angielskie, jałowiec, kolendrę, goździki oraz pokruszone liście laurowe. Przyprawy smaż chwilę, tak aby oddały swój aromat.
Krok 2
Do przypraw dodaj brązowy cukier podsmażając cały czas spraw, aby cukier uległ karmelizacji. Dodaj czerwone wino, ocet, posiekany rozmaryn, Przyprawę do grilla Knorr i posiekany czosnek.
Dobra rada:
Tak przygotowana marynata jest idealna do mięs czerwonych: dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, kaczki lub gęsi. Podana ilość marynaty wystarczy na 1 kg mięsa.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marynata z czerwonym winem
Mięso często stanowi główny składnik dania obiadowego – przygotuj marynatę z czerwonym winem i przekonaj się, jak oryginalny smak dzięki niej może uzyskać potrawa. Najważniejszymi składnikami marynaty są przyprawy – to właśnie ich intensywny bądź łagodny aromat decyduje o tym, jak będzie smakowało mięso. Warto dodawać świeżo zmielone lub pokruszone zioła, których zapach będzie mocniej wyczuwalny i dokładniej przesiąknie mięso. Do marynaty użyj ziela angielskiego, jałowca, kolendry i goździków zmiażdżonych w moździerzu (jeśli nim nie dysponujesz, wykorzystaj drewniany tłuczek). Dodaj także liście laurowe i całość duś z cebulą. Do przełamania ziołowego smaku dobrze sprawdzi się brązowy cukier, który przez chwilę podsmażaj z innymi składnikami – powinien się skarmelizować. Doprawiając całość, pamiętaj, że dopiero po odstawieniu na jakiś czas, jej bogaty smak i aromat będzie całkowicie wyczuwalny i wyrazisty. Przygotowaną marynatę użyj do czerwonego mięsa, np. dziczyzny lub wieprzowiny. Spróbuj, jak wspaniale komponuje się z nimi ten dodatek!