Składniki
0.5 szklanki
5 łyżek
1 łyżka
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
1 łyżeczka
5 sztuk
1 pęczek
4 sztuki
3 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz cebulę, pokrój ją bardzo drobno, a następnie na rozgrzanej patelni lub w garnku podsmaż na oliwie. Gdy się zeszkli, dodaj delikatnie zmiażdżone w moździerzu przyprawy- ziele angielskie, jałowiec, kolendrę, goździki oraz pokruszone liście laurowe. Przyprawy smaż chwilę, tak aby oddały swój aromat.
Krok 2
Do przypraw dodaj brązowy cukier podsmażając cały czas spraw, aby cukier uległ karmelizacji. Dodaj czerwone wino, ocet, posiekany rozmaryn, Przyprawę do grilla Knorr i posiekany czosnek.
Dobra rada:
Tak przygotowana marynata jest idealna do mięs czerwonych: dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, kaczki lub gęsi. Podana ilość marynaty wystarczy na 1 kg mięsa.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marynata z czerwonym winem
Mięso często stanowi główny składnik dania obiadowego – przygotuj marynatę z czerwonym winem i przekonaj się, jak oryginalny smak dzięki niej może uzyskać potrawa. Najważniejszymi składnikami marynaty są przyprawy – to właśnie ich intensywny bądź łagodny aromat decyduje o tym, jak będzie smakowało mięso. Warto dodawać świeżo zmielone lub pokruszone zioła, których zapach będzie mocniej wyczuwalny i dokładniej przesiąknie mięso. Do marynaty użyj ziela angielskiego, jałowca, kolendry i goździków zmiażdżonych w moździerzu (jeśli nim nie dysponujesz, wykorzystaj drewniany tłuczek). Dodaj także liście laurowe i całość duś z cebulą. Do przełamania ziołowego smaku dobrze sprawdzi się brązowy cukier, który przez chwilę podsmażaj z innymi składnikami – powinien się skarmelizować. Doprawiając całość, pamiętaj, że dopiero po odstawieniu na jakiś czas, jej bogaty smak i aromat będzie całkowicie wyczuwalny i wyrazisty. Przygotowaną marynatę użyj do czerwonego mięsa, np. dziczyzny lub wieprzowiny. Spróbuj, jak wspaniale komponuje się z nimi ten dodatek!