
Składniki
0.5 szklanki
5 łyżek
1 łyżka
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
1 łyżeczka
5 sztuk
1 pęczek
4 sztuki
3 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz cebulę, pokrój ją bardzo drobno, a następnie na rozgrzanej patelni lub w garnku podsmaż na oliwie. Gdy się zeszkli, dodaj delikatnie zmiażdżone w moździerzu przyprawy- ziele angielskie, jałowiec, kolendrę, goździki oraz pokruszone liście laurowe. Przyprawy smaż chwilę, tak aby oddały swój aromat.

Krok 2
Do przypraw dodaj brązowy cukier podsmażając cały czas spraw, aby cukier uległ karmelizacji. Dodaj czerwone wino, ocet, posiekany rozmaryn, Przyprawę do grilla Knorr i posiekany czosnek.


Dobra rada:
Tak przygotowana marynata jest idealna do mięs czerwonych: dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, kaczki lub gęsi. Podana ilość marynaty wystarczy na 1 kg mięsa.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marynata z czerwonym winem
Mięso często stanowi główny składnik dania obiadowego. Marynata z czerwonym winem sprawi, że nabierze ono oryginalnego smaku i bogatego aromatu. Najważniejszymi składnikami marynaty są przyprawy – to właśnie ich intensywny bądź łagodny aromat decyduje o tym, jak będzie smakowało mięso. Do marynaty z czerwonym winem warto dodawać świeżo zmielone lub przyprawy, których zapach będzie intensywny i dokładniej przeniknie mięso.
Dla kogo?
Lubisz wyraziste smaki i w swoich daniach raczej nie szczędzisz przypraw? Ta propozycja jest dla ciebie. Do marynaty z czerwonego wina użyj ziela angielskiego, jałowca, kolendry i goździków zmiażdżonych w moździerzu (jeśli nim nie dysponujesz, wykorzystaj drewniany tłuczek). Dodaj także liście laurowe i całość duś z cebulą.
Na jaką okazję?
Dzięki takiemu dodatkowi mięso będzie smakować naprawdę wykwintnie. Marynata do wołowiny z czerwonym winem doskonale więc nadaje się na specjalne okazje, np. świąteczny obiad lub uroczystą kolację. Ta aromatyczna kompozycja zrobi ogromne wrażenie na wszystkich biesiadnikach.
Czy wiesz, że?
Do przełamania intensywnego smaku marynaty, pochodzącym z przypraw plus doprawionej czerwonym winem, dobrze sprawdzi się brązowy cukier, który przez chwilę podsmażaj z innymi składnikami – powinien się skarmelizować. Doprawiając całość marynaty z wina, pamiętaj, że dopiero po odstawieniu na jakiś czas, jej bogaty smak i aromat będzie w pełni wyczuwalny i wyrazisty.
Dla urozmaicenia:
Przygotowaną marynatę z winem użyj do czerwonego mięsa, np. dziczyzny lub wieprzowiny. Spróbuj, jak wspaniale komponuje się z nimi ten dodatek! Za sprawą marynaty do wołowiny z winem uzyskasz doskonały efekt smakowy.