Marynata z czerwonym winem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Marynata z czerwonym winem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

5 łyżek

1 łyżka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżeczka

5 sztuk

1 pęczek

4 sztuki

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz cebulę, pokrój ją bardzo drobno, a następnie na rozgrzanej patelni lub w garnku podsmaż na oliwie. Gdy się zeszkli, dodaj delikatnie zmiażdżone w moździerzu przyprawy- ziele angielskie, jałowiec, kolendrę, goździki oraz pokruszone liście laurowe. Przyprawy smaż chwilę, tak aby oddały swój aromat.

Marynata z czerwonym winem - Krok 1

Krok 2

Do przypraw dodaj brązowy cukier podsmażając cały czas spraw, aby cukier uległ karmelizacji. Dodaj czerwone wino, ocet, posiekany rozmaryn, Przyprawę do grilla Knorr i posiekany czosnek.

Marynata z czerwonym winem - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowana marynata jest idealna do mięs czerwonych: dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, kaczki lub gęsi. Podana ilość marynaty wystarczy na 1 kg mięsa.

1

Opinie o przepisie

  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 20.06.2016

    Robiłam nie raz i wiem że procenty z wina odparowuja a smak jest suuuuperrrr.Mimo to zamiast wina dodaję dżem wiśniowy i pół cytryny.Smak super a i wnuki też zjedzą

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marynata z czerwonym winemMarynata z czerwonym winem

Mięso często stanowi główny składnik dania obiadowego – przygotuj marynatę z czerwonym winem i przekonaj się, jak oryginalny smak dzięki niej może uzyskać potrawa. Najważniejszymi składnikami marynaty są przyprawy – to właśnie ich intensywny bądź łagodny aromat decyduje o tym, jak będzie smakowało mięso. Warto dodawać świeżo zmielone lub pokruszone zioła, których zapach będzie mocniej wyczuwalny i dokładniej przesiąknie mięso. Do marynaty użyj ziela angielskiego, jałowca, kolendry i goździków zmiażdżonych w moździerzu (jeśli nim nie dysponujesz, wykorzystaj drewniany tłuczek). Dodaj także liście laurowe i całość duś z cebulą. Do przełamania ziołowego smaku dobrze sprawdzi się brązowy cukier, który przez chwilę podsmażaj z innymi składnikami – powinien się skarmelizować. Doprawiając całość, pamiętaj, że dopiero po odstawieniu na jakiś czas, jej bogaty smak i aromat będzie całkowicie wyczuwalny i wyrazisty. Przygotowaną marynatę użyj do czerwonego mięsa, np. dziczyzny lub wieprzowiny. Spróbuj, jak wspaniale komponuje się z nimi ten dodatek!