Marynata z czerwonego wina do dziczyzny - przepis | Przepisy.pl pixel

Marynata z czerwonym winem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

5 łyżek

1 łyżka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżeczka

5 sztuk

1 pęczek

4 sztuki

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz cebulę, pokrój ją bardzo drobno, a następnie na rozgrzanej patelni lub w garnku podsmaż na oliwie. Gdy się zeszkli, dodaj delikatnie zmiażdżone w moździerzu przyprawy- ziele angielskie, jałowiec, kolendrę, goździki oraz pokruszone liście laurowe. Przyprawy smaż chwilę, tak aby oddały swój aromat.

Marynata z czerwonym winem - Krok 1

Krok 2

Do przypraw dodaj brązowy cukier podsmażając cały czas spraw, aby cukier uległ karmelizacji. Dodaj czerwone wino, ocet, posiekany rozmaryn, Przyprawę do grilla Knorr i posiekany czosnek.

Marynata z czerwonym winem - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowana marynata jest idealna do mięs czerwonych: dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, kaczki lub gęsi. Podana ilość marynaty wystarczy na 1 kg mięsa.

1

Opinie o przepisie

  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 20.06.2016

    Robiłam nie raz i wiem że procenty z wina odparowuja a smak jest suuuuperrrr.Mimo to zamiast wina dodaję dżem wiśniowy i pół cytryny.Smak super a i wnuki też zjedzą

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marynata z czerwonym winemMarynata z czerwonym winem

Mięso często stanowi główny składnik dania obiadowego. Marynata z czerwonym winem sprawi, że nabierze ono oryginalnego smaku i bogatego aromatu. Najważniejszymi składnikami marynaty są przyprawy – to właśnie ich intensywny bądź łagodny aromat decyduje o tym, jak będzie smakowało mięso. Do marynaty z czerwonym winem warto dodawać świeżo zmielone lub przyprawy, których zapach będzie intensywny i dokładniej przeniknie mięso. 

Dla kogo?

Lubisz wyraziste smaki i w swoich daniach raczej nie szczędzisz przypraw? Ta propozycja jest dla ciebie. Do marynaty z czerwonego wina użyj ziela angielskiego, jałowca, kolendry i goździków zmiażdżonych w moździerzu (jeśli nim nie dysponujesz, wykorzystaj drewniany tłuczek). Dodaj także liście laurowe i całość duś z cebulą. 

Na jaką okazję?

Dzięki takiemu dodatkowi mięso będzie smakować naprawdę wykwintnie. Marynata do wołowiny z czerwonym winem doskonale więc nadaje się na specjalne okazje, np. świąteczny obiad lub uroczystą kolację. Ta aromatyczna kompozycja zrobi ogromne wrażenie na wszystkich biesiadnikach. 

Czy wiesz, że?

Do przełamania intensywnego smaku marynaty, pochodzącym z przypraw plus doprawionej czerwonym winem, dobrze sprawdzi się brązowy cukier, który przez chwilę podsmażaj z innymi składnikami – powinien się skarmelizować. Doprawiając całość marynaty z wina, pamiętaj, że dopiero po odstawieniu na jakiś czas, jej bogaty smak i aromat będzie w pełni wyczuwalny i wyrazisty. 

Dla urozmaicenia:

Przygotowaną marynatę z winem użyj do czerwonego mięsa, np. dziczyzny lub wieprzowiny. Spróbuj, jak wspaniale komponuje się z nimi ten dodatek! Za sprawą marynaty do wołowiny z winem uzyskasz doskonały efekt smakowy.