Marynata z czerwonym winem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

5 łyżek

1 łyżka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżeczka

5 sztuk

1 pęczek

4 sztuki

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz cebulę, pokrój ją bardzo drobno, a następnie na rozgrzanej patelni lub w garnku podsmaż na oliwie. Gdy się zeszkli, dodaj delikatnie zmiażdżone w moździerzu przyprawy- ziele angielskie, jałowiec, kolendrę, goździki oraz pokruszone liście laurowe. Przyprawy smaż chwilę, tak aby oddały swój aromat.

Marynata z czerwonym winem - Krok 1

Krok 2

Do przypraw dodaj brązowy cukier podsmażając cały czas spraw, aby cukier uległ karmelizacji. Dodaj czerwone wino, ocet, posiekany rozmaryn, Przyprawę do grilla Knorr i posiekany czosnek.

Marynata z czerwonym winem - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowana marynata jest idealna do mięs czerwonych: dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, kaczki lub gęsi. Podana ilość marynaty wystarczy na 1 kg mięsa.

1

Opinie o przepisie

  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek, 20.06.2016

    Robiłam nie raz i wiem że procenty z wina odparowuja a smak jest suuuuperrrr.Mimo to zamiast wina dodaję dżem wiśniowy i pół cytryny.Smak super a i wnuki też zjedzą

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marynata z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marynata z czerwonym winemMarynata z czerwonym winem

Mięso często stanowi główny składnik dania obiadowego – przygotuj marynatę z czerwonym winem i przekonaj się, jak oryginalny smak dzięki niej może uzyskać potrawa. Najważniejszymi składnikami marynaty są przyprawy – to właśnie ich intensywny bądź łagodny aromat decyduje o tym, jak będzie smakowało mięso. Warto dodawać świeżo zmielone lub pokruszone zioła, których zapach będzie mocniej wyczuwalny i dokładniej przesiąknie mięso. Do marynaty użyj ziela angielskiego, jałowca, kolendry i goździków zmiażdżonych w moździerzu (jeśli nim nie dysponujesz, wykorzystaj drewniany tłuczek). Dodaj także liście laurowe i całość duś z cebulą. Do przełamania ziołowego smaku dobrze sprawdzi się brązowy cukier, który przez chwilę podsmażaj z innymi składnikami – powinien się skarmelizować. Doprawiając całość, pamiętaj, że dopiero po odstawieniu na jakiś czas, jej bogaty smak i aromat będzie całkowicie wyczuwalny i wyrazisty. Przygotowaną marynatę użyj do czerwonego mięsa, np. dziczyzny lub wieprzowiny. Spróbuj, jak wspaniale komponuje się z nimi ten dodatek!