Marynata na jogurcie z ginem do mięs z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marynata na jogurcie z ginem do mięs z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
46 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

100 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

2 ziarna

100 mililitrów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W kielichu miksera połącz wszystkie składniki miksując je ze sobą.

Marynata na jogurcie z ginem do mięs z grilla - Krok 1
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowana marynata jest idealna do ryb, wieprzowiny czy dziczyzny. Można ją również wykorzystać do zamarynowania karkówki. Podana ilość wystarczy do zamarynowania ok 1 kg mięsa lub ryby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marynata na jogurcie z ginem do mięs z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marynata na jogurcie z ginem do mięs z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marynata na jogurcie z ginem do mięs z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marynata na jogurcie z ginem do mięs z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marynata na jogurcie z ginem do mięs z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marynata na jogurcie z ginem do mięs z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marynata na jogurcie z ginem do mięs z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marynata na jogurcie z ginem do mięs z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marynata na jogurcie z ginem do mięs z grillaMarynata na jogurcie z ginem do mięs z grilla

Marynata na jogurcie z ginem do mięs z grilla będzie stanowiła smaczne urozmaicenie wielu dań z rusztu. Gęstej konsystencji nadaje jej jogurt naturalny – wybierz np. ten typu greckiego. Dzięki zamarynowaniu, mięso po upieczeniu lub usmażeniu pozostanie kruche i soczyste. Wyrazistego smaku nadadzą marynacie składniki, takie jak: czosnek, cebula, owoce jałowca i mieszanka przypraw do grilla. Dodaj także nieco pikantnej papryki w proszku oraz porcję ketchupu. Kolejnym istotnym składnikiem jest musztarda – najlepiej sprawdzi się francuska, z całymi ziarnami gorczycy, które dodadzą potrawom chrupkości. Jeśli jednak wolisz bardziej pikantne marynaty, wybierz musztardę rosyjską. Wszystkie składniki wystarczy dokładnie zmiksować – i gotowe. Teraz należy tylko natrzeć marynatą kawałki mięsa – równie dobrze będzie pasowała do dziczyzny, wieprzowiny, jak i ryb. Wypróbuj nasz przepis na znakomitą marynatę na jogurcie z ginem do mięs z grilla. Przekonaj się, jak wspaniale dopełnia smak potraw z rusztu.