Steki z karkówki z musztardą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

459 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

173 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

0.5 pęczka

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę potnij na grube plastry około 2 centymetrów każdy.

Steki z karkówki z musztardą  - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj marynatę. Połącz olej z posiekaną natką, sosem sojowym, musztardami, miodem oraz przyprawą Knorr.

Steki z karkówki z musztardą  - Krok 2

Krok 3

Do marynaty włóż steki z karkówki i dokładnie nasmaruj mięso. Pozostaw na co najmniej 2 godziny.

Steki z karkówki z musztardą  - Krok 3

Krok 4

Steki grilluj na niezbyt mocno rozgrzanym grillu przez około 6-8 minut z każdej strony. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Steki z karkówki z musztardą  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Nietoper

    Nietoper , 03.04.2020

    Rewelacja. Ja jeszcze w trakcie grillowania podlałam troszkę piwem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki z karkówki z musztardą Steki z karkówki z musztardą

Steki z karkówki z musztardą to słuszna porcja mięsa dla prawdziwych fanów kuchni tłustej i treściwej, a przy tym bardzo aromatycznej. By je zrobić, wystarczy pokroić karkówkę na nieco grubsze plastry, a następnie zamarynować w specjalnej mieszance przypraw i dodatków. Składają się na nie miód, sos sojowy oraz posiekana natka pietruszki. Do tego oczywiście gwóźdź programu, czyli musztarda. Najlepiej wymieszać ze sobą dwa jej rodzaje. Po pierwsze, bardzo ostra musztarda Dijon z dodatkiem białego wina, a następnie łagodna musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy. Takie połączenie zapewnia idealnie zbalansowanie smaków. Słodko-ostre i soczyste steki smakują najlepiej z dodatkiem pieczonych ziemniaków i bukietem świeżych, chrupkich sałat. Możesz także podać do nich zimny dip – chrzanowy, czosnkowy lub… musztardowo-miodowy. Pyszności!