Steki z karkówki z musztardą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki z karkówki z musztardą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

481 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

219 osób wydrukowało

Pobierz pdf

216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

0.5 pęczka

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę potnij na grube plastry około 2 centymetrów każdy.

Steki z karkówki z musztardą  - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj marynatę. Połącz olej z posiekaną natką, sosem sojowym, musztardami, miodem oraz przyprawą Knorr.

Steki z karkówki z musztardą  - Krok 2

Krok 3

Do marynaty włóż steki z karkówki i dokładnie nasmaruj mięso. Pozostaw na co najmniej 2 godziny.

Steki z karkówki z musztardą  - Krok 3

Krok 4

Steki grilluj na niezbyt mocno rozgrzanym grillu przez około 6-8 minut z każdej strony. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Steki z karkówki z musztardą  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Nietoper

    Nietoper , 03.04.2020

    Rewelacja. Ja jeszcze w trakcie grillowania podlałam troszkę piwem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki z karkówki z musztardą Steki z karkówki z musztardą

Steki z karkówki z musztardą to słuszna porcja mięsa dla prawdziwych fanów kuchni tłustej i treściwej, a przy tym bardzo aromatycznej. By je zrobić, wystarczy pokroić karkówkę na nieco grubsze plastry, a następnie zamarynować w specjalnej mieszance przypraw i dodatków. Składają się na nie miód, sos sojowy oraz posiekana natka pietruszki. Do tego oczywiście gwóźdź programu, czyli musztarda. Najlepiej wymieszać ze sobą dwa jej rodzaje. Po pierwsze, bardzo ostra musztarda Dijon z dodatkiem białego wina, a następnie łagodna musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy. Takie połączenie zapewnia idealnie zbalansowanie smaków. Słodko-ostre i soczyste steki smakują najlepiej z dodatkiem pieczonych ziemniaków i bukietem świeżych, chrupkich sałat. Możesz także podać do nich zimny dip – chrzanowy, czosnkowy lub… musztardowo-miodowy. Pyszności!