
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1.5 łyżki
2 sztuki
0.5 pęczka
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W moździerzu rozkrusz cały pieprz. Następnie połowę przełóż do miski.

Krok 2
Do pieprzu w moździerzu dodaj posiekane drobno kapary, czosnek oraz natkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Do pieprzu w misce wlej oliwę i dodaj przyprawę Knorr. Zamarynuj steki.

Krok 4
Mięso grilluj po około 5 minut z każdej strony. Powinno być różowe w środku, ale jeśli wolisz bardziej wysmażone grilluj kilka minut dłużej.

Krok 5
Na koniec grillowania nałóż na wierzch mięsa pastę z moździerza. Mięso podawaj samodzielnie lub z sałatą.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rostbef z czarnym pieprzem i kaparami
Szlachetne i pyszne mięso wołowe pod zieloną pierzynką to propozycja na niecodzienne danie obiadowe. Rostbef z czarnym pieprzem i kaparami tworzy mieszankę idealnie uzupełniających się smaków. Do przygotowania tej potrawy niezbędny będzie moździerz. Rozkrusz w nim ziarenka czarnego pieprzu, a następnie drobno posiekane kapary, natkę pietruszki i czosnek. Gdy dodasz do nich oliwę z oliwek powstanie aromatyczna marynata do mięsa. Rostbef grilluj mniej więcej 5 minut z każdej strony. Po takim czasie mięso będzie lekko różowe w środku. Jeżeli nie jesteś zwolenniczką średnio krwistych porcji mięsa i wolisz bardziej wysmażone, grilluj je parę minut dłużej. Na koniec, na wierzch mięsa rozłóż zieloną, czosnkową pastę z moździerza i gotowe. Rostbef z pieprzem i kaparami możesz podawać samodzielnie lub z dodatkiem świeżej sałaty.