Żeberka w glazurze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w glazurze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

63 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
150 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 łyżka

100 mililitrów

1 opakowanie

200 mililitrów

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

10 gramów

20 mililitrów

2 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój na mniejsze kawałki, po jednej, dwie lub trzy kości, w zależności od tego, jakie chcesz mieć porcje. Oprósz Przyprawą do grilla Knorr, aby Twoje mięso zamarynowało się dokładnie w mieszance ziół i przypraw. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie żeberka ułóż na blasze z piekarnika, przykryj folią aluminiową i wstaw na 2h do nagrzanego do 160*C piekarnika.

Żeberka w glazurze - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie przygotuj glazurę: w garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż go, aż ulegnie karmelizacji.

Żeberka w glazurze - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj wtedy ocet jabłkowy, roztarte ziarna kolendry oraz kmin rzymski, sok pomarańczowy, starty imbir i ketchup, a także sos sojowy. Wszystko razem gotuj około 5 minut, aż glazura będzie gęsta. Dodaj otartą skórkę z pomarańczy. Na sam koniec dodaj posiekaną natkę kolendry.

Żeberka w glazurze - Krok 3

Krok 4

Do tak przygotowanej marynaty przełóż gorące żeberka i odstaw na bok, najlepiej na 12 godzin.

Żeberka w glazurze - Krok 4

Krok 5

Żeberka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, najlepiej na aluminiowych tackach, aż marynata zacznie ulegać karmelizacji. W tym samym czasie z grilluj cząstki pomarańczy i limonki, podawaj razem z żebrami.

Żeberka w glazurze - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Żebra po zamarynowaniu w przyprawie można grillować na wolnym grillu w blaszce zawinięte w folię aluminiową. Żebra w takim przypadku grillujemy do miękkości. W tym przepisie najlepiej użyć szerokich żeber z boczku.

1

Opinie o przepisie

  • Iwona Orzoł

    Iwona Orzoł , 29.04.2016

    wszystkie przepisy super...zdjęcia by się chciało zjejść ......tylko ile kasy trzeba zainwestować żeby to zrobić....czy wy myślicie że przeciętny człowiek ma te wszystkie składniki w domu ? czemu nie dajecie jakiś tanich przepisów?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w glazurze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w glazurzeŻeberka w glazurze

Wykorzystaj sezon na grilla i przygotuj aromatyczne i pełne smaku żeberka w glazurze. Podane z odpowiednimi dodatkami stworzą wspaniałą kompozycję, idealną na obiad. Mięso będzie aromatyczne, jeśli wcześniej je zamarynujesz. Wykorzystaj do tego uniwersalną przyprawę do grilla skomponowaną z dwunastu ziół – żeberka posmaruj marynatą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce, a następnie upiecz. Dzięki temu będą odpowiednio kruche i jeszcze bardziej soczyste. W międzyczasie przyrządź glazurę na bazie oliwy z oliwek oraz cukru (pamiętaj, żeby podczas karmelizacji się nie przypalił). Jego słodki smak doskonale przełamie dodatek zeszklonej cebuli i czosnku. Niezbędny będzie również ocet jabłkowy – możesz zastąpić go innym rodzajem, np. winnym. Dzięki dorzuceniu ziaren kolendry, kminu rzymskiego oraz startego imbiru, mieszanka uzyska jeszcze bardziej intensywny aromat. Odpowiednią konsystencję zapewni jej z kolei ketchup i sos sojowy. Przełóż do niej mięso i odstaw na całą noc do lodówki – wtedy smaki dobrze się połączą. Na następny dzień żeberka wrzuć na ruszt i grilluj z dodatkiem pomarańczy, cytryny bądź limonki. Jak je serwować? Podawaj na ciepło z sałatką z sezonowych warzyw. Wypróbuj ten przepis na doskonałe żeberka w glazurze.