Żeberka na słodko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka na słodko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
230 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

187 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

sos:

5 sztuk

1 sztuka

1 szklanka

4 łyżki

1.5 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój na kawałki i włóż do wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie (około 30 minut).

Żeberka na słodko - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj wszystkie składniki sosu: posiekany czosnek, cukier, sos sojowy, musztardę i chilli, przyprawę Knorr oraz wodę.

Żeberka na słodko - Krok 2

Krok 3

Żeberka wyjmij z wody i oddziel mięso od kości.

Żeberka na słodko - Krok 3

Krok 4

Do czystego garnka wlej przygotowany sos i dodaj mięso. Gotuj przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem

Żeberka na słodko - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka na słodko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka na słodkoŻeberka na słodko

Słodko-pikantny sos znakomicie podkreśli smak soczystego mięsa z wieprzowych żeberek. Do jego przygotowania będziesz potrzebować chili, jasnego sosu sojowego, musztardy oraz drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku. Słodki akcent sosu uzyskasz, dodając do niego szklankę brązowego cukru. Wszystkie składniki wymieszaj w misce razem z przyprawą do wołowiny i wodą. Żeberka podziel na kawałki i gotuj je pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Następnie odcedź. Oddziel mięso od kości i umieść je w garnku z przygotowanym wcześniej sosem. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje. Gotowe danie serwuj bezpośrednio po przyrządzeniu razem z ugotowanym ryżem, na przykład naturalnym brązowym. Do dekoracji użyj posiekanego świeżego szczypiorku. Odpowiednim dodatkiem do tego dania będzie także prosta sałatka przyrządzona na bazie miksu sałat z papryką, ogórkiem lub pomidorami oraz sosem winegret. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.