Składniki
1.5 kilograma
1 opakowanie
sos:
5 sztuk
1 sztuka
1 szklanka
4 łyżki
1.5 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka pokrój na kawałki i włóż do wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie (około 30 minut).
Krok 2
Wymieszaj wszystkie składniki sosu: posiekany czosnek, cukier, sos sojowy, musztardę i chilli, przyprawę Knorr oraz wodę.
Krok 3
Żeberka wyjmij z wody i oddziel mięso od kości.
Krok 4
Do czystego garnka wlej przygotowany sos i dodaj mięso. Gotuj przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka na słodko
Słodko-pikantny sos znakomicie podkreśli smak soczystego mięsa z wieprzowych żeberek. Do jego przygotowania będziesz potrzebować chili, jasnego sosu sojowego, musztardy oraz drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku. Słodki akcent sosu uzyskasz, dodając do niego szklankę brązowego cukru. Wszystkie składniki wymieszaj w misce razem z przyprawą do wołowiny i wodą. Żeberka podziel na kawałki i gotuj je pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Następnie odcedź. Oddziel mięso od kości i umieść je w garnku z przygotowanym wcześniej sosem. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje. Gotowe danie serwuj bezpośrednio po przyrządzeniu razem z ugotowanym ryżem, na przykład naturalnym brązowym. Do dekoracji użyj posiekanego świeżego szczypiorku. Odpowiednim dodatkiem do tego dania będzie także prosta sałatka przyrządzona na bazie miksu sałat z papryką, ogórkiem lub pomidorami oraz sosem winegret. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.