Żeberka na słodko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka na słodko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
230 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

188 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

sos:

5 sztuk

1 sztuka

1 szklanka

4 łyżki

1.5 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój na kawałki i włóż do wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie (około 30 minut).

Żeberka na słodko - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj wszystkie składniki sosu: posiekany czosnek, cukier, sos sojowy, musztardę i chilli, przyprawę Knorr oraz wodę.

Żeberka na słodko - Krok 2

Krok 3

Żeberka wyjmij z wody i oddziel mięso od kości.

Żeberka na słodko - Krok 3

Krok 4

Do czystego garnka wlej przygotowany sos i dodaj mięso. Gotuj przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem

Żeberka na słodko - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka na słodko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka na słodkoŻeberka na słodko

Słodko-pikantny sos znakomicie podkreśli smak soczystego mięsa z wieprzowych żeberek. Do jego przygotowania będziesz potrzebować chili, jasnego sosu sojowego, musztardy oraz drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku. Słodki akcent sosu uzyskasz, dodając do niego szklankę brązowego cukru. Wszystkie składniki wymieszaj w misce razem z przyprawą do wołowiny i wodą. Żeberka podziel na kawałki i gotuj je pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Następnie odcedź. Oddziel mięso od kości i umieść je w garnku z przygotowanym wcześniej sosem. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje. Gotowe danie serwuj bezpośrednio po przyrządzeniu razem z ugotowanym ryżem, na przykład naturalnym brązowym. Do dekoracji użyj posiekanego świeżego szczypiorku. Odpowiednim dodatkiem do tego dania będzie także prosta sałatka przyrządzona na bazie miksu sałat z papryką, ogórkiem lub pomidorami oraz sosem winegret. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.