Szynka marynowana w pieprzu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka marynowana w pieprzu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
118 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

30 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

2 plastry

1 łyżka

sos:

2 łyżki

1 łyżka

1.5 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na gorącą suchą patelnię wsyp pieprz i podgrzewaj mniej niż minutę. Ostudź go, zmiel w moździerzu z zielem angielskim.

Szynka marynowana w pieprzu - Krok 1

Krok 2

Mięso przekrój na dwa kawałki i natrzyj przygotowaną przyprawą oraz przyprawą do wieprzowiny Knorr. Mięso włóż do miski, przykryj i zostaw w lodówce, na co najmniej 4 godziny.

Szynka marynowana w pieprzu - Krok 2

Krok 3

Do dużego garnka wlej 1,5 -2 litry wody i zagotuj. Włóż szynkę, dorzuć imbir, dymki i wódkę.

Szynka marynowana w pieprzu - Krok 3

Krok 4

Gotuj godzinę na bardzo małym ogniu. Po tym czasie mięso wyjmij, odsącz, mocno zawiń w podwójnie złożoną gazę.

Szynka marynowana w pieprzu - Krok 4

Krok 5

Zwinięte mięso przełóż do miski, obciąż garnkiem wypełnionym wodą i zostaw w chłodnym miejscu na dwie godziny.

Szynka marynowana w pieprzu - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj wszystkie składniki sosu.

Szynka marynowana w pieprzu - Krok 6

Krok 7

Szynkę rozwiń i pokrój w jak najcieńsze plasterki. Podawaj na zimno z sosem.

Szynka marynowana w pieprzu - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Monika Sidowska

    Monika Sidowska , 17.09.2016

    zrób to sam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka marynowana w pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka marynowana w pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka marynowana w pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka marynowana w pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka marynowana w pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka marynowana w pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka marynowana w pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka marynowana w pieprzu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynka marynowana w pieprzuSzynka marynowana w pieprzu

Poszukujesz alternatywy dla klasycznych wędlin? Ta propozycja jest zatem doskonała dla Ciebie. Szynka marynowana w pieprzu z pewnością przypadnie do gustu fanom wyrazistych, mięsnych smaków. Powinna wyjść krucha i aromatyczna dzięki wykorzystanym przyprawom. Połącz tę do wieprzowiny z czarnym pieprzem i zmielonym zielem angielskim. Aby wydobyć z pieprzu cały aromat, wcześniej krótko podgrzej go na rozgrzanej patelni, a następnie zmiażdż go w moździerzu. Mięso dokładnie natrzyj przyprawami i odstaw na dłuższy czas w chłodne miejsce. Potem wrzuć je do gorącej wody z dodatkiem imbiru oraz cebuli (np. dymki). Szynkę marynowaną w pieprzu podawaj schłodzoną i pokrojoną w plastry. Przygotuj do niej sos na bazie sosu sojowego, posiekanej kolendry i starego imbiru. Podawaj jako dodatek do świeżego pieczywa, np. domowego chleba razowego na żytnim zakwasie. Co sądzisz o naszej propozycji na szynkę marynowaną w pieprzu? Koniecznie ją wypróbuj i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Smacznego