Szynka marynowana w pieprzu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka marynowana w pieprzu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

87 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

30 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

2 plastry

1 łyżka

sos:

2 łyżki

1 łyżka

1.5 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na gorącą suchą patelnię wsyp pieprz i podgrzewaj mniej niż minutę. Ostudź go, zmiel w moździerzu z zielem angielskim.

Szynka marynowana w pieprzu - Krok 1

Krok 2

Mięso przekrój na dwa kawałki i natrzyj przygotowaną przyprawą oraz przyprawą do wieprzowiny Knorr. Mięso włóż do miski, przykryj i zostaw w lodówce, na co najmniej 4 godziny.

Szynka marynowana w pieprzu - Krok 2

Krok 3

Do dużego garnka wlej 1,5 -2 litry wody i zagotuj. Włóż szynkę, dorzuć imbir, dymki i wódkę.

Szynka marynowana w pieprzu - Krok 3

Krok 4

Gotuj godzinę na bardzo małym ogniu. Po tym czasie mięso wyjmij, odsącz, mocno zawiń w podwójnie złożoną gazę.

Szynka marynowana w pieprzu - Krok 4

Krok 5

Zwinięte mięso przełóż do miski, obciąż garnkiem wypełnionym wodą i zostaw w chłodnym miejscu na dwie godziny.

Szynka marynowana w pieprzu - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj wszystkie składniki sosu.

Szynka marynowana w pieprzu - Krok 6

Krok 7

Szynkę rozwiń i pokrój w jak najcieńsze plasterki. Podawaj na zimno z sosem.

Szynka marynowana w pieprzu - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Monika Sidowska

    Monika Sidowska , 17.09.2016

    zrób to sam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka marynowana w pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka marynowana w pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka marynowana w pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka marynowana w pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka marynowana w pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka marynowana w pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka marynowana w pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka marynowana w pieprzu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynka marynowana w pieprzuSzynka marynowana w pieprzu

Poszukujesz alternatywy dla klasycznych wędlin? Ta propozycja jest zatem doskonała dla Ciebie. Szynka marynowana w pieprzu z pewnością przypadnie do gustu fanom wyrazistych, mięsnych smaków. Powinna wyjść krucha i aromatyczna dzięki wykorzystanym przyprawom. Połącz tę do wieprzowiny z czarnym pieprzem i zmielonym zielem angielskim. Aby wydobyć z pieprzu cały aromat, wcześniej krótko podgrzej go na rozgrzanej patelni, a następnie zmiażdż go w moździerzu. Mięso dokładnie natrzyj przyprawami i odstaw na dłuższy czas w chłodne miejsce. Potem wrzuć je do gorącej wody z dodatkiem imbiru oraz cebuli (np. dymki). Szynkę marynowaną w pieprzu podawaj schłodzoną i pokrojoną w plastry. Przygotuj do niej sos na bazie sosu sojowego, posiekanej kolendry i starego imbiru. Podawaj jako dodatek do świeżego pieczywa, np. domowego chleba razowego na żytnim zakwasie. Co sądzisz o naszej propozycji na szynkę marynowaną w pieprzu? Koniecznie ją wypróbuj i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Smacznego