Bakłażan w sosie czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan w sosie czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

293 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

200 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszaj w misce sosy, ocet, cukier i 1/3 szklanki wody. Dodaj rozkruszone mini kostki Knorr.

Bakłażan w sosie czosnkowym - Krok 1

Krok 2

Pokrój bakłażany w długie paski i smaż je do zbrązowienia na mocno rozgrzanym oleju (3 łyżki).

Bakłażan w sosie czosnkowym - Krok 2

Krok 3

Teraz na jednej łyżce oleju smaż posiekany imbir, czosnek i mięso. Wszystko smaż przez około 10 minut.

Bakłażan w sosie czosnkowym - Krok 3

Krok 4

Dodaj bakłażan i przygotowany sos i smaż jeszcze przez 5 minut. Przed podaniem posyp danie cebulką pokrojoną w paski.

Bakłażan w sosie czosnkowym - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej