Klopsy z pieczarkami w sosie musztardowym
łatwe
295 osób zapisało

Składniki
500 gramów
2 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
200 gramów
4 łyżki
1 litr
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę drobno pokrój i wymieszaj z mięsem mielonym, dopraw Naturalną przyprawą do mięs Knorr, uformuj klopsy.

Krok 2
Pieczarki pokrój na ćwiartki i podsmaż w garnku na maśle, aż się zrumienią.

Krok 3
Wlej wodę do garnka. Gdy zacznie się gotować, włóż klopsy, duś pod przykryciem 10 minut.

Krok 4
W misce wymieszaj serek i musztardę, hartuj wodą z klopsów, a następnie całość wlej do garnka, cały czas mieszając. Dodaj zasmażkę jasną Knorr i gotuj jeszcze ok. 4 minut.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klopsy z pieczarkami w sosie musztardowym
Klopsy są bardzo wdzięczną potrawą na obiad. Dobrze łączą się z wszelkimi dodatkami, jak sosy czy surówki. Ludzie zajadają się z nimi na całym świecie, np. w Szwecji, gdzie zwane są köttbullar, tam jednak są dużo mniejsze od mielonych podawanych w Polsce. Jak sprawić, żeby klopsy nabrały niezwykłego smaku? Należy je gotować wraz z dodatkami i serwować z nietypowym sosem. Klopsy formuje się bardzo szybko i prosto, Nawet jeśli nie jesteś mistrzem kuchni zrobienie ich nie powinno sprawić ci większego problemu. Przygotowując nasze klopsy nie zapomnij o pieczarkach, z którymi powinno się je gotować. Miodowy sos powstanie na bazie musztardy francuskiej i miodowej oraz dość niezwykłego dodatku, czyli serka homogenizowanego. Ziarna gorczycy są wyraźnie wyczuwalne w musztardzie francuskiej, tak jak i dodatek octu winnego, dlatego nadaje wszelkim sosom intensywny smak.