Klopsy z pieczarkami w sosie musztardowym | Przepisy.pl pixel

Klopsy z pieczarkami w sosie musztardowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
135 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

295 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

200 gramów

4 łyżki

1 litr

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno pokrój i wymieszaj z mięsem mielonym, dopraw Naturalną przyprawą do mięs Knorr, uformuj klopsy.

Klopsy z pieczarkami w sosie musztardowym - Krok 1

Krok 2

Pieczarki pokrój na ćwiartki i podsmaż w garnku na maśle, aż się zrumienią.

Klopsy z pieczarkami w sosie musztardowym - Krok 2

Krok 3

Wlej wodę do garnka. Gdy zacznie się gotować, włóż klopsy, duś pod przykryciem 10 minut.

Klopsy z pieczarkami w sosie musztardowym - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj serek i musztardę, hartuj wodą z klopsów, a następnie całość wlej do garnka, cały czas mieszając. Dodaj zasmażkę jasną Knorr i gotuj jeszcze ok. 4 minut.

Klopsy z pieczarkami w sosie musztardowym - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Wanda Stochmal

    Wanda Stochmal , 23.03.2020

    jeszcze nie jadłam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsy z pieczarkami w sosie musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsy z pieczarkami w sosie musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsy z pieczarkami w sosie musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsy z pieczarkami w sosie musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsy z pieczarkami w sosie musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsy z pieczarkami w sosie musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsy z pieczarkami w sosie musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsy z pieczarkami w sosie musztardowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mule w sosie winnym
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsy z pieczarkami w sosie musztardowymKlopsy z pieczarkami w sosie musztardowym

Klopsy są bardzo wdzięczną potrawą na obiad. Dobrze łączą się z wszelkimi dodatkami, jak sosy czy surówki. Ludzie zajadają się z nimi na całym świecie, np. w Szwecji, gdzie zwane są köttbullar, tam jednak są dużo mniejsze od mielonych podawanych w Polsce. Jak sprawić, żeby klopsy nabrały niezwykłego smaku? Należy je gotować wraz z dodatkami i serwować z nietypowym sosem. Klopsy formuje się bardzo szybko i prosto, Nawet jeśli nie jesteś mistrzem kuchni zrobienie ich nie powinno sprawić ci większego problemu. Przygotowując nasze klopsy nie zapomnij o pieczarkach, z którymi powinno się je gotować. Miodowy sos powstanie na bazie musztardy francuskiej i miodowej oraz dość niezwykłego dodatku, czyli serka homogenizowanego. Ziarna gorczycy są wyraźnie wyczuwalne w musztardzie francuskiej, tak jak i dodatek octu winnego, dlatego nadaje wszelkim sosom intensywny smak.