Thai Satay & Shripms przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Thai Satay & Shripms

Autor: Klaudia Leszczyńska-Wachnik

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 sztuka

300 gramów

1 opakowanie

10 sztuk

2 sztuki

7 sztuk

1 opakowanie

2 łyżeczki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy na mniejsze kawałeczki, kostki. Mieszamy w przyprawach (imbir, pieprz, curry, garam masala, czosnek 3 ząbki utarte, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki Fix do potraw chińskich Knorr) i odkładamy do lodówki na godzinę.

Krok 2

Po tym czasie nakłuwamy mięsko na patyczki szaszłykowe. I smażymy na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu.

Krok 3

Mieszankę warzyw chińskich wrzucamy na rozgrzaną głęboką patelnię z dodatkiem 1 łyżki oliwy oraz ze 200 ml wody wraz z pozostałą zawartością Fix Knorr i jedną kostką rosołową.

Krok 4

Ryż gotujemy wedle zaleceń na opakowaniu i dodajemy do warzyw chińskich. Pod koniec doprawiamy przyprawami.

Krok 5

Krewetki płuczemy. Nacieramy je imbirem. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Czosnek i pietruszkę drobno siekamy.

Krok 6

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pietruszkę z czosnkiem następnie krewetki. Smażymy kilka minutek. Zdejmujemy krewetki z patelni a pozostały czosnek i pietruszkę prażymy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Thai Satay & Shripms - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Thai Satay & Shripms - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Thai Satay & Shripms - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Thai Satay & Shripms - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Thai Satay & Shripms - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Thai Satay & Shripms - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Thai Satay & Shripms - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Thai Satay & Shripms - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Udka faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej