Składniki
7 sztuk
300 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
10 sztuk
1 sztuka
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy na mniejsze kawałeczki, kostki. Mieszamy w przyprawach (imbir, pieprz, curry, garam masala, czosnek 3 ząbki utarte, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki Fix do potraw chińskich Knorr) i odkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 2
Po tym czasie nakłuwamy mięsko na patyczki szaszłykowe. I smażymy na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu.
Krok 3
Mieszankę warzyw chińskich wrzucamy na rozgrzaną głęboką patelnię z dodatkiem 1 łyżki oliwy oraz ze 200 ml wody wraz z pozostałą zawartością Fix Knorr i jedną kostką rosołową.
Krok 4
Ryż gotujemy wedle zaleceń na opakowaniu i dodajemy do warzyw chińskich. Pod koniec doprawiamy przyprawami.
Krok 5
Krewetki płuczemy. Nacieramy je imbirem. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Czosnek i pietruszkę drobno siekamy.
Krok 6
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pietruszkę z czosnkiem następnie krewetki. Smażymy kilka minutek. Zdejmujemy krewetki z patelni a pozostały czosnek i pietruszkę prażymy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej