Thai Satay & Shripms przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Thai Satay & Shripms

Autor: Klaudia Leszczyńska-Wachnik

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 sztuka

300 gramów

1 opakowanie

10 sztuk

2 sztuki

7 sztuk

1 opakowanie

2 łyżeczki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy na mniejsze kawałeczki, kostki. Mieszamy w przyprawach (imbir, pieprz, curry, garam masala, czosnek 3 ząbki utarte, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki Fix do potraw chińskich Knorr) i odkładamy do lodówki na godzinę.

Krok 2

Po tym czasie nakłuwamy mięsko na patyczki szaszłykowe. I smażymy na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu.

Krok 3

Mieszankę warzyw chińskich wrzucamy na rozgrzaną głęboką patelnię z dodatkiem 1 łyżki oliwy oraz ze 200 ml wody wraz z pozostałą zawartością Fix Knorr i jedną kostką rosołową.

Krok 4

Ryż gotujemy wedle zaleceń na opakowaniu i dodajemy do warzyw chińskich. Pod koniec doprawiamy przyprawami.

Krok 5

Krewetki płuczemy. Nacieramy je imbirem. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Czosnek i pietruszkę drobno siekamy.

Krok 6

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pietruszkę z czosnkiem następnie krewetki. Smażymy kilka minutek. Zdejmujemy krewetki z patelni a pozostały czosnek i pietruszkę prażymy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Thai Satay & Shripms - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Thai Satay & Shripms - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Thai Satay & Shripms - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Thai Satay & Shripms - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Thai Satay & Shripms - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Thai Satay & Shripms - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Thai Satay & Shripms - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Thai Satay & Shripms - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej