Papryka faszerowana pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Papryka faszerowana pieczarkami

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

500

1

2 sztuki

100

5 łyżek

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

30

2 łyżki

0.5 pęczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i pokrój pieczarki w plastry. Odetnij górna część papryki z zielonym ogonkiem, wydrąż gniazda nasienne.

Krok 2

Z brokuła wytnij różyczki i sparz je krótko we wrzątku. Obierz cebulę i czosnek, pokrój i zeszklij na maśle, dodaj pieczarki, kumin, chilli - duś 5 min, po tym czasie dodaj śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw pokruszoną Mini kostką Knorr. Kolendrę pokrój i dodaj do farszu.

Krok 4

Powstałym farszem napełnij do połowy każdą z papryk, włóż kilka brokułów i ponownie uzupełnij pieczarkami. Napełnione papryki przełóż do żaroodpornego naczynia. Przykryj odciętymi kapeluszami. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika - piecz pół godziny.

Krok 3

Gdy farsz nieco wystygnie, dodaj tartą bułkę i ser żółty. Wymieszaj.

MartaS

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka faszerowana pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka faszerowana pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka faszerowana pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka faszerowana pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka faszerowana pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka faszerowana pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka faszerowana pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej