
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę kiszoną przepłucz wodą, odcedź, posiekaj tasakiem.

Krok 2
Przesmaż na maśle posiekaną cebulę.

Krok 3
Dodaj przygotowaną kapustę.

Krok 4
Do garnka wlej wrzącą wodę w takiej ilości, aby kapusta była lekko przykryta i gotuj do miękkości z dodatkiem masła i pokrojonej w kostkę cebuli. Gdyby kapusta była zbyt wodnista należy ją gotować bez przykrycia stale mieszając.

Krok 5
Pod koniec gotowania dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw do smaku.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta kiszona duszona
Duszona kapusta kiszona podawana na ciepło jest popularnym dodatkiem do dań obiadowych. Planujesz zrobienie kotleta schabowego, a może rumianych mielonych? Kapusta kiszona na ciepło to pyszna wersja znanej powszechnie w polskich kulinariach surówki. Jeśli chcesz przyrządzić ten kulinarny klasyk, koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem na kapustę kiszoną gotowaną. Przygotowanie potrawy zajmuje dużo mniej czasu, niż można byłoby się spodziewać.
Dla kogo? Istnieją takie receptury, które nigdy nie wychodzą z mody. Kapusta kiszona gotowana jest jedną z nich! Od czego zacząć przygotowanie kapusty kiszonej na ciepło? Na początek musisz zaopatrzyć się w kilogram kiszonej kapusty. Przepłucz ją pod bieżącą wodą, żeby nie była zbyt kwaśna, po czym dokładnie odsącz i posiekaj. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulę i dodaj do niej kapustę. Całość zalej wodą tak, aby kapusta była przykryta i gotuj ją do momentu, aż osiągnie odpowiednią miękkość. Widać więc wyraźnie, że odpowiedź na pytanie: jak ugotować kapustę kiszoną, wcale nie jest skomplikowana!
Na jaką okazję? W niejednym domu kapusta kiszona gotowana do obiadu to punkt obowiązkowy każdego uroczystego, niedzielnego posiłku. Duszona kapusta kiszona sprawdzi się zawsze wtedy, gdy chcesz przygotować coś smacznego, ale jednocześnie uważasz, że nie jest to odpowiednia pora na eksperymenty z egzotycznymi czy orientalnymi recepturami. Przepis na kapustę kiszoną gotowaną to bezpieczna klasyka.
Czy wiesz, że? Jeśli konsystencja kapusty będzie zbyt rzadka, zdejmij z garnka pokrywkę, aby nadmiar wody mógł odparować. Na koniec dodaj do kapusty kostkę bulionową, a do przyprawienia użyj liścia laurowego oraz ziela angielskiego.
Dla urozmaicenia: Jak ugotować kapustę kiszoną duszoną, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak? Wymieszaj ją z podsmażonym na patelni wędzonym boczkiem lub drobno pokrojoną kiełbasą. Fantastycznie pasują do niej suszone grzyby.


































