Kapusta kiszona duszona

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

202 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

386 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę kiszoną przepłucz wodą, odcedź, posiekaj tasakiem.

Kapusta kiszona duszona - Krok 1

Krok 2

Przesmaż na maśle posiekaną cebulę.

Kapusta kiszona duszona - Krok 2

Krok 3

Dodaj przygotowaną kapustę.

Kapusta kiszona duszona - Krok 3

Krok 4

Do garnka wlej wrzącą wodę w takiej ilości, aby kapusta była lekko przykryta i gotuj do miękkości z dodatkiem masła i pokrojonej w kostkę cebuli. Gdyby kapusta była zbyt wodnista należy ją gotować bez przykrycia stale mieszając.

Kapusta kiszona duszona - Krok 4

Krok 5

Pod koniec gotowania dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw do smaku.

Kapusta kiszona duszona - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • isabella  bulla

    isabella bulla , 05.10.2017

    Na boczku podsmażyć cebulkę, jeżeli masz grzybki suszone, dodaj, posyp mąką ziemniaczaną.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta kiszona duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta kiszona duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta kiszona duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta kiszona duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta kiszona duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta kiszona duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta kiszona duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kapusta po pendżabsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta kiszona duszonaKapusta kiszona duszona

Duszona kapusta kiszona podawana na ciepło jest popularnym dodatkiem do dań obiadowych. Jeśli chcesz przygotować ten kulinarny klasyk, koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem. Na początek musisz zaopatrzyć się w kilogram kiszonej kapusty. Przepłucz ją pod bieżącą wodą, żeby nie była zbyt kwaśna, po czym dokładnie odsącz i posiekaj. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulę i dodaj do niej kapustę. Całość zalej wodą tak, aby kapusta była przykryta i gotuj ją do momentu, aż osiągnie odpowiednią miękkość. Jeśli konsystencja potrawy będzie zbyt rzadka, zdejmij z garnka pokrywkę, aby nadmiar wody mógł odparować. Na koniec dodaj do kapusty kostkę bulionową, a do przyprawienia użyj liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Jeśli chcesz wzbogacić smak duszonej kapusty, wymieszaj ją z podsmażonym na patelni wędzonym boczkiem lub drobno pokrojoną kiełbasą. Z czym podasz kapustę kiszoną z tego przepisu? Koniecznie podziel się z nami swoją propozycją w komentarzu poniżej.