
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę kiszoną przepłucz wodą, odcedź, posiekaj tasakiem.

Krok 2
Przesmaż na maśle posiekaną cebulę.

Krok 3
Dodaj przygotowaną kapustę.

Krok 4
Do garnka wlej wrzącą wodę w takiej ilości, aby kapusta była lekko przykryta i gotuj do miękkości z dodatkiem masła i pokrojonej w kostkę cebuli. Gdyby kapusta była zbyt wodnista należy ją gotować bez przykrycia stale mieszając.

Krok 5
Pod koniec gotowania dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw do smaku.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta kiszona duszona
Duszona kapusta kiszona podawana na ciepło jest popularnym dodatkiem do dań obiadowych. Planujesz zrobienie kotleta schabowego, a może rumianych mielonych? Kapusta kiszona na ciepło to pyszna wersja znanej powszechnie w polskich kulinariach surówki. Jeśli chcesz przyrządzić ten kulinarny klasyk, koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem na kapustę kiszoną gotowaną. Przygotowanie potrawy zajmuje dużo mniej czasu, niż można byłoby się spodziewać.
Dla kogo? Istnieją takie receptury, które nigdy nie wychodzą z mody. Kapusta kiszona gotowana jest jedną z nich! Od czego zacząć przygotowanie kapusty kiszonej na ciepło? Na początek musisz zaopatrzyć się w kilogram kiszonej kapusty. Przepłucz ją pod bieżącą wodą, żeby nie była zbyt kwaśna, po czym dokładnie odsącz i posiekaj. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulę i dodaj do niej kapustę. Całość zalej wodą tak, aby kapusta była przykryta i gotuj ją do momentu, aż osiągnie odpowiednią miękkość. Widać więc wyraźnie, że odpowiedź na pytanie: jak ugotować kapustę kiszoną, wcale nie jest skomplikowana!
Na jaką okazję? W niejednym domu kapusta kiszona gotowana do obiadu to punkt obowiązkowy każdego uroczystego, niedzielnego posiłku. Duszona kapusta kiszona sprawdzi się zawsze wtedy, gdy chcesz przygotować coś smacznego, ale jednocześnie uważasz, że nie jest to odpowiednia pora na eksperymenty z egzotycznymi czy orientalnymi recepturami. Przepis na kapustę kiszoną gotowaną to bezpieczna klasyka.
Czy wiesz, że? Jeśli konsystencja kapusty będzie zbyt rzadka, zdejmij z garnka pokrywkę, aby nadmiar wody mógł odparować. Na koniec dodaj do kapusty kostkę bulionową, a do przyprawienia użyj liścia laurowego oraz ziela angielskiego.
Dla urozmaicenia: Jak ugotować kapustę kiszoną duszoną, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak? Wymieszaj ją z podsmażonym na patelni wędzonym boczkiem lub drobno pokrojoną kiełbasą. Fantastycznie pasują do niej suszone grzyby.