Kapusta włoska na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta włoska na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
153 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

292 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

558 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

400 gramów

300 gramów

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron według przepisu. Odcedź. Kapustę poszatkuj. Sparz we wrzątku przez około 5 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i odsącz.

Kapusta włoska na ostro - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zalej śmietaną, dodaj kostkę Knorr, zagotuj.

Kapusta włoska na ostro - Krok 2

Krok 3

Sos zagęść mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Dopraw na ostro posiekaną papryczką chilli i pieprzem.

Kapusta włoska na ostro - Krok 3

Krok 4

Makaron wymieszaj z kapustą i sosem cebulowym. Podgrzej cały czas mieszając.

Kapusta włoska na ostro - Krok 4

Krok 5

Ser żółty zetrzyj i wymieszaj z potrawą. Podawaj gorące.

Kapusta włoska na ostro - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta włoska na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta włoska na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta włoska na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta włoska na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta włoska na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta włoska na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta włoska na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta włoska na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta włoska na ostroKapusta włoska na ostro

Kapusta włoska na ostro to doskonały dodatek do makaronu i sposób na proste danie obiadowe. Będzie ciekawą alternatywą dla klasycznych makaronowych dań, takich jak penne alla puttanesca czy spaghetti carbonara. Na początek główkę włoskiej kapusty poszatkuj, sparz we wrzątku, odcedź i przelej zimną wodą. Następnie przygotuj sos cebulowy na bazie śmietany i bulionu cielęcego. Zeszklij cebulę i czosnek, po czym dodaj śmietanę oraz bulion. Zagęść bazę mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody i dopraw, żeby sos był pikantny – sprawdzi się w tym celu pieprz czarny oraz chili. Ugotuj makaron farfalle (kokardki) i połącz z kapustą, a także sosem cebulowym. Żeby wzmocnić i urozmaicić smak dania, zetrzyj do niego dowolny żółty ser. Pasować będzie wyrazisty cheddar albo nieco łagodniejsza gouda. Kapusta włoska na ostro świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację, do której nie trzeba już żadnych dodatków. Przygotuj to danie z naszego przepisu i napisz w komentarzu, czy Ci smakowało.