
Składniki
800 gramów
1 sztuka
400 gramów
300 gramów
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron według przepisu. Odcedź. Kapustę poszatkuj. Sparz we wrzątku przez około 5 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i odsącz.

Krok 2
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zalej śmietaną, dodaj kostkę Knorr, zagotuj.

Krok 3
Sos zagęść mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Dopraw na ostro posiekaną papryczką chilli i pieprzem.

Krok 4
Makaron wymieszaj z kapustą i sosem cebulowym. Podgrzej cały czas mieszając.

Krok 5
Ser żółty zetrzyj i wymieszaj z potrawą. Podawaj gorące.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta włoska na ostro
Kapusta włoska na ostro to doskonały dodatek do makaronu i sposób na proste danie obiadowe. Będzie ciekawą alternatywą dla klasycznych makaronowych dań, takich jak penne alla puttanesca czy spaghetti carbonara. Na początek główkę włoskiej kapusty poszatkuj, sparz we wrzątku, odcedź i przelej zimną wodą. Następnie przygotuj sos cebulowy na bazie śmietany i bulionu cielęcego. Zeszklij cebulę i czosnek, po czym dodaj śmietanę oraz bulion. Zagęść bazę mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody i dopraw, żeby sos był pikantny – sprawdzi się w tym celu pieprz czarny oraz chili. Ugotuj makaron farfalle (kokardki) i połącz z kapustą, a także sosem cebulowym. Żeby wzmocnić i urozmaicić smak dania, zetrzyj do niego dowolny żółty ser. Pasować będzie wyrazisty cheddar albo nieco łagodniejsza gouda. Kapusta włoska na ostro świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację, do której nie trzeba już żadnych dodatków. Przygotuj to danie z naszego przepisu i napisz w komentarzu, czy Ci smakowało.