
Składniki
800 gramów
1 sztuka
400 gramów
300 gramów
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron według przepisu. Odcedź. Kapustę poszatkuj. Sparz we wrzątku przez około 5 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i odsącz.
Krok 2
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zalej śmietaną, dodaj kostkę Knorr, zagotuj.
Krok 3
Sos zagęść mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Dopraw na ostro posiekaną papryczką chilli i pieprzem.
Krok 4
Makaron wymieszaj z kapustą i sosem cebulowym. Podgrzej cały czas mieszając.
Krok 5
Ser żółty zetrzyj i wymieszaj z potrawą. Podawaj gorące.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta włoska na ostro
Kapusta włoska na ostro to doskonały dodatek do makaronu i sposób na proste danie obiadowe. Będzie ciekawą alternatywą dla klasycznych makaronowych dań, takich jak penne alla puttanesca czy spaghetti carbonara. Na początek główkę włoskiej kapusty poszatkuj, sparz we wrzątku, odcedź i przelej zimną wodą. Następnie przygotuj sos cebulowy na bazie śmietany i bulionu cielęcego. Zeszklij cebulę i czosnek, po czym dodaj śmietanę oraz bulion. Zagęść bazę mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody i dopraw, żeby sos był pikantny – sprawdzi się w tym celu pieprz czarny oraz chili. Ugotuj makaron farfalle (kokardki) i połącz z kapustą, a także sosem cebulowym. Żeby wzmocnić i urozmaicić smak dania, zetrzyj do niego dowolny żółty ser. Pasować będzie wyrazisty cheddar albo nieco łagodniejsza gouda. Kapusta włoska na ostro świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację, do której nie trzeba już żadnych dodatków. Przygotuj to danie z naszego przepisu i napisz w komentarzu, czy Ci smakowało.