Kapusta włoska na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

129 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

400 gramów

300 gramów

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron według przepisu. Odcedź. Kapustę poszatkuj. Sparz we wrzątku przez około 5 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i odsącz.

Kapusta włoska na ostro - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zalej śmietaną, dodaj kostkę Knorr, zagotuj.

Kapusta włoska na ostro - Krok 2

Krok 3

Sos zagęść mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Dopraw na ostro posiekaną papryczką chilli i pieprzem.

Kapusta włoska na ostro - Krok 3

Krok 4

Makaron wymieszaj z kapustą i sosem cebulowym. Podgrzej cały czas mieszając.

Kapusta włoska na ostro - Krok 4

Krok 5

Ser żółty zetrzyj i wymieszaj z potrawą. Podawaj gorące.

Kapusta włoska na ostro - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta włoska na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta włoska na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta włoska na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta włoska na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta włoska na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta włoska na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta włoska na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta włoska na ostroKapusta włoska na ostro

Kapusta włoska na ostro to doskonały dodatek do makaronu i sposób na proste danie obiadowe. Będzie ciekawą alternatywą dla klasycznych makaronowych dań, takich jak penne alla puttanesca czy spaghetti carbonara. Na początek główkę włoskiej kapusty poszatkuj, sparz we wrzątku, odcedź i przelej zimną wodą. Następnie przygotuj sos cebulowy na bazie śmietany i bulionu cielęcego. Zeszklij cebulę i czosnek, po czym dodaj śmietanę oraz bulion. Zagęść bazę mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody i dopraw, żeby sos był pikantny – sprawdzi się w tym celu pieprz czarny oraz chili. Ugotuj makaron farfalle (kokardki) i połącz z kapustą, a także sosem cebulowym. Żeby wzmocnić i urozmaicić smak dania, zetrzyj do niego dowolny żółty ser. Pasować będzie wyrazisty cheddar albo nieco łagodniejsza gouda. Kapusta włoska na ostro świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację, do której nie trzeba już żadnych dodatków. Przygotuj to danie z naszego przepisu i napisz w komentarzu, czy Ci smakowało.