
Składniki
800 gramów
1 sztuka
400 gramów
300 gramów
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron według przepisu. Odcedź. Kapustę poszatkuj. Sparz we wrzątku przez około 5 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i odsącz.

Krok 2
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zalej śmietaną, dodaj kostkę Knorr, zagotuj.

Krok 3
Sos zagęść mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Dopraw na ostro posiekaną papryczką chilli i pieprzem.

Krok 4
Makaron wymieszaj z kapustą i sosem cebulowym. Podgrzej cały czas mieszając.

Krok 5
Ser żółty zetrzyj i wymieszaj z potrawą. Podawaj gorące.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta włoska na ostro
Kapusta włoska na ostro to doskonały dodatek do makaronu i sposób na proste danie obiadowe. Będzie ciekawą alternatywą dla klasycznych makaronowych dań, takich jak penne alla puttanesca czy spaghetti carbonara. Na początek główkę włoskiej kapusty poszatkuj, sparz we wrzątku, odcedź i przelej zimną wodą. Następnie przygotuj sos cebulowy na bazie śmietany i bulionu cielęcego. Zeszklij cebulę i czosnek, po czym dodaj śmietanę oraz bulion. Zagęść bazę mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody i dopraw, żeby sos był pikantny – sprawdzi się w tym celu pieprz czarny oraz chili. Ugotuj makaron farfalle (kokardki) i połącz z kapustą, a także sosem cebulowym. Żeby wzmocnić i urozmaicić smak dania, zetrzyj do niego dowolny żółty ser. Pasować będzie wyrazisty cheddar albo nieco łagodniejsza gouda. Kapusta włoska na ostro świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację, do której nie trzeba już żadnych dodatków. Przygotuj to danie z naszego przepisu i napisz w komentarzu, czy Ci smakowało.