Biała kapusta duszona z cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta duszona

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

2

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę zeszklij na maśle.

Krok 2

Kapustę poszatkuj, dodaj do cebuli, dolej pół szkl wody i duś pod przykryciem 10 minut.

Krok 3

Dodaj przyprawy: sól, cukier, pieprz, Bulion Knorra, posiekany szczypiorek/koperek oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Na końcu dodaj sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta duszonaKapusta duszona

Kapusta duszona serwowana na ciepło pasuje do wielu dań obiadowych, zwłaszcza kotletów schabowych i mielonych, gotowanych ziemniaków oraz pieczeni z karkówki. Ma kremową konsystencję i delikatny smak, a ponadto przygotowuje się ją szybko i łatwo. Zacznij od zeszklenia cebuli, najlepiej w garnku o grubym dnie, a następnie dodaj poszatkowaną białą kapustę i duś ją pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Kiedy zmięknie, wlej do niej bulion na włoszczyźnie oraz wrzuć sugerowane przyprawy. Żeby zagęścić danie, dodaj także słodką śmietanę, która nada duszonej kapuście smaku. Możesz również dołączyć do niej posiekany świeży koperek, który znakomicie skomponuje się z całością. Przygotowane w ten sposób warzywo sprawdzi się szczególnie jako dodatek do zimowych obiadów, kiedy dostępnych jest niewiele świeżych warzyw – będzie dobrą alternatywą na przykład dla kapusty zasmażanej. Przygotuj ją według podanego przepisu i przekonaj się, jak proste, smaczne, a jednocześnie szybkie może być gotowanie. Do dzieła!