Biała kapusta duszona z cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta duszona

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

3

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę zeszklij na maśle.

Krok 2

Kapustę poszatkuj, dodaj do cebuli, dolej pół szkl wody i duś pod przykryciem 10 minut.

Krok 3

Dodaj przyprawy: sól, cukier, pieprz, Bulion Knorra, posiekany szczypiorek/koperek oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Na końcu dodaj sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta duszonaKapusta duszona

Kapusta duszona serwowana na ciepło pasuje do wielu dań obiadowych, zwłaszcza kotletów schabowych i mielonych, gotowanych ziemniaków oraz pieczeni z karkówki. Ma kremową konsystencję i delikatny smak, a ponadto przygotowuje się ją szybko i łatwo. Zacznij od zeszklenia cebuli, najlepiej w garnku o grubym dnie, a następnie dodaj poszatkowaną białą kapustę i duś ją pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Kiedy zmięknie, wlej do niej bulion na włoszczyźnie oraz wrzuć sugerowane przyprawy. Żeby zagęścić danie, dodaj także słodką śmietanę, która nada duszonej kapuście smaku. Możesz również dołączyć do niej posiekany świeży koperek, który znakomicie skomponuje się z całością. Przygotowane w ten sposób warzywo sprawdzi się szczególnie jako dodatek do zimowych obiadów, kiedy dostępnych jest niewiele świeżych warzyw – będzie dobrą alternatywą na przykład dla kapusty zasmażanej. Przygotuj ją według podanego przepisu i przekonaj się, jak proste, smaczne, a jednocześnie szybkie może być gotowanie. Do dzieła!