Biała kapusta duszona z cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta duszona

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę zeszklij na maśle.

Krok 2

Kapustę poszatkuj, dodaj do cebuli, dolej pół szkl wody i duś pod przykryciem 10 minut.

Krok 3

Dodaj przyprawy: sól, cukier, pieprz, Bulion Knorra, posiekany szczypiorek/koperek oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Na końcu dodaj sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta duszona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kapusta z grochem
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta duszonaKapusta duszona

Kapusta duszona serwowana na ciepło pasuje do wielu dań obiadowych, zwłaszcza kotletów schabowych i mielonych, gotowanych ziemniaków oraz pieczeni z karkówki. Ma kremową konsystencję i delikatny smak, a ponadto przygotowuje się ją szybko i łatwo. Zacznij od zeszklenia cebuli, najlepiej w garnku o grubym dnie, a następnie dodaj poszatkowaną białą kapustę i duś ją pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Kiedy zmięknie, wlej do niej bulion na włoszczyźnie oraz wrzuć sugerowane przyprawy. Żeby zagęścić danie, dodaj także słodką śmietanę, która nada duszonej kapuście smaku. Możesz również dołączyć do niej posiekany świeży koperek, który znakomicie skomponuje się z całością. Przygotowane w ten sposób warzywo sprawdzi się szczególnie jako dodatek do zimowych obiadów, kiedy dostępnych jest niewiele świeżych warzyw – będzie dobrą alternatywą na przykład dla kapusty zasmażanej. Przygotuj ją według podanego przepisu i przekonaj się, jak proste, smaczne, a jednocześnie szybkie może być gotowanie. Do dzieła!