
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
0.5 szklanki
1 łyżka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę zeszklij na maśle.
Krok 2
Kapustę poszatkuj, dodaj do cebuli, dolej pół szkl wody i duś pod przykryciem 10 minut.
Krok 3
Dodaj przyprawy: sól, cukier, pieprz, Bulion Knorra, posiekany szczypiorek/koperek oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Na końcu dodaj sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta duszona
Kapusta duszona serwowana na ciepło pasuje do wielu dań obiadowych, zwłaszcza kotletów schabowych i mielonych, gotowanych ziemniaków oraz pieczeni z karkówki. Ma kremową konsystencję i delikatny smak, a ponadto przygotowuje się ją szybko i łatwo. Zacznij od zeszklenia cebuli, najlepiej w garnku o grubym dnie, a następnie dodaj poszatkowaną białą kapustę i duś ją pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Kiedy zmięknie, wlej do niej bulion na włoszczyźnie oraz wrzuć sugerowane przyprawy. Żeby zagęścić danie, dodaj także słodką śmietanę, która nada duszonej kapuście smaku. Możesz również dołączyć do niej posiekany świeży koperek, który znakomicie skomponuje się z całością. Przygotowane w ten sposób warzywo sprawdzi się szczególnie jako dodatek do zimowych obiadów, kiedy dostępnych jest niewiele świeżych warzyw – będzie dobrą alternatywą na przykład dla kapusty zasmażanej. Przygotuj ją według podanego przepisu i przekonaj się, jak proste, smaczne, a jednocześnie szybkie może być gotowanie. Do dzieła!