Cukinia ze śmietaną – zapiekana: przepis na gęsto | Przepisy.pl pixel

Cukinia ze śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
106 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

195 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytą wcześniej cukinię pokrój w grube plastry i podsmaż na patelni.

Cukinia ze śmietaną - Krok 1

Krok 2

Sos Knorr wymieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię. Gotuj chwilę, aż zgęstnieje. Do cukinii dodaj otartą skórkę z cytryny. W ten sposób przygotowane warzywo to idealny dodatek do ryby z ryżem.

Cukinia ze śmietaną - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia ze śmietanąCukinia ze śmietaną

Cukinia jest smacznym warzywem, które często stanowi dodatek do wielu potraw, ale podana w odpowiedni sposób może być również samodzielnym daniem. Choć pochodzi z Włoch, uprawiana jest również w naszych regionach. Sezon na nią trwa od lata do jesieni i to przede wszystkim wtedy warto przyrządzać potrawy z jej wykorzystaniem. Jak  przygotować cukinię? Warzywo zetrzyj na tarce, połącz z jajkiem i usmaż w formie placuszków. Możesz również pokroić ją w plastry o grubości co najmniej 1 cm i podsmażyć na patelni, na rozgrzanej oliwie lub oleju. Jeśli nie przepadasz za skórką cukinii, wcześniej ją obierz. Sos do warzyw na ciepło połącz ze śmietaną, wlej na patelnię i dokładnie wymieszaj. Dodaj skórkę z cytryny, a dla urozmaicenia smaku również zioła, np. prowansalskie, bazylię czy natkę pietruszki. Poczekaj, aż śmietana zgęstnieje i zawartość patelni wyłóż na talerz. Tak przygotowaną cukinię serwuj solo lub jako dodatek do innych potraw, np. makaronu, filetu z kurczaka lub ryby z ryżem. Skorzystaj z naszego przepisu i przekonaj się, jakie to proste i smaczne danie!