Cukinia ze śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia ze śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

92 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytą wcześniej cukinię pokrój w grube plastry i podsmaż na patelni.

Cukinia ze śmietaną - Krok 1

Krok 2

Sos Knorr wymieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię. Gotuj chwilę, aż zgęstnieje. Do cukinii dodaj otartą skórkę z cytryny. W ten sposób przygotowane warzywo to idealny dodatek do ryby z ryżem.

Cukinia ze śmietaną - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia ze śmietanąCukinia ze śmietaną

Cukinia jest smacznym warzywem, które często stanowi dodatek do wielu potraw, ale podana w odpowiedni sposób może być również samodzielnym daniem. Choć pochodzi z Włoch, uprawiana jest również w naszych regionach. Sezon na nią trwa od lata do jesieni i to przede wszystkim wtedy warto przyrządzać potrawy z jej wykorzystaniem. Jak  przygotować cukinię? Warzywo zetrzyj na tarce, połącz z jajkiem i usmaż w formie placuszków. Możesz również pokroić ją w plastry o grubości co najmniej 1 cm i podsmażyć na patelni, na rozgrzanej oliwie lub oleju. Jeśli nie przepadasz za skórką cukinii, wcześniej ją obierz. Sos do warzyw na ciepło połącz ze śmietaną, wlej na patelnię i dokładnie wymieszaj. Dodaj skórkę z cytryny, a dla urozmaicenia smaku również zioła, np. prowansalskie, bazylię czy natkę pietruszki. Poczekaj, aż śmietana zgęstnieje i zawartość patelni wyłóż na talerz. Tak przygotowaną cukinię serwuj solo lub jako dodatek do innych potraw, np. makaronu, filetu z kurczaka lub ryby z ryżem. Skorzystaj z naszego przepisu i przekonaj się, jakie to proste i smaczne danie!