Dekoracja tortu bitą śmietaną – jak ozdobić wypiek?
Dekoracja tortu bitą śmietaną sprawi, że wypiek będzie nie tylko smaczny, lecz także elegancko zaprezentuje się na urodzinowym, imieninowym czy weselnym stole. Podpowiadamy, co zrobić, aby bita śmietana do tortu nadawała się świetnie do tworzenia ozdób. Przedstawiamy również cenne wskazówki, które ułatwią dekorowanie i tynkowanie tortu bitą śmietaną.
Bita śmietana do tortu – jak ją przygotować?
Aby bita śmietana nadawała się do dekorowania tortu, powinna być dobrze ubita. W celu nadania jej odpowiednio sztywnej konsystencji, warto ubijać ją razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone, galaretką, żelatyną czy sokiem z cytryny.
Śmietanę do tortu można ubijać za pomocą miksera lub w sposób ręczny, korzystając w trzepaczki. Trzeba pamiętać o tym, że zarówno naczynie, wszystkie składniki, jak i trzepaczka czy końcówki miksera powinny być dobrze schłodzone. Dlatego najlepiej umieścić je w lodówce przed ubijaniem śmietany do tortu.
Dodatki należy dodawać stopniowo do śmietany, dopiero kiedy nabierze ona gęstej konsystencji.
Jakie narzędzia ułatwią zdobienie i tynkowanie tortu bitą śmietaną?
Do dekoracji tortu przydatna będzie szpatułka cukiernicza, która pomaga wygładzić bitą śmietanę oraz nałożyć ją na boki tortu. Pozwoli to nie tylko uzyskać ciekawy efekt ozdobny, lecz także zatuszować nierówności czy ewentualne przypalenia ciasta.
Tworzenie dekoracji tortu znacznie ułatwią wyciskacz, szpryca lub rękaw cukierniczy do wyciskania kremu. Można także zastąpić tego typu narzędzia woreczkiem śniadaniowym, workiem do dekorowania kremami czy zwiniętym w rulon papierem do pieczenia. Dzięki ich użyciu uzyska się dowolne wzory oraz napisy z bitej śmietany do tortu – np. imię i wiek solenizanta.
Rękawy cukiernicze do dekoracji tortu warto wyposażyć w wymienne końcówki zwane tylkami. Umożliwiają one tworzenie w prosty sposób różnych ciekawych form, np. gwiazdek, kół, kwiatów, linii, listków, serduszek, choinek itp. Zdobienie tortu ułatwi ponadto spray z bitą śmietaną. Jego użycie pozwala bez trudu wykonać np. tort bezowy.
Bita śmietana na tort w różnych kolorach
Bita śmietana do tortu nie musi być śnieżnobiała! Można wykorzystać gotowe barwniki spożywcze, a także kisiele, soki owocowe, kakao, dżemy, warzywa czy owoce.
- Aby otrzymać zielony kolor, warto wykorzystać zblendowane liście szpinaku czy jarmużu.
- W celu uzyskania czerwonej bitej śmietany do tortu sprawdzą się truskawki lub buraki.
- Różowy kolor powstanie, jeżeli zostanie dodany sok lub kisiel z malin czy wiśni. Ten sposób pozwoli przygotować np. bajeczny torcik dla księżniczki.
- Do nadania śmietanie do tortu fioletowego koloru nadają się borówki.
- Z kolei do brązowego – kakao lub karob.
Dekoracja tortu bitą śmietaną nie jest niczym trudnym
Dekorowanie tortu bitą śmietaną nie wymaga wyjątkowych zdolności artystycznych. Jesteśmy przekonani, że zdołasz pięknie ozdobić tort własnymi siłami – pomogą ci w tym wspomniane barwniki oraz odpowiednie narzędzia cukiernicze.
Komentarze (0)