Frużelina do tortu i ciasta – co to? Jak zrobić ją w wersji malinowej lub wiśniowej?

Frużelina to nieodłączny dodatek do chrupiących gofrów i naleśników serwowanych na słodko. Na tym jednak nie kończą się jej apetyczne możliwości! Frużelina do tortu pasuje równie dobrze, kapitalnie sprawdzi się też jako uzupełnienie ciast i nadzienie kruchych babeczek. Z czym jeszcze można ją łączyć i czym dokładnie frużelina różni się od innych domowych przetworów? Jak zrobić frużelinę do ciasta samodzielnie? Poznaj ją od kuchni!

Co to frużelina? Jak ją zrobić?

Domowe dżemy, marmolady i konfitury to przysmaki, dzięki którym łatwo jest zachować smak sezonowych produktów na długie miesiące. Podobnie jest w przypadku frużeliny, czyli owoców w żelowej formie. Konsystencja przypomina tężejącą galaretkę, a z wyglądu może kojarzyć się z kisielem. Jak zrobić frużelinę do tortu? Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników, nie jest to też czasochłonne. Przyrządzając ją samodzielnie, łatwo jest kontrolować smak frużeliny – w zależności od użytych proporcji może być bardziej słodka lub kwaśna. Jak zrobić frużelinę?

Jakie owoce wybierać do frużeliny? Jak zrobić ją z określonych owoców?

Ta kwestia pozostawia szefom kuchni dużą swobodę. Frużelina z truskawek, wiśni, malin, czereśni, porzeczek, borówek amerykańskich, a może z agrestu? Każda z nich wspaniale wzbogaci desery.

Należy pamiętać, że w zależności od wybranego rodzaju, zmieniać będą się proporcje reszty składników na frużelinę. Użycia większej ilości składnika żelującego wymagają owoce, które podczas podgrzewania wypuszczają dużą ilość soku, a zarazem cechują się niższą zawartością pektyn (naturalnie występujących składników, mających działanie żelujące).

Frużelina – jak zrobić?

Podstawowy przepis na frużelinę obejmuje zaledwie pięć składników: owoce, pektynę lub cukier żelujący, cukier, mąkę ziemniaczaną i wodę. Przygotowanie frużeliny krok po kroku:

  1. Świeże owoce na frużelinę umyj, osusz na ręczniku papierowym i przełóż do garnka z grubym dnem.
  2. Dodaj cukier według własnych preferencji smakowych i wybranych owoców. Jeśli są słodkie, na pół kilograma owoców wystarczą dwie łyżki cukru.
  3. Podgrzewaj na małym ogniu. Gdy cukier rozpuści się, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej wcześniej w niewielkiej porcji wody.
  4. Całość podgrzewaj przez 4-5 minut, nie doprowadzaj do wrzenia.
  5. Frużelina jest gotowa do degustacji!

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić frużelinę wiśniową, dodaj korzenne przyprawy, np. cynamon lub kardamon. Taki akcent doskonale współgra np. z sernikiem lub brownie. Jak zrobić frużelinę z truskawek albo malinową? Przepis na frużelinę nie zmienia się, ale dobrze jest uwzględnić w recepturze kilka kropel soku z cytryny i świeżą miętę, które przełamią owocową słodycz.

Frużelina do ciasta – co trzeba wiedzieć?

Można podawać ją jako apetyczny mus, który doskonale urozmaici smak wypieków, lodów i puddingów. W tych przypadkach konsystencja ma drugorzędne znaczenie. Jeśli jednak planujemy dodać frużelinę do ciasta, to ta powinna być gęsta. Jak zrobić gęstą frużelinę? Należy zwiększyć ilość składnika żelującego w przepisie.

Do czego pasuje frużelina? Propozycje podania

To bardzo uniwersalny dodatek, więc warto mieć kilka słoiczków w kuchennej szafce. Frużelina pasować będzie do amerykańskich naleśników (pancakes), które śmiało można określić mianem śniadania mistrzów. Przyda się także do bardziej swojskich naleśników z wiśniami oraz naleśników z truskawkami, które po krótkim pobycie w piekarniku smakują jeszcze lepiej.

Jeśli boisz się, że gofry bez cukru nie będą smakować, jak twój wymarzony przysmak również sięgnij po owoce w żelu. Frużelina do tortu, do ciasta bądź do gofrów bezglutenowych również pasuje, jak ulał! Ułóż ją na talerzyku tuż obok tarty z korzenną gruszką i masą migdałową, a deser będzie prezentował się jak specjał z renomowanej cukierni.