Amerykańskie naleśniki (pancakes)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

4866 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

597 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 szklanki

2 sztuki

100 gramów

3 łyżeczki

3 łyżki

150 mililitrów

0.5 łyżeczki

80 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja, mąkę, roztopione masło, proszek do pieczenia, cukier i mleko wymieszaj dokładnie odstaw na kilkanaście minut.

Amerykańskie naleśniki (pancakes) - Krok 1

Krok 2

Następnie na patelni rozgrzej odpowiednią porcję oleju z masłem i smaż małe, okrągłe placuszki o średnicy 10 centymetrów.

Amerykańskie naleśniki (pancakes) - Krok 2

Krok 3

Przewracaj placki na drugą stronę tak, aby były złoto- brązowe. Możesz przykryć patelnię i smażyć powoli przez 10 minut.

Amerykańskie naleśniki (pancakes) - Krok 3

Krok 4

Gotowe placki podawaj posypane cynamonem i polane syropem klonowym. Możesz również użyć ulubionych dodatków.

Amerykańskie naleśniki (pancakes) - Krok 4
14

Opinie o przepisie

  • Skarbusiowa Monia

    Skarbusiowa Monia , 28.07.2020

    Robił je już kilka razy i są rewelacyjne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alice Alice

    Alice Alice , 16.07.2020

    Najlepsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Skarbusiowa Monia

    Skarbusiowa Monia , 10.07.2020

    Bardzo dobry przepis ale ja nie dodaje cynamonu, bo nie lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • siemaneczko mordeczko

    siemaneczko mordeczko , 29.06.2020

    Ile to ma kalorii?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Julia  Dziuba

    Julia Dziuba , 19.04.2020

    smaczne, ale nie polecam jeść za dużo, bo zapycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Leśniak

    Monika Leśniak , 27.03.2020

    TAK . Przepis zmieniłabym na zdrowsze bezglutenowe pancakes ,które są teraz bardzo modne . Mąke pszenną zamieniłabym na mąki pełnoziarniste bez glutenu takie jak np mąka jaglana , kokosowa , gryczana , ryżowa Przepis na jedną porcje ok. 4 sztuki brzmiał by w ten sposób : 1 łyżka mąki kokosowej 2 lyżki mąki jaglanej lub ryżowej 1 lyżka platków owsianych 2 jajka 1 lyżeczka roztopinego oleju kokosowego 100 ml mleka pół banana szczypta soli 1/4 lyżeczki cynamonu pół lyżeczki sody oczyszczonej Wszyskie składniki suche mieszamy razem w jednej misce. W drugiej misce rozgniatamy pół banana dodajemy, jajka, mleko i roztopiony olej kokosowy i mieszamy. mokre skladniki mieszamy z suchymi i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnie i na odrobinie np. oleju kokosowego smażymy naleśniki z dwóch stron . Przkłady dekoracju : pół banana, miód i wiórki kokosowe lub jak kto lubi :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz  Solnica

    Mateusz Solnica , 13.03.2020

    Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Ngatsimi Betayene

    Beata Ngatsimi Betayene , 16.02.2020

    Zredukowałam ilość rozgrzanego masła o połowę i proszku do pieczenia też dałam mniej. Syrop klonowy zbędny. Ja podałam z marmoladą z czarnej porzeczki. Fajne też z powidłami. No uciecha dla podniebienia, ale z umiarem ponieważ niezbyt fit. Ale co tam... Raz kiedyś można sobie trochę pofolgować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbigniew witczak

    zbigniew witczak , 19.03.2019

    Mnie zawsze smakują i zawsze się udają są wspaniałe. Dobra wyżerka ale z umiarem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Surynt

    Jarek Surynt , 04.01.2019

    ile mleka wlać?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina Celemer

    Malwina Celemer , 04.11.2018

    super. Dla osub co nspewno mają wszystkie produkty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Włoszyński

    Sławomir Włoszyński , 01.05.2018

    Jeszcze dobrze nie wiedziałem gdzie Ameryka leży,a już jadłem,a teraz robię te placuszki nazywane po prostu z jabłkami.Przecież syrop klonowy jest tu całkowicie zbędny.I żadnego proszku!Dodaję żółtka ze smnietanką i na koniec pianę z białek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Ma.

    Alicja Ma. , 12.04.2017

    szkoda, że z proszku....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Amerykańskie naleśniki (pancakes)Amerykańskie naleśniki (pancakes)

Pancakes, czy jak kto woli – pankejksy, szturmem wdarły się na polskie stoły. Podaje się je na słodkie śniadania, podwieczorki i kolacje. Uwielbiają je wszyscy! Sprawdzą się zwłaszcza w weekendy, kiedy masz więcej czasu. Pancakes stanowić mogą świetną alternatywę dla śniadaniowych sandwichy czy owsianek. Do przygotowania placków nie trzeba wiele wprawy. Dla początkującego kucharza trudne może być jedynie przewracanie naleśników, ale to sztuka, którą szybko opanujesz. Pancakes wyrastają pulchne, są smaczne i delikatne więc natychmiast znikają z talerzy. Przepis na ciasto nie jest klasyczny, to nowa wersja, która umożliwi szybsze przygotowanie tego dania. Naleśniki możesz podawać po amerykańsku, polane syropem klonowym. Możesz również posypać je cynamonem i serwować w towarzystwie konfitury. W każdym wydaniu smakować będą wyśmienicie. Również na zimno, jako słodka przekąska, zachowują wszystkie swoje walory.