Amerykańskie naleśniki (pancakes)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

4564 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

596 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 szklanki

2 sztuki

100 gramów

3 łyżeczki

3 łyżki

150 mililitrów

0.5 łyżeczki

80 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja, mąkę, roztopione masło, proszek do pieczenia, cukier i mleko wymieszaj dokładnie odstaw na kilkanaście minut.

Amerykańskie naleśniki (pancakes) - Krok 1

Krok 2

Następnie na patelni rozgrzej odpowiednią porcję oleju z masłem i smaż małe, okrągłe placuszki o średnicy 10 centymetrów.

Amerykańskie naleśniki (pancakes) - Krok 2

Krok 3

Przewracaj placki na drugą stronę tak, aby były złoto- brązowe. Możesz przykryć patelnię i smażyć powoli przez 10 minut.

Amerykańskie naleśniki (pancakes) - Krok 3

Krok 4

Gotowe placki podawaj posypane cynamonem i polane syropem klonowym. Możesz również użyć ulubionych dodatków.

Amerykańskie naleśniki (pancakes) - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • Monika Leśniak

    Monika Leśniak

    TAK . Przepis zmieniłabym na zdrowsze bezglutenowe pancakes ,które są teraz bardzo modne . Mąke pszenną zamieniłabym na mąki pełnoziarniste bez glutenu takie jak np mąka jaglana , kokosowa , gryczana , ryżowa Przepis na jedną porcje ok. 4 sztuki brzmiał by w ten sposób : 1 łyżka mąki kokosowej 2 lyżki mąki jaglanej lub ryżowej 1 lyżka platków owsianych 2 jajka 1 lyżeczka roztopinego oleju kokosowego 100 ml mleka pół banana szczypta soli 1/4 lyżeczki cynamonu pół lyżeczki sody oczyszczonej Wszyskie składniki suche mieszamy razem w jednej misce. W drugiej misce rozgniatamy pół banana dodajemy, jajka, mleko i roztopiony olej kokosowy i mieszamy. mokre skladniki mieszamy z suchymi i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnie i na odrobinie np. oleju kokosowego smażymy naleśniki z dwóch stron . Przkłady dekoracju : pół banana, miód i wiórki kokosowe lub jak kto lubi :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz  Solnica

    Mateusz Solnica

    Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Ngatsimi Betayene

    Beata Ngatsimi Betayene

    Zredukowałam ilość rozgrzanego masła o połowę i proszku do pieczenia też dałam mniej. Syrop klonowy zbędny. Ja podałam z marmoladą z czarnej porzeczki. Fajne też z powidłami. No uciecha dla podniebienia, ale z umiarem ponieważ niezbyt fit. Ale co tam... Raz kiedyś można sobie trochę pofolgować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbigniew witczak

    zbigniew witczak

    Mnie zawsze smakują i zawsze się udają są wspaniałe. Dobra wyżerka ale z umiarem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Surynt

    Jarek Surynt

    ile mleka wlać?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina Celemer

    Malwina Celemer

    super. Dla osub co nspewno mają wszystkie produkty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Włoszyński

    Sławomir Włoszyński

    Jeszcze dobrze nie wiedziałem gdzie Ameryka leży,a już jadłem,a teraz robię te placuszki nazywane po prostu z jabłkami.Przecież syrop klonowy jest tu całkowicie zbędny.I żadnego proszku!Dodaję żółtka ze smnietanką i na koniec pianę z białek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Ma.

    Alicja Ma.

    szkoda, że z proszku....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Amerykańskie naleśniki (pancakes)Amerykańskie naleśniki (pancakes)

Pancakes, czy jak kto woli – pankejksy, szturmem wdarły się na polskie stoły. Podaje się je na słodkie śniadania, podwieczorki i kolacje. Uwielbiają je wszyscy! Sprawdzą się zwłaszcza w weekendy, kiedy masz więcej czasu. Pancakes stanowić mogą świetną alternatywę dla śniadaniowych sandwichy czy owsianek. Do przygotowania placków nie trzeba wiele wprawy. Dla początkującego kucharza trudne może być jedynie przewracanie naleśników, ale to sztuka, którą szybko opanujesz. Pancakes wyrastają pulchne, są smaczne i delikatne więc natychmiast znikają z talerzy. Przepis na ciasto nie jest klasyczny, to nowa wersja, która umożliwi szybsze przygotowanie tego dania. Naleśniki możesz podawać po amerykańsku, polane syropem klonowym. Możesz również posypać je cynamonem i serwować w towarzystwie konfitury. W każdym wydaniu smakować będą wyśmienicie. Również na zimno, jako słodka przekąska, zachowują wszystkie swoje walory.