
Składniki
1 szklanka
2 szklanki
2 sztuki
100 gramów
3 łyżeczki
3 łyżki
150 mililitrów
0.5 łyżeczki
80 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski lub garnka wbij jajka, wsyp mąkę, dodaj roztopione masło, proszek do pieczenia, cukier oraz mleko. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem tak, by ciasto było gładkie i nie zawierało żadnych grudek.

Krok 2
Na patelnię wlej odrobinę oleju i dodaj masło. Gdy tłuszcz będzie dobrze nagrzany za pomocą łyżki lub niewielkiej chochelki nakładaj trochę ciasta i formuj okrągłe, płaskie placuszki o średnicy około 10 cm.

Krok 3
Przewracaj placki na drugą stronę, i obsmażaj tak długo, aż nabiorą złocistej barwy. Możesz również przykryć patelnię i smażyć powoli przez około 10 minut.

Krok 4
Gotowe placki najpierw wyłóż na papierowy ręcznik kuchenny, żeby obciekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie układaj na talerzu. Amerykańskie pancekes podawaj posypane mielonym cynamonem i polane syropem klonowym. Możesz również użyć innych ulubionych dodatków, jak jogurt, serek homogenizowany czy mus owocowy.


Dobra rada:
Naleśniki amerykańskie będą doskonale smakować również z innymi przysmakami. Delikatne pulchne ciasto świetnie podkreślają takie dodatki jak bita śmietana, dżemy, powidła, słodkie kremy czy świeże lub podsmażone owoce. Warto eksperymentować!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Amerykańskie naleśniki (pancakes)
Pancakes lub jak kto woli – pankejksy, czyli amerykańskie naleśniki, szturmem wdarły się na polskie stoły. Podaje się je na słodkie śniadania, podwieczorki i kolacje. Uwielbiają je wszyscy, bez wyjątku! Puszyste placuszki nie przypominają naszych swojskich naleśników, więc okażą się nowym, interesującym akcentem w codziennym śniadaniowym menu.
Dla kogo?
Do przygotowania placków amerykańskich nie trzeba wiele wprawy. Dla początkującego kucharza trudne może być jedynie przewracanie naleśników, ale to sztuka, którą szybko opanujesz, bo nasze placuszki mają niewielkie rozmiary. Nie martw się proporcjami składników na pancakes. Przepis na naleśniki amerykańskie jest bardzo prosty i zawiera dokładne wskazówki wraz ze zdjęciami.
Na jaką okazję?
Sprawdzą się zwłaszcza w weekendy, kiedy o poranku masz nieco więcej czasu. Pancakes amerykańskie mogą stanowić świetną alternatywę dla śniadaniowych sandwichy, klasycznych naleśników czy owsianek. Kanapki nie mogą się z nimi równać!
Czy wiesz, że?
Czym przepis na pancakes różni się od klasycznych naleśników? Placuszki wyrastają pulchne, ponieważ do ciasta dodawana jest odrobina proszku spulchniającego. Przepis na ciasto na naleśniki amerykańskie nie jest klasyczny, to nowa wersja, która umożliwi szybsze przygotowanie tego dania.
Dla urozmaicenia:
Naleśniki pancakes podawaj po amerykańsku, czyli polane syropem klonowym. Możesz także posypać je cynamonem i serwować w towarzystwie ulubionych konfitur. Świetnie smakują również z bitą śmietaną oraz kawałkami świeżych owoców. Trzeba przyznać, że w każdym wydaniu placki amerykańskie pachną i smakują wyśmienicie. Życzymy smacznego!