Pancakes - przepis na naleśniki amerykańskie | Przepisy.pl pixel

Amerykańskie naleśniki (pancakes)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

70

5889 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

968 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2244 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 szklanki

2 sztuki

100 gramów

3 łyżeczki

3 łyżki

150 mililitrów

0.5 łyżeczki

80 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski lub garnka wbij jajka, wsyp mąkę, dodaj roztopione masło, proszek do pieczenia, cukier oraz mleko. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem tak, by ciasto było gładkie i nie zawierało żadnych grudek.

Amerykańskie naleśniki (pancakes) - Krok 1

Krok 2

Na patelnię wlej odrobinę oleju i dodaj masło. Gdy tłuszcz będzie dobrze nagrzany za pomocą łyżki lub niewielkiej chochelki nakładaj trochę ciasta i formuj okrągłe, płaskie placuszki o średnicy około 10 cm.

Amerykańskie naleśniki (pancakes) - Krok 2

Krok 3

Przewracaj placki na drugą stronę, i obsmażaj tak długo, aż nabiorą złocistej barwy. Możesz również przykryć patelnię i smażyć powoli przez około 10 minut.

Amerykańskie naleśniki (pancakes) - Krok 3

Krok 4

Gotowe placki najpierw wyłóż na papierowy ręcznik kuchenny, żeby obciekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie układaj na talerzu. Amerykańskie pancekes podawaj posypane mielonym cynamonem i polane syropem klonowym. Możesz również użyć innych ulubionych dodatków, jak jogurt, serek homogenizowany czy mus owocowy.

Amerykańskie naleśniki (pancakes) - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Naleśniki amerykańskie będą doskonale smakować również z innymi przysmakami. Delikatne pulchne ciasto świetnie podkreślają takie dodatki jak bita śmietana, dżemy, powidła, słodkie kremy czy świeże lub podsmażone owoce. Warto eksperymentować!

17

Opinie o przepisie

  • Marzenie1000

    Marzenie1000 , 30.04.2023

    W recepturze jest masło do smażenie , potem piszecie że smażymy na odrobinie oleju :( to co zrobić z tym masłem?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • NieUmiemGotować

    NieUmiemGotować , 04.11.2021

    Robię je pierwszy raz trzymajcie za mnie kciuki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Skarbusiowa Monia

    Skarbusiowa Monia , 28.07.2020

    Robił je już kilka razy i są rewelacyjne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alice Alice

    Alice Alice , 16.07.2020

    Najlepsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Skarbusiowa Monia

    Skarbusiowa Monia , 10.07.2020

    Bardzo dobry przepis ale ja nie dodaje cynamonu, bo nie lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • siemaneczko mordeczko

    siemaneczko mordeczko , 29.06.2020

    Ile to ma kalorii?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Julia  Dziuba

    Julia Dziuba , 19.04.2020

    smaczne, ale nie polecam jeść za dużo, bo zapycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Leśniak

    Monika Leśniak , 27.03.2020

    TAK . Przepis zmieniłabym na zdrowsze bezglutenowe pancakes ,które są teraz bardzo modne . Mąke pszenną zamieniłabym na mąki pełnoziarniste bez glutenu takie jak np mąka jaglana , kokosowa , gryczana , ryżowa Przepis na jedną porcje ok. 4 sztuki brzmiał by w ten sposób : 1 łyżka mąki kokosowej 2 lyżki mąki jaglanej lub ryżowej 1 lyżka platków owsianych 2 jajka 1 lyżeczka roztopinego oleju kokosowego 100 ml mleka pół banana szczypta soli 1/4 lyżeczki cynamonu pół lyżeczki sody oczyszczonej Wszyskie składniki suche mieszamy razem w jednej misce. W drugiej misce rozgniatamy pół banana dodajemy, jajka, mleko i roztopiony olej kokosowy i mieszamy. mokre skladniki mieszamy z suchymi i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnie i na odrobinie np. oleju kokosowego smażymy naleśniki z dwóch stron . Przkłady dekoracju : pół banana, miód i wiórki kokosowe lub jak kto lubi :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz  Solnica

    Mateusz Solnica , 13.03.2020

    Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Ngatsimi Betayene

    Beata Ngatsimi Betayene , 16.02.2020

    Zredukowałam ilość rozgrzanego masła o połowę i proszku do pieczenia też dałam mniej. Syrop klonowy zbędny. Ja podałam z marmoladą z czarnej porzeczki. Fajne też z powidłami. No uciecha dla podniebienia, ale z umiarem ponieważ niezbyt fit. Ale co tam... Raz kiedyś można sobie trochę pofolgować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbigniew witczak

    zbigniew witczak , 19.03.2019

    Mnie zawsze smakują i zawsze się udają są wspaniałe. Dobra wyżerka ale z umiarem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Surynt

    Jarek Surynt , 04.01.2019

    ile mleka wlać?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina Celemer

    Malwina Celemer , 04.11.2018

    super. Dla osub co nspewno mają wszystkie produkty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Włoszyński

    Sławomir Włoszyński , 01.05.2018

    Jeszcze dobrze nie wiedziałem gdzie Ameryka leży,a już jadłem,a teraz robię te placuszki nazywane po prostu z jabłkami.Przecież syrop klonowy jest tu całkowicie zbędny.I żadnego proszku!Dodaję żółtka ze smnietanką i na koniec pianę z białek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Ma.

    Alicja Ma. , 12.04.2017

    szkoda, że z proszku....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Amerykańskie naleśniki (pancakes) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Amerykańskie naleśniki (pancakes)Amerykańskie naleśniki (pancakes)

Pancakes lub jak kto woli – pankejksy, czyli amerykańskie naleśniki, szturmem wdarły się na polskie stoły. Podaje się je na słodkie śniadania, podwieczorki i kolacje. Uwielbiają je wszyscy, bez wyjątku! Puszyste placuszki nie przypominają naszych swojskich naleśników, więc okażą się nowym, interesującym akcentem w codziennym śniadaniowym menu.

Dla kogo?

Do przygotowania placków amerykańskich nie trzeba wiele wprawy. Dla początkującego kucharza trudne może być jedynie przewracanie naleśników, ale to sztuka, którą szybko opanujesz, bo nasze placuszki mają niewielkie rozmiary. Nie martw się proporcjami składników na pancakes. Przepis na naleśniki amerykańskie jest bardzo prosty i zawiera dokładne wskazówki wraz ze zdjęciami.

Na jaką okazję?

Sprawdzą się zwłaszcza w weekendy, kiedy o poranku masz nieco więcej czasu. Pancakes amerykańskie mogą stanowić świetną alternatywę dla śniadaniowych sandwichy, klasycznych naleśników czy owsianek. Kanapki nie mogą się z nimi równać!

Czy wiesz, że?

Czym przepis na pancakes różni się od klasycznych naleśników? Placuszki wyrastają pulchne, ponieważ do ciasta dodawana jest odrobina proszku spulchniającego. Przepis na ciasto na naleśniki amerykańskie nie jest klasyczny, to nowa wersja, która umożliwi szybsze przygotowanie tego dania.

Dla urozmaicenia:

Naleśniki pancakes podawaj po amerykańsku, czyli polane syropem klonowym. Możesz także posypać je cynamonem i serwować w towarzystwie ulubionych konfitur. Świetnie smakują również z bitą śmietaną oraz kawałkami świeżych owoców. Trzeba przyznać, że w każdym wydaniu placki amerykańskie pachną i smakują wyśmienicie. Życzymy smacznego!