
Składniki
30 mililitrów
100 gramów
0.5 szklanki
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 szklanka
30 gramów
2 łyżki
3 sztuki
0.5 szklanki
300 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1/3 truskawek zasyp cukrem, a następnie zmiksuj przy użyciu blendera. Pozostałe truskawki pokrój w ćwiartki i wymieszaj z powstałym sosem. Miętę pokrój w cienkie paski i dodaj do owoców.

Krok 2
Do miski wbij jajka, następnie dodaj pozostałe składniki – mąkę, mleko, wodę, olej oraz miód i wymieszaj uzyskując ciasto o gładkiej konsystencji.

Krok 3
Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Krok 4
Na usmażone naleśniki nałóż owoce i zroluj. Żaroodporne naczynie wysmaruj margaryną i ułóż w nim naleśniki. Polej następnie syropem klonowym i posyp migdałami oraz orzechami. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz 8 minut w temperaturze 175 stopni. Udekoruj listkami mięty lub melisy.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej