Naleśniki z truskawkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

758 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

381 osób wydrukowało

Pobierz pdf

469 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

30 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

30 gramów

300 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 łyżka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1/3 truskawek zasyp cukrem, a następnie zmiksuj przy użyciu blendera. Pozostałe truskawki pokrój w ćwiartki i wymieszaj z powstałym sosem. Miętę pokrój w cienkie paski i dodaj do owoców.

Naleśniki z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Do miski wbij jajka, następnie dodaj pozostałe składniki – mąkę, mleko, wodę, olej oraz miód i wymieszaj uzyskując ciasto o gładkiej konsystencji.

Naleśniki z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Naleśniki z truskawkami - Krok 3

Krok 4

Na usmażone naleśniki nałóż owoce i zroluj. Żaroodporne naczynie wysmaruj margaryną i ułóż w nim naleśniki. Polej następnie syropem klonowym i posyp migdałami oraz orzechami. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz 8 minut w temperaturze 175 stopni. Udekoruj listkami mięty lub melisy.

Naleśniki z truskawkami - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Ryszard Gacek

    Ryszard Gacek

    Ok Pierwszy raz spotykam się z tym że jest to bardzo smaczne!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Wołoszyn

    Patrycja Wołoszyn

    Rewelacja!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej