
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
15 dekagramów
1 opakowanie
30 dekagramów
4 sztuki
3 łyżki
3 sztuki
0.25 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę poszatkować. Chwilkę obgotować. Odcedzić.
Krok 2
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić razem ok. 10 minut.
Krok 3
Dodać kapustę i dusić jeszcze ok. 5 minut, mieszając , by nie doprowadzić do przypalenia. Doprawić solą i pieprzem. Można również dodać kostkę rosołową. Odstawić do ostygnięcia.
Krok 4
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami. Podsmażać ( podlewając wodą lub bulionem ) przez ok. 10 minut.
Krok 5
Koncentrat pomidorowy wymieszać z 3 łyżkami gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie oregano.
Krok 6
Naczynie żaroodporne natłuścić. Na spodzie ułożyć naleśnik. Posmarować ( dokładnie , ale nie grubo) sosem. Ułożyć warstwę mięsa mielonego. Przykryć warstwą warzyw. Posypać startym serem żółtym. Czynność powtórzyć układając: naleśnik, sos, mięso, warzywa, ser. I tak do wyczerpania składników.
Krok 7
Wierzch polać sosem i posypać serem. Zapiekać w 180 C przez ok. 30 minut. Podawać gorące!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej