
Składniki
1 łyżka
8 sztuk
30 dekagramów
1 sztuka
10 dekagramów
1 sztuka
2 łyżki
1 pęczek
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z jabłek zetnij wierzchy, usuń gniazda nasienne, wydrąż miąższ zostawiając 1 centymetrową ściankę i razem z wierzchem drobno pokrój.

Krok 2
Wewnątrz skrop jabłka sokiem z cytryny.

Krok 3
Cebulę i natkę drobno pokrój, pomieszaj z mięsem, pokrojonymi jabłkami, jajkiem i kremówką. Dodaj majeranek, dopraw przyprawą Knorr.

Krok 4
Ser pokrój w małą kostkę. Wsyp do farszu i pomieszaj.

Krok 5
Jabłka napełnij farszem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Nadziewane jabłka
Jabłka wspaniale smakują w połączeniu z różnego rodzaju mięsami. Sprawdzają się jako dodatek do potraw pieczonych, ale też jako nadzienie lub składnik sosu. Są znakomite również w roli głównej, przygotowane z wytrawnym farszem z mięsa mielonego. Jeśli szukasz oryginalnego sposobu podania drobiu, koniecznie wypróbuj nadziewane jabłka. Wydrążone owoce, skropione cytryną, nadziej farszem mięsnym z dodatkiem cebuli, natki pietruszki, kawałków jabłka i śmietany kremówki. Aby danie było wyraziste, dodaj też przyprawy, np. majeranek lub tymianek. Całość dopełnij żółtym serem pokrojonym w kostkę. Po upieczeniu nadziewane jabłka będą miały delikatny miąższ, dość pikantne wnętrze i apetyczny wygląd. Sprawdzą się jako dodatek lub główny punkt obiadu. Dobrze skomponują się z nimi zarówno ziemniaczane purée, jak i wytrawne kopytka, które polejesz wytopionym z owoców i mięsa wywarem. Nadziewane jabłka podawaj razem z kapustą kiszoną lub startą marchewką. Przyrządź je na podstawie tego sprawdzonego przepisu.