Nadziewane jabłka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nadziewane jabłka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
181 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

199 osób wydrukowało

Pobierz pdf

518 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

8 sztuk

30 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z jabłek zetnij wierzchy, usuń gniazda nasienne, wydrąż miąższ zostawiając 1 centymetrową ściankę i razem z wierzchem drobno pokrój.

Nadziewane jabłka - Krok 1

Krok 2

Wewnątrz skrop jabłka sokiem z cytryny.

Nadziewane jabłka - Krok 2

Krok 3

Cebulę i natkę drobno pokrój, pomieszaj z mięsem, pokrojonymi jabłkami, jajkiem i kremówką. Dodaj majeranek, dopraw przyprawą Knorr.

Nadziewane jabłka - Krok 3

Krok 4

Ser pokrój w małą kostkę. Wsyp do farszu i pomieszaj.

Nadziewane jabłka - Krok 4

Krok 5

Jabłka napełnij farszem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.

Nadziewane jabłka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nadziewane jabłkaNadziewane jabłka

Jabłka wspaniale smakują w połączeniu z różnego rodzaju mięsami. Sprawdzają się jako dodatek do potraw pieczonych, ale też jako nadzienie lub składnik sosu. Są znakomite również w roli głównej, przygotowane z wytrawnym farszem z mięsa mielonego. Jeśli szukasz oryginalnego sposobu podania drobiu, koniecznie wypróbuj nadziewane jabłka. Wydrążone owoce, skropione cytryną, nadziej farszem mięsnym z dodatkiem cebuli, natki pietruszki, kawałków jabłka i śmietany kremówki. Aby danie było wyraziste, dodaj też przyprawy, np. majeranek lub tymianek. Całość dopełnij żółtym serem pokrojonym w kostkę. Po upieczeniu nadziewane jabłka będą miały delikatny miąższ, dość pikantne wnętrze i apetyczny wygląd. Sprawdzą się jako dodatek lub główny punkt obiadu. Dobrze skomponują się z nimi zarówno ziemniaczane purée, jak i wytrawne kopytka, które polejesz wytopionym z owoców i mięsa wywarem. Nadziewane jabłka podawaj razem z kapustą kiszoną lub startą marchewką. Przyrządź je na podstawie tego sprawdzonego przepisu.