Nadziewane jabłka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

134 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

404 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

8 sztuk

30 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z jabłek zetnij wierzchy, usuń gniazda nasienne, wydrąż miąższ zostawiając 1 centymetrową ściankę i razem z wierzchem drobno pokrój.

Nadziewane jabłka - Krok 1

Krok 2

Wewnątrz skrop jabłka sokiem z cytryny.

Nadziewane jabłka - Krok 2

Krok 3

Cebulę i natkę drobno pokrój, pomieszaj z mięsem, pokrojonymi jabłkami, jajkiem i kremówką. Dodaj majeranek, dopraw przyprawą Knorr.

Nadziewane jabłka - Krok 3

Krok 4

Ser pokrój w małą kostkę. Wsyp do farszu i pomieszaj.

Nadziewane jabłka - Krok 4

Krok 5

Jabłka napełnij farszem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.

Nadziewane jabłka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nadziewane jabłkaNadziewane jabłka

Jabłka wspaniale smakują w połączeniu z różnego rodzaju mięsami. Sprawdzają się jako dodatek do potraw pieczonych, ale też jako nadzienie lub składnik sosu. Są znakomite również w roli głównej, przygotowane z wytrawnym farszem z mięsa mielonego. Jeśli szukasz oryginalnego sposobu podania drobiu, koniecznie wypróbuj nadziewane jabłka. Wydrążone owoce, skropione cytryną, nadziej farszem mięsnym z dodatkiem cebuli, natki pietruszki, kawałków jabłka i śmietany kremówki. Aby danie było wyraziste, dodaj też przyprawy, np. majeranek lub tymianek. Całość dopełnij żółtym serem pokrojonym w kostkę. Po upieczeniu nadziewane jabłka będą miały delikatny miąższ, dość pikantne wnętrze i apetyczny wygląd. Sprawdzą się jako dodatek lub główny punkt obiadu. Dobrze skomponują się z nimi zarówno ziemniaczane purée, jak i wytrawne kopytka, które polejesz wytopionym z owoców i mięsa wywarem. Nadziewane jabłka podawaj razem z kapustą kiszoną lub startą marchewką. Przyrządź je na podstawie tego sprawdzonego przepisu.