Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

517 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

505 osób wydrukowało

Pobierz pdf

603 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

100 mililitrów

75 mililitrów

4 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżeczka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół. Następnie rozbij delikatnie przez folię tak, aby mięso po całej długości miało podobną grubość. .

Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj miód z octem balsamicznym, oliwą, przyprawą Knorr, czarnym pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i czosnkiem. W powstałej marynacie zanurz piersi z kurczaka.

Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - Krok 2

Krok 3

Mięso grilluj po około 5 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu. Podawaj z sosem Hellmann's Samba.

Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Tuż przed podaniem mięso posmaruj Sosem Hellmann's Samba.

2

Opinie o przepisie

  • Lukasz Trzcinski

    Lukasz Trzcinski , 22.05.2018

    bardzo. dobra. potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kania

    Malgorzata Kania , 29.04.2016

    +ziemniaki z rozmarynem. Aneta pamietaj.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem

Rozmaryn to niezwykle aromatyczna przyprawa, której delikatnie gorzki smak dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa. Roślina ta pochodzi z okolic basenu Morza Śródziemnego, a jej walory były doceniane już w starożytności. Koniecznie wypróbuj, jak dobrze sprawdza się jako dodatek do grillowanego kurczaka. Przekrojone wzdłuż mięso rozbij delikatnie, by miało podobną grubość na całej powierzchni, dzięki czemu będzie się równomiernie opiekało. Marynata do kurczaka także przyrządzona jest na bazie pochodzących z kuchni śródziemnomorskiej składników, takich jak ocet balsamiczny i oliwa. Dodaj do niej posiekany czosnek oraz pieprz, a ich wyrazisty smak złagodź kilkoma łyżkami miodu. Użyj także świeżych gałązek rozmarynu, które – drobno posiekane – z większą intensywnością uwolnią swój aromat. W tak przygotowanej zalewie obtocz kawałki mięsa, a następnie upiecz na grillu, regularnie je obracając. Po kilku minutach kurczak jest gotowy do zjedzenia. Jako dodatek do tego dania podaj sos paprykowo-czosnkowy. Smacznego!