Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem
ZERO WASTE
średnie
792 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
1 łyżeczka
100 mililitrów
75 mililitrów
4 łyżki
1 łyżka
4 łyżki
1 łyżeczka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół. Następnie rozbij delikatnie przez folię tak, aby mięso po całej długości miało podobną grubość. .

Krok 2
W misce wymieszaj miód z octem balsamicznym, oliwą, przyprawą Knorr, czarnym pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i czosnkiem. W powstałej marynacie zanurz piersi z kurczaka.

Krok 3
Mięso grilluj po około 5 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu. Podawaj z sosem Hellmann's Samba.


Dobra rada:
Tuż przed podaniem mięso posmaruj Sosem Hellmann's Samba. Po przygotowaniu tego dania możesz zrobić jeszcze Wrapy z kurczakiem. ZERO WASTE w kuchni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem
Rozmaryn to niezwykle aromatyczna przyprawa, której delikatnie gorzki smak dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa. Roślina ta pochodzi z okolic basenu Morza Śródziemnego, a jej walory były doceniane już w starożytności. Koniecznie wypróbuj, jak dobrze sprawdza się jako dodatek do grillowanego kurczaka. Przekrojone wzdłuż mięso rozbij delikatnie, by miało podobną grubość na całej powierzchni, dzięki czemu będzie się równomiernie opiekało. Marynata do kurczaka także przyrządzona jest na bazie pochodzących z kuchni śródziemnomorskiej składników, takich jak ocet balsamiczny i oliwa. Dodaj do niej posiekany czosnek oraz pieprz, a ich wyrazisty smak złagodź kilkoma łyżkami miodu. Użyj także świeżych gałązek rozmarynu, które – drobno posiekane – z większą intensywnością uwolnią swój aromat. W tak przygotowanej zalewie obtocz kawałki mięsa, a następnie upiecz na grillu, regularnie je obracając. Po kilku minutach kurczak jest gotowy do zjedzenia. Jako dodatek do tego dania podaj sos paprykowo-czosnkowy. Smacznego!