Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem
ZERO WASTE
średnie
806 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 łyżeczka
100 mililitrów
75 mililitrów
4 łyżki
1 łyżka
4 łyżki
1 łyżeczka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół. Następnie rozbij delikatnie przez folię tak, aby mięso po całej długości miało podobną grubość. .

Krok 2
W misce wymieszaj miód z octem balsamicznym, oliwą, przyprawą Knorr, czarnym pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i czosnkiem. W powstałej marynacie zanurz piersi z kurczaka.

Krok 3
Mięso grilluj po około 5 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu. Podawaj z sosem Hellmann's Samba.


Dobra rada:
Tuż przed podaniem mięso posmaruj Sosem Hellmann's Samba. Po przygotowaniu tego dania możesz zrobić jeszcze Wrapy z kurczakiem. ZERO WASTE w kuchni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem
Rozmaryn to niezwykle aromatyczna przyprawa, której delikatnie gorzki smak dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa. Roślina ta pochodzi z okolic basenu Morza Śródziemnego, a jej walory były doceniane już w starożytności. Koniecznie wypróbuj, jak dobrze sprawdza się jako dodatek do grillowanego kurczaka. Przekrojone wzdłuż mięso rozbij delikatnie, by miało podobną grubość na całej powierzchni, dzięki czemu będzie się równomiernie opiekało. Marynata do kurczaka także przyrządzona jest na bazie pochodzących z kuchni śródziemnomorskiej składników, takich jak ocet balsamiczny i oliwa. Dodaj do niej posiekany czosnek oraz pieprz, a ich wyrazisty smak złagodź kilkoma łyżkami miodu. Użyj także świeżych gałązek rozmarynu, które – drobno posiekane – z większą intensywnością uwolnią swój aromat. W tak przygotowanej zalewie obtocz kawałki mięsa, a następnie upiecz na grillu, regularnie je obracając. Po kilku minutach kurczak jest gotowy do zjedzenia. Jako dodatek do tego dania podaj sos paprykowo-czosnkowy. Smacznego!



































