Przepisy na Grill ziołowy
39 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (39) 
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej
Grill ziołowy
Potrawy przygotowywane na grillu dają kucharzowi szerokie pole do popisu. Najczęściej grillowane są mięsa oraz ryby – produkty, które doskonale nadają się do marynowania. Wybierać możesz spośród różnych gatunków: drobiu, wieprzowiny, ryb, jagnięciny czy nawet baraniny. Na szczególną uwagę zasługuje ponadto ciesząca się dużą popularnością wołowina. To z niej przyrządzisz soczyste steki inspirowane kuchnią amerykańską. Do wszystkich mięs przygotuj najpierw odpowiednią marynatę, korzystając z oliwy, czosnku oraz przypraw. Wykorzystaj także świeże zioła. Popularnymi ziołami są tymianek, rozmaryn, bazylia, majeranek oraz oregano, ale sprawdzą się również i te nieco bardziej oryginalne – chociażby wciąż rzadziej używane w Polsce szafran czy kolendra. Sprawdź, które gatunki pasują do wybranego przez Ciebie mięsa. Pokryj je dokładnie marynatą, owiń folią aluminiową lub szczelnie przykryj naczynie, w którym się znajduje i pozostaw w chłodnym miejscu, najlepiej na kilka godzin. Dzięki temu wszystkie smaki zdążą się przeniknąć. W taki sposób przyrządzisz zarówno drób, jak i wołowinę czy wieprzowinę. Z ziołowym aromatem doskonale wypadają także ryby. Przyrządź rybne szaszłyki z łososia i podaj je na chrupiącej grzance. Także warzywa będą miały intensywniejszy smak, gdy przygotujesz do nich ziołową marynatę. Klasycznym połączeniem są na przykład ziemniaki z rozmarynem. Zamień je ewentualnie na bataty i spróbuj, jak smakuje takie połączenie. Dobrym rozwiązaniem na ziołowe dania z grilla, jest także przygotowanie aromatycznego dipu. Dzięki niemu każdy samodzielnie doprawi swoje danie tak mocno, jak lubi. Do misy blendera włóż trochę jogurtu naturalnego oraz majonezu, a następnie połącz je z sosem wyciśniętym z cytryny. Teraz czas na zioła: smak i aromat zapewni świeża pietruszka, bazylia, oregano, tymianek, jak również ząbek czosnku. Sprawdź nasze przepisy na wykorzystanie ziół do grillowania i spróbuj ich w przeróżnych kombinacjach smakowych. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią.