Grill ziołowy

39 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (39)

Wegetariańskie tortille

48

średnie

30 min.
Tortilla to pochodzący z kuchni meksykańskiej placek, który robi się z mąki pszennej lub kukurydzianej. Jest ela...
Warzywa z grilla

36

łatwe

30 min.
Choć grillowanie często kojarzone jest z różnego rodzaju daniami mięsnymi, jest to także świetna okazja do przyr...
Bataty z rozmarynem

42

łatwe

30 min.
Idealny dodatek do dań mięsnych lub ryb! Słodkie ziemniaki z rozmarynem podkreślą i urozmaicą smak każdej potraw...
Steki ze schabu

39

średnie

30 min.
Zbliża się weekend! Znajomi wpadną na grilla, a Ty nie wiesz, czym ich zaskoczyć? Kiełbaski i karkówka to oklepa...
Wrapy z kurczakiem

22

łatwe

30 min.
Wrap, czyli farsz owinięty w placek tortilli, jest daniem, które pochodzi z południowej Europy. Można go przyrzą...
Grillowane udka z rosołu

36

łatwe

30 min.
Jak wykorzystać ugotowane w rosole mięso? Doskonale sprawdzi się przyrządzone na grillu. Grillowane udka z rosoł...
Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem

14

średnie

30 min.
Rozmaryn to niezwykle aromatyczna przyprawa, której delikatnie gorzki smak dobrze komponuje się z różnymi rodzaj...
Szaszłyki z karkówki i boczku

14

średnie

45 min.
Karkówka to mięso, które dobrze nadaje się do dań przygotowywanych na grillu, wykorzystaj ją więc, żeby przyrząd...
Ryba ze szpinakiem

45

łatwe

50 min.
Dorada najlepiej smakuje pieczona lub grillowana. Z dodatkiem szpinaku z suszonymi pomidorami i ostrą papryką ch...
Dip ziołowy

9

łatwe

5 min.
Przyrządzony na bazie majonezu, pachnący ziołami dip będzie idealnym dodatkiem do wielu potraw i przekąsek. Aby...
Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą

12

łatwe

60 min.
W gotowaniu jedną z najważniejszych umiejętności jest łączenie smaków. By pieczone mięso było jednocześnie pikan...
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem

21

łatwe

30 min.
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem to idealna przekąska na każdą okazję. Oglądasz film, czy może emocj...
Rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami - VIDEO

6

średnie

15 min.
Nadaj szaszłykom z grilla wykwintny charakter, przyrządzając je z łososia, suszonych pomidorów oraz krewetek. Bę...
Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach

14

łatwe

50 min.
Chrupiące mięso o wyrazistym smaku to propozycja dla osób lubiących dania z karkówki. Przygotowana z wyrazistą m...
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym

9

łatwe

60 min.
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym – skorzystaj koniecznie z tego przepisu, robiąc obiad al...
Stek z grilla

13

łatwe

30 min.
Stek jest jednym z klasycznych sposobów na przyrządzenie wołowiny, który pozwala wydobyć całą głębię jej smaku...
Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem

7

łatwe

30 min.
Nazwa "butterfly" określa sposób symetrycznego rozkrojenia kawałka mięsa tak, aby powstały dwa cieńsze plastry...
Grzanki z grillowaną gruszką

6

łatwe

30 min.
Przyjęcie przy grillu to nie tylko luźne spotkania. To może być także ważna uroczystość, która wymaga odpowiedni...
Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym

27

łatwe

25 min.
Szaszłyki przyrządza się zazwyczaj z kawałków mięsa, przekładanych warzywami, grzybami lub owocami. Sprawdź niec...
Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf

10

średnie

30 min.
Surf and turf to amerykańskie danie, które łączy czerwone mięso z owocami morza. Dzięki temu przepisowi dowiesz...
Grillowane polędwiczki

9

łatwe

50 min.
Polędwiczki to najdelikatniejsza część wieprzowiny. Są kruche, delikatne i odpowiednie na wiele okazji. Dobrze s...
Grillowane steki z rostbefu z Tequilą

9

średnie

30 min.
Tequila to nie tylko dodatek do wielu popularnych drinków, bowiem ten meksykański alkohol produkowany z soku aga...
Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną

21

łatwe

40 min.
Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną to świetny sposób na danie z grilla. Kurczak to mięso delikatne i soczyste...
Żeberka w glazurze

12

łatwe

150 min.
Wykorzystaj sezon na grilla i przygotuj aromatyczne i pełne smaku żeberka w glazurze. Podane z odpowiednimi doda...
Ciabatta z oliwkami i bakłażanem

4

średnie

30 min.
Ciabatta z oliwkami i grillowanym bakłażanem to łatwa w przygotowaniu przekąska inspirowana kuchnią południowoeu...
Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą

5

średnie

30 min.
Szukasz smacznego sposobu na przygotowanie mięsa wołowego? W takim przypadku koniecznie skorzystaj z poniższego...
Grillowane steki z bakłażana

19

łatwe

30 min.
Chociaż potrawy z grilla to przede wszystkim soczyste mięsa: karkówka, szaszłyki wołowe, kiełbaski, dania warzyw...
Grillowane steki z karkówki z gorczycą i majerankiem

7

łatwe

45 min.
Najważniejszy w przygotowaniu smacznych grillowanych steków z karkówki jest wybór dobrej jakości mięsa oraz przy...

Ciekawostki i porady

Grzyby to wyśmienity dodatek do różnych dań. Aby nie musieć, żegnać się z ich smakiem wraz z końcem jesieni, warto ususzyć cześć łupów z grzybobrania. Tylko, jak to zrobić?

Czytaj więcej

Sezon na paprykę w pełni! Trudno więc o lepszy moment na eksperymenty z tym warzywem w kuchni. Podpowiadamy, czym nafaszerować paprykę, aby zaskoczyć domowników i gości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grill ziołowyGrill ziołowy

Potrawy przygotowywane na grillu dają kucharzowi szerokie pole do popisu. Najczęściej grillowane są mięsa oraz ryby – produkty, które doskonale nadają się do marynowania. Wybierać możesz spośród różnych gatunków: drobiu, wieprzowiny, ryb, jagnięciny czy nawet baraniny. Na szczególną uwagę zasługuje ponadto ciesząca się dużą popularnością wołowina. To z niej przyrządzisz soczyste steki inspirowane kuchnią amerykańską. Do wszystkich mięs przygotuj najpierw odpowiednią marynatę, korzystając z oliwy, czosnku oraz przypraw. Wykorzystaj także świeże zioła. Popularnymi ziołami są tymianek, rozmaryn, bazylia, majeranek oraz oregano, ale sprawdzą się również i te nieco bardziej oryginalne – chociażby wciąż rzadziej używane w Polsce szafran czy kolendra. Sprawdź, które gatunki pasują do wybranego przez Ciebie mięsa. Pokryj je dokładnie marynatą, owiń folią aluminiową lub szczelnie przykryj naczynie, w którym się znajduje i pozostaw w chłodnym miejscu, najlepiej na kilka godzin. Dzięki temu wszystkie smaki zdążą się przeniknąć. W taki sposób przyrządzisz zarówno drób, jak i wołowinę czy wieprzowinę. Z ziołowym aromatem doskonale wypadają także ryby. Przyrządź rybne szaszłyki z łososia i podaj je na chrupiącej grzance. Także warzywa będą miały intensywniejszy smak, gdy przygotujesz do nich ziołową marynatę. Klasycznym połączeniem są na przykład ziemniaki z rozmarynem. Zamień je ewentualnie na bataty i spróbuj, jak smakuje takie połączenie. Dobrym rozwiązaniem na ziołowe dania z grilla, jest także przygotowanie aromatycznego dipu. Dzięki niemu każdy samodzielnie doprawi swoje danie tak mocno, jak lubi. Do misy blendera włóż trochę jogurtu naturalnego oraz majonezu, a następnie  połącz je z sosem wyciśniętym z cytryny. Teraz czas na zioła: smak i aromat zapewni świeża pietruszka, bazylia, oregano, tymianek, jak również ząbek czosnku. Sprawdź nasze przepisy na wykorzystanie ziół do grillowania i spróbuj ich w przeróżnych kombinacjach smakowych. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią.