Przepisy na Grill ziołowy
39 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Grill ziołowy
Potrawy przygotowywane na grillu dają kucharzowi szerokie pole do popisu. Najczęściej grillowane są mięsa oraz ryby – produkty, które doskonale nadają się do marynowania. Wybierać możesz spośród różnych gatunków: drobiu, wieprzowiny, ryb, jagnięciny czy nawet baraniny. Na szczególną uwagę zasługuje ponadto ciesząca się dużą popularnością wołowina. To z niej przyrządzisz soczyste steki inspirowane kuchnią amerykańską. Do wszystkich mięs przygotuj najpierw odpowiednią marynatę, korzystając z oliwy, czosnku oraz przypraw. Wykorzystaj także świeże zioła. Popularnymi ziołami są tymianek, rozmaryn, bazylia, majeranek oraz oregano, ale sprawdzą się również i te nieco bardziej oryginalne – chociażby wciąż rzadziej używane w Polsce szafran czy kolendra. Sprawdź, które gatunki pasują do wybranego przez Ciebie mięsa. Pokryj je dokładnie marynatą, owiń folią aluminiową lub szczelnie przykryj naczynie, w którym się znajduje i pozostaw w chłodnym miejscu, najlepiej na kilka godzin. Dzięki temu wszystkie smaki zdążą się przeniknąć. W taki sposób przyrządzisz zarówno drób, jak i wołowinę czy wieprzowinę. Z ziołowym aromatem doskonale wypadają także ryby. Przyrządź rybne szaszłyki z łososia i podaj je na chrupiącej grzance. Także warzywa będą miały intensywniejszy smak, gdy przygotujesz do nich ziołową marynatę. Klasycznym połączeniem są na przykład ziemniaki z rozmarynem. Zamień je ewentualnie na bataty i spróbuj, jak smakuje takie połączenie. Dobrym rozwiązaniem na ziołowe dania z grilla, jest także przygotowanie aromatycznego dipu. Dzięki niemu każdy samodzielnie doprawi swoje danie tak mocno, jak lubi. Do misy blendera włóż trochę jogurtu naturalnego oraz majonezu, a następnie połącz je z sosem wyciśniętym z cytryny. Teraz czas na zioła: smak i aromat zapewni świeża pietruszka, bazylia, oregano, tymianek, jak również ząbek czosnku. Sprawdź nasze przepisy na wykorzystanie ziół do grillowania i spróbuj ich w przeróżnych kombinacjach smakowych. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią.